veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Vedätkö peräkärryä sähköautolla? Kuormaa huolellisesti ja noudata painorajoja

Vedätkö peräkärryä sähköautolla? Kuormaa huolellisesti ja noudata painorajoja
20.10.2023

Mökkikauden päättyessä moni kuskaa peräkärryllä tavaroita paikasta toiseen. Sähköautolla peräkärryä kuljetettaessa kannattaa muistaa, että auton suurin sallittu kokonaismassa voi ylittyä. Väärin lastattu perävaunu voi aiheuttaa liikenteessä vakavia vaaratilanteita.

Suomi on yksi Euroopan peräkärryvaltaisimmista maista Ruotsin ja Norjan ohella. Myös sähköautojen perässä näkee yhä useammin peräkärryn. Suurimmalla osalla sähköautoista voi vetää 750 kiloa painavaa jarrutonta perävaunua. Joissain sähköautoissa on kuitenkin hyvin alhainen sallittu vetomassa.

Ennen sähköauton hankkimista kannattaa selvittää voiko autolla vetää peräkärryä tai yleensäkään asentaa siihen vetokoukkua.

”Käytettynä ostettaessa autosta voi löytyä koukku, mutta se ei välttämättä tarkoita, että autolla voisi vetää peräkärryä tai muuta ajoneuvoa. Se on voitu asentaa vain esimerkiksi pyörätelinettä varten”, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander kertoo tiedotteessa.

Peräkärryä kuljetettaessa on syytä muistaa tarkistaa ensin auton suurin sallittu kokonaismassa sekä se, että riittääkö oma ajokortti kyseisen massan kuljettamiseen. Ajoneuvokohtaisen kokonaismassan voi tarkistaa vetoauton ja vedettävän ajoneuvon rekisteriotteesta.  

”Tämä on tärkeää erityisesti sähköautojen kohdalla, koska sähköauton massa jo itsessään on usein huomattavasti suurempi kuin samankokoisen polttomoottoriauton.”

Toimintamatka saattaa lyhentyä

Peräkärryä tai muuta ajoneuvoa sähköautolla vedettäessä täytyy myös muistaa, että vetämisellä on huomattava vaikutus auton toimintamatkaan. Painon lisäksi peräkärryn aiheuttama ilmanvastus on suuri ja myös se lyhentää toimintamatkaa.

Sähköauto on tehokas ja vetää kärryä perässään helposti.

"Jos joutuu vetämään paljon painavaa kärryä, ei sähköauto kuitenkaan ole paras vaihtoehto. Raskaan ajoneuvon vetäminen kuormittaa akkua ja vähentää sen käyttöikää", Hiljander kertoo.

Riittääkö ajokorttisi peräkärryn kuskaamiseen?

B-ajokortilla saa kuljettaa kokonaismassaltaan enintään 3 500 kilogrammaa painavaa henkilö- tai pakettiautoa sekä siihen liitettyä, kokonaismassaltaan enintään 750 kiloa painavaa peräkärryä. Peräkärryn kokonaismassa voi ylittää 750 kilon rajan, jos vetoauton ja peräkärryn kokonaismassa on yhteensä enintään 3 500 kiloa.

”Jos mainitut painorajat ylittyvät, ajoneuvoyhdistelmän vetäminen‍ vaatii BE-kortin. BE-kortti oikeuttaa kuljettamaan kokonaismassaltaan enimmillään 7 000 kiloa painavaa yhdistelmää. Vedettävän ajoneuvon kokonaispaino saa kuitenkin olla enimmillään 3 500 kiloa”, Hiljander neuvoo.

Tarkista rengaspaineet ja renkaiden kunto

Rengaspaineet ja renkaiden kunto kannattaa tarkistaa ennen vedettävän ajoneuvon kanssa liikkeelle lähtemistä.

”Vajaapaineinen rengas voi räjähtää ajossa itsestään ilman ulkoista tekijää. Tällä tavalla räjähtäneen renkaan ajoneuvolle aiheuttamia vahinkoja ei korvata vakuutuksesta. Esimerkiksi asuntovaunun renkaan räjähtäminen voi aiheuttaa useamman tuhannen euron vahingon.”

Lisäksi peräkärryn kuormaaminen vaatii huolellisuutta ja kuorman painorajoja on noudatettava. Väärin lastattu perävaunu voi aiheuttaa liikenteessä vakavia vaaratilanteita. Kuorma täytyy kiinnittää niin, että se ei pääse liikkumaan kärryssä ajon aikana. Peräkärry tulee kuormata aina hieman etupainoiseksi.

”Takapainoisesti kuormattu kärry nostaa auton takaosaa ylöspäin ja yhdistelmän hallinta voidaan menettää ajon aikana. Myös ylikuormaus voi aiheuttaa vakavia vahinkoja”, Hiljander varoittaa.

Minna Petäinen 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti