veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Venekauppa käy vilkkaana – joka kymmenes moottori- ja purjevene vaihtaa vuosittain omistajaa

Venekauppa käy vilkkaana – joka kymmenes moottori- ja purjevene vaihtaa vuosittain omistajaa
8.3.2022

Veneily on kasvattanut suosiotaan korona-aikana ja veneiden kauppa käy vilkkaana. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilaston mukaan lähes 30 000 vesikulkuneuvoa vaihtaa vuosittain omistajaa Suomessa.

Venekaupan huippusesonki on taas käsillä. Traficomin tilastojen mukaan noin kymmenen prosenttia moottori- ja purjeveneistä vaihtaa omistajaa vuoden aikana. Vesiskoottereista arviolta joka neljäs löytää uuden omistajan vuoden aikana.

Omistajanvaihdosten määrä kasvoi erityisesti vuonna 2020, ja viime vuonna määrä pysyi aiempaa korkeammalla tasolla. Kaiken kaikkiaan lähes 30 000 vesikulkuneuvoa vaihtaa vuosittain omistajaa Suomessa. Näistä ehdottomasti suurin osa on moottoriveneitä, joista uudelle omistajalle päätyi viime vuonna lähes 25 000. Toiseksi eniten omistajanvaihdoksia oli vesiskoottereilla ja kolmanneksi eniten purjeveneillä.

Lähde: Traficom

Uusimaa ja Varsinais-Suomi kärjessä

Traficomin liikenneasioiden rekisterissä oli tämän vuoden alussa 231 599 vesikulkuneuvoa. Näistä 88 prosenttia on moottoriveneitä. Vaikka uusia purjeveneitä on viime vuosina myyty vain vähän, rekisterissä toiseksi yleisin venetyyppi on purjevene. Vesikootterien suosio on kasvanut voimakkaasti ja niiden osuus uusista myydyistä vesikulkuneuvoista on noin neljännes.

"Vesikootterien osuus kaikista rekisteröidyistä vesikulkuneuvoista on lisääntynyt, ja tällä hetkellä ne ovat kolmanneksi yleisin vesikulkuneuvotyyppi rekisterissä. Kehityksen jatkuessa nykyisenä vesiskoottereita on pian vesiliikenteessä yhtä paljon kuin purjeveneitä", erityisasiantuntija Mika Idman kertoo tiedotteessa.

Eniten rekisteröityjä veneitä on uusmaalaisilla sekä varsinaissuomalaisilla. Näissä maakunnissa on myös suurin osa rekisteröidyistä purjeveneistä.

Lähde: Traficom

Veneiden rekisteröintivelvoite koskee vähintään 5,5 metriä pitkiä tai vähintään 15 kW:n (n. 20,4 hv) moottorilla varustettuja vesikulkuneuvoja.

Rekisterissä olevien veneiden määrää kasvattavat uusien veneiden myynti sekä käytettynä maahantuodut veneet.

Näin rekisteröit vesikulkuneuvon

Rekisteröi vene Traficomin Digikaistalla sähköisesti. Palvelussa voi tarkistaa maksutta oman vesikulkuneuvon rekisteritiedot. Lisäksi maksua vastaan voi tarkastaa minkä tahansa liikenneasioiden rekisteriin merkityn vesikulkuneuvon tekniset tiedot, moottorin tiedot ja omistajatiedot. 

 Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti