veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Aiotko ostaa käytetyn veneen? Tässä sinulle 9 vinkkiä

Aiotko ostaa käytetyn veneen? Tässä sinulle 9 vinkkiä
24.5.2023

Verkossa on kaupan monenlaisia käytettyjä veneitä, joista voi saada oivan kulkupelin vielä tälle kaudelle. Käytetyn veneen hankkiminen voi tulla kuitenkin kalliiksi, jos ostopäätös tehdään hätiköiden. Näillä yhdeksällä vinkillä onnistut seulomaan tarjonnasta järkevän purren. 

1. Kartoita omat tarpeesi

Millaista venettä etsit ja miten haluat käyttää sitä?

2. Tutustu tarjontaan

Tutustu eri venetyyppeihin esimerkiksi osoitteessa Nettivene.com, Veneporssi.fi tai Boat24.com.

3. Kaiva taustatietoa

Lue lehtijuttuja ja testejä valitsemastasi venetyypistä. Venelehdillä on hyvät arkistot. Ruotsista löytyy myös kirja 700 SegelBåtar i test ja 400 Motor Båtar i test.

4. Käy katsomassa veneitä

Koeta löytää haluamastasi venetyypistä hyväkuntoinen yksilö. Kiinnitä huomiota mm. moottorin ikään.

5. Tee ehdollinen ostotarjous

Löydettyäsi mieluisan veneen voit tehdä siitä ehdollisen ostotarjouksen. Mitä pidempään vene on ollut myynnissä, sitä enemmän siinä on todennäköisesti tinkivaraa. Kauppa toteutuu, jos veneestä ei paljastu liian ikäviä yllätyksiä.

6. Osta kuivalta maalta

Älä osta venettä, jos se on jo valmiiksi vesillä. Veneen rungon tarkastaminen edellyttää, että vene on ylhäällä.

7. Tutustu veneliikkeen valikoimaan 

Muista, että liikkeestä ostetulle käytetyllekin veneelle saa kuluttajansuojan. Yksityiseltä ostetussa veneessä turva on lähes olematon.

8. Tilaa kuntoarviointi

Jos et osaa tarkastaa venettä itse, teetä kuntoarviointi ammattilaisella. Puolueettomia tarkastajia löytyy osoitteista suomenvenetarkastajat.fi. ja finnboat.fi. Myös Keskuskauppakamarin hyväksymät tavarantarkastajat (kauppakamari.fi) tarkastavat käytettyjä veneitä.

9. Tee tai teetä korjaukset 

Kuntoa-arvioinnista saa arviointiraportin, joka voi sisältää toimenpidesuosituksia sekä välttämättömiä korjauskohteita. Nämä voivat olla peruste tinkiä hinnasta. Korjaukset kannattaa myös tehdä ennen veneen käyttöönottoa.

Vinkeistä kiitos venealan konkarille Joni Leevelle, jonka haastattelu käytetyn veneen ostamisesta on luettavissa kokonaisuudessaan Taloustaidossa 5/2023. Kirjaudu ja lue juttu näköislehdestä

Outi Airaksinen 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti