veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Vaikeuta veneesi perämoottorin varastamista – tiedot talteen ja lukitukset kuntoon

Vaikeuta veneesi perämoottorin varastamista – tiedot talteen ja lukitukset kuntoon
6.6.2024

Tallenna perämoottorisi tunnistetiedot, lukitse moottori ja vene sekä huolehdi veneen vahtimisesta. Kun toimit näin, varkaat eivät juhli.

Perämoottorivarkaudet valitettavasti kuuluvat kesään. Kuinka varkauksia voi ehkäistä?

"Paras keino suojata moottori on säilyttää se lukitussa tilassa", venevakuutuksiin erikoistuneen Alandian yksityisvakuutusten johtaja Heikki Karlsson kiteyttää.

Ani harva vie moottorin talteen joka veneilyn jälkeen. Silloin Karlsson suosittaa säilyttämään veneen alueella, joka sisältää turvaportit, hyvän valaistuksen ja tallentavan kameravalvonnan. Venettä pitäisi käydä tarkistamassa usein.

Lukitse perämoottori hyvin

Rosvo vie moottorin helpommin maalta kuin vedessä olevasta veneestä. Jos vene talvehtii kuljetusalustalla, moottori kannattaa lukita veneeseen, vene kannattaa lukita kuljetusalustaan ja kuljetusalustaan on hyvä laittaa vetopäänlukko.

Iso moottori on hyvä suojata lukkopultilla, sillä moottorista voidaan varastaa pelkkä vaihteisto eli perä.

Varkaiden kiinnostusta vähentää, jos perämoottorista irrottaa talvisäilytyksessä talteen tärkeitä osia, kuten potkurin tai suojakopan. Tällöin moottori on suojattava hyvin.

Jos harkitset uuden moottorin hankintaa, Karlsson suosittaa harkitsemaan käynnistyksenestolaitteella varustettua mallia.

Valmiste- ja sarjanumerot perämoottorista talteen

Perämoottorivarkaus on syytä ilmoittaa heti poliisille. Poliisin ja vakuutusyhtiön työtä helpottaa, kun ilmoitat moottorin tunnistetiedot eli valmistenumeron, tyypin ja valmistusvuoden. Finanssiala on listannut moottorivalmistajien numerosarjojen kiinnityspaikkoja.

Turvamerkintä on järkevä tehdä sekä veneeseen että moottoriin. Karlsson mainitsee, että sarjanumeron voi kaivertaa perämoottoriin selvästi näkyviin, mikä voi ehkäistä varkauden.

"Näkymättömän merkinnän voi tehdä sivelemällä veneeseen tai moottoriin yksilöllistä DNA-koodia. Poliisi lukee koodin UV-valolla, jolloin oikea omistajuus selviää Traficomin tietokannasta. Toinen näkymätön merkintä on RFID-tunniste, joka liimataan vaikkapa moottoriin. Tämän sähköisen tunnisteen voi lukea RFID-skannerilla", Karlsson kertoo.

Myös kuvat veneestä ja moottorista sekä niiden kolhut ja muut erottuvat piirteet on syytä mainita rikosilmoituksessa.

Tunnistetiedot ja kuvat on syytä tallentaa siten, että ne tarpeen tullen löytyvät helposti.

Koti- tai venevakuutus turvaa

Tyypillisesti alle viiden hevosvoiman perämoottorien varkaudet korvataan kotivakuutuksesta.

Venevakuutus on vapaaehtoinen, mutta vaikkapa moottorivarkaus tulee kalliiksi. Venevakuutus ja sen ehtojen noudattaminen tuovat mielenrauhaa.

Pohjola Vakuutuksen omaisuusvakuuttamisen tuoteasiantuntija Mari Hurri huomauttaa, että jos vakuutuksen suojeluohjeita ei ole noudatettu, vakuutuskorvaus voidaan vähentää ja jopa evätä.

"Vakuutus korvaa perämoottorivarkauden vain, jos moottori oli asennettu kiinteästi tai se oli lukittu siten, että sitä ei voi irrottaa ilman työkaluja", Hurri konkretisoi.

Vakuutusyhtiöiden ehdot ja hinnat vaihtelevat. Venevakuutuksen hintaan vaikuttavat muun muassa veneen arvo varusteineen, moottoriteho ja vakuutusturvan laajuus. 

Kaksi venevakuutuksen hintaesimerkkiä (euroa vuodessa)

  Alandia Pohjola
Omavastuu 150 e*   280 e
Omavastuu 200 e* 193 e  
Omavastuu 1 800 e** 141 e  
Omavastuu 5 040 e**   81 e

Esimerkkinä on vuoden 2021 Yamarin 46SC -vene 50 hevosvoiman Yamaha-moottorilla, vakuutuksenottaja on 60-vuotias mies Turusta, vakuutusmäärä on 15 000 euroa (vene 10 000 e + moottori 5 000 e).

Venevakuutus korvaa meri-, telakointi-, kuljetus-, tulipalo- varkaus- ja ilkivaltavahingot, venevahinkokorvaus lisämaksusta. Oikeusturva- ja vastuuvakuutukset sisältyvät venevakuutukseen.

Pohjola Vakuutuksella veneen oikeusturvavakuutuksen omavastuu on 15 % kuluista, vähintään 200 e/vahinko.

Hinnoissa ei ole otettu huomioon mahdollisia alennuksia, kuten jäsen- ja keskittämisetuja.

*Vakuutus alimmalla mahdollisella omavastuulla.

**Vakuutus ylimmällä mahdollisella omavastuulla. Pohjolalla tämä omavastuu on voimassa vakuutukseen, joka korvaa myös venevahingot.

Venerekisteristä hyötyä 

Turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Finanssialalta tietää, että ulkomaiset ammattivarkaat vastaavat pääosasta venealan rikoksista. Kun rajat suljettiin koronakeväänä 2020, varkausmäärät vähenivät.

Poliisin mukaan viime vuonna varastettiin yli tuhat venettä tai perämoottoria, kun vielä 2020 näitä varkauksia todettiin noin 1 400 ja huippuvuonna 2015 peräti 2 500.

Varkauksia vähentänee Pänkäläisen mukaan myös nykymuotoinen venerekisteri, jota Trafi on ylläpitänyt vuodesta 2014. Organisaatiomuutosten jälkeen nyt venerekisteriä eli virallisesti liikenneasioiden rekisteriä ylläpitää Traficom. Rekisteriin kuuluvat vähintään 5,5 metriä pitkät purje- tai moottoriveneet tai veneet, joiden moottoritehoksi valmistaja on ilmoittanut vähintään 15 kilowattia eli 20,4 hevosvoimaa.

Moottorin lisäksi varkaita houkuttaa helposti irrotettava ja helposti myytävä vene-elektroniikka. Veneestä on siis syytä viedä sekä moottori että kaikki irtaimisto lukittuun tilaan, vähintään talveksi.

Hannu Kaskinen

Kuva: Vastavalo, Hannu Laatunen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti