veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Unohditko maksaa mätkyt, entä kiinteistöveron? Veroja rästissä 150 miljoonalla eurolla

Unohditko maksaa mätkyt, entä kiinteistöveron?  Veroja rästissä 150 miljoonalla eurolla
16.9.2021

Suomalaisilla on maksamatta 60 miljoonan euron edestä kesän aikana erääntynyttä kiinteistöveroa ja 90 miljoonaa euroa jäännösveroa eli mätkyjä.

Verohallinnon mukaan kiinteistöveroa on maksamatta 360 000 henkilöllä, jäännösveroja 180 000 henkilöllä. Osalla myöhässä olevat verot ovat maksamatta kokonaan, osa taas on maksanut kiinteistö- tai jäännösverosta ensimmäisen erän.

Moni unohtaa kiinteistöveron maksupäivän, koska päätös kiinteistöverosta ja tilisiirtolomakkeet tulivat jo maaliskuussa. Suurimmalla osalla veron ensimmäinen eräpäivä oli 6.8. Toisen erän eräpäivä on 6.10.2021.

Jos huomaa omien verojensa eräpäivän jo menneen, ajantasaiset maksutiedot kannattaa tarkistaa Omaverosta. Alkuperäisessä laskussa ei ole mukana viivästyskorkoa.

Myöhässä maksettuihin veroihin lisätään 7 prosenttia viivästyskorko, jota alkaa kertyä heti eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen.

Osa veronpalautuksia odottavista ajattelee, että Verohallinto käyttää veronpalautuksia automaattisesti kiinteistöveron maksamiseen. Näin ei kuitenkaan ole, jos kyse on hiljattain erääntyneestä kiinteistöverosta.

”Kiinteistövero pitää maksaa pois Omaverosta löytyvillä maksutiedoilla, vaikka loppuvuodesta olisi tiedossa veronpalautusta. Jos taas henkilöllä on verorästejä pidemmältä ajalta, ne toki pidätetään palautuksista”, ylitarkastaja Juha Villman Verohallinnosta sanoo tiedotteessa.  

Verotus valmistuu nyt kolmatta vuotta joustavasti, eli eri henkilöillä eri aikaan. Siksi kiinteistöveron sekä mahdollisten veronpalautusten ja jäännösverojen määräpäiviä on tänäkin vuonna useita.

Kaikkien henkilöasiakkaiden verotus valmistuu lokakuun loppuun mennessä.

Syksyn tärkeät päivämäärät

1.10. Jäännösveron eräpäivä, jos verotus on päättynyt elokuussa. Toisen jäännösveroerän eräpäivä, jos verotus on päättynyt kesäkuussa. 

6.10. Kiinteistöveron eräpäivä, jos kiinteistöverotus on päättynyt elokuussa. Toisen kiinteistöveroerän eräpäivä, jos kiinteistöverotus on päättynyt kesäkuussa. 

1.11. Jäännösveron eräpäivä, jos verotus on päättynyt syyskuussa. Toisen jäännösveroerän eräpäivä, jos verotus on päättynyt heinäkuussa.  

8.11. Kiinteistöveron eräpäivä, jos kiinteistöverotus on päättynyt syyskuussa. Toisen kiinteistöveroerän eräpäivä, jos kiinteistöverotus on päättynyt heinäkuussa. 

1.12. Jäännösveron eräpäivä, jos verotus on päättynyt lokakuussa. Toisen jäännösveroerän eräpäivä, jos verotus on päättynyt elokuussa. 

7.12. Kiinteistöveron eräpäivä, jos kiinteistöverotus on päättynyt lokakuussa. Toisen kiinteistöveroerän eräpäivä, jos kiinteistöverotus on päättynyt elokuussa. 

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti