veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Suomen ensimmäinen ammattitaiteilija Isak Wacklin tunnetaan muotokuvista – maalauksissa siroja säätyläisiä

Suomen ensimmäinen ammattitaiteilija Isak Wacklin tunnetaan muotokuvista – maalauksissa siroja säätyläisiä
6.8.2021

Rokokootaidemaalari Isak Wacklin (1720–1758) oli ensimmäinen suomalainen ammattitaiteilija. Wacklin tunnetaan parhaiten muotokuvista, joita hän alkoi maalata 1750-luvulla.

Wacklin syntyi Oulussa, mutta lähti opiskelemaan Ruotsin taideakatemiaan Tukholmaan vuosiksi 1731–1734. Ruotsissa löytyi töitä taiteen ammattilaiselle, ja hän jäi sinne asumaan perheensä kanssa. Kerrotaan, että Wacklin opiskeli taidetta myös Kööpenhaminassa.

Isak Wacklinin tyyliin kuuluivat maalaukset, joissa esiteltiin siroja säätyläisiä, joilla oli pitkä kapea nenä, pistävät silmät, pullohartiat ja soikeahko pää.

Rokokootyyli tunnetaan pehmeistä pastellinsävyistä, mutta Wacklinin tuotanto edusti pääsääntöisesti tummempaa värimaailmaa kuin Manner-Euroopan tuttu rokokoo.

Ateneumin kokoelmaan vuonna 1921 lahjoitettu Wacklinin muotokuvamaalaus Mrs Heckford (1757) on ehkäpä taiteilijan kaunein teos. Tässä maalauksessa väriskaala on vaaleampi kuin Wacklinilla yleensä, mutta samalla se edustaa myös rokokootyylille tyypillisempää viehkeyttä ja keveyttä. Kyseinen maalaus löytyi Lontoosta 1920-luvulla.

Wacklin käytti maalatessaan paljon klassisten mestareiden suosimaa kerrosmaalaustekniikkaa. Muotokuvien taustat hän jätti usein tummiksi, rusehtaviksi tai osittain hämyisiksi.

Koska taiteilija kuoli vain 38-vuotiaana, jäi hänen tuotantonsa väistämättä pieneksi. Wacklinilta tiedetään säilyneen näihin päiviin asti vain 36 vahvistettua teosta.

Suurin osa hänen teoksistaan kuuluu eri museoiden kokoelmiin – Suomessa Ateneumiin ja Gyllenbergin säätiön -kokoelmiin. Ulkomailla Isak Waclinin maalauksia on Tukholman kansallisgalleriassa ja Tanskassa Fredriksbergin linnassa.

Osa Wacklinin teoksista on yksityiskokoelmissa, ja ne vaihtavat jossain vaiheessa omistajaa. Ruotsissa uskotaan olevan vielä lukuisia tunnistamattomia Wacklinin maalauksia, joita tulee aina välillä myös taidemarkkinoille myyntiin. Keräilijän kannattaa olla tarkkana, kun seuraa myynnissä olevia vanhimman taiteen teoksia – sieltä saattaa löytyä Wacklinin tuntematon maalaus.

Vanhoja maalauksia on vähän jäljellä

Keräilymielessä Isak Wacklinin rokokoomaalaus on hieno lisä mihin tahansa taidekokoelmaan tai kodin seinälle. Näitä vanhimpia maalauksia on todella vähän jäljellä, joten jo sekin lisää teoksen taidehistoriallista merkitystä ja arvoa.

Sijoitusmielessä Isak Wacklinin teosta hankittaessa on varmistettava, että maalaus on vahvistetusti aito ja että se hintaansa nähden hyvässä kunnossa. Lisäksi maalauksella pitää mielellään olla myös provenienssia.

Taidemarkkinoiden näkökulmasta on kiinnostavaa, että vaikka vanhinta suomalaista maalaustaidetta on vain vähän jäljellä, ovat niiden hinnat olleet yllättävänkin edullisia. Suomessa on muutamia keräilijöitä, jotka harrastavat vanhempaa taidetta, mutta se ei kuitenkaan nosta hintatasoa tarpeeksi. Yksi syy näiden teosten vähyyteen on, että taiteilijat asuivat Ruotsissa.

Taidemarkkinoilla yksi Isak Wacklinin kalleimmista teoksista oli vuonna 1998 Bukowkskisilla huutokaupattu Johan Ludwig von Schantzin muotokuva (1757). Teoksen lähtöhinta oli 13 500 euroa ja myyntihinta oli 59 000 euroa. Maalaus oli ollut saman suvun omistuksessa 240 vuotta, ja huutokaupan jälkeen se pääsi osaksi Mäntän museokokoelmaa. Wacklinin maalaus Nainen huutokaupattiin puolestaan  24 000 eurolla vuonna 2002.

Karkeasti arvioituna vuodessa tulee myyntiin yksi Wacklinin maalaus. Teosta ei välttämättä myydä suomalaisessa taidehuutokaupassa.

Isak Wacklinin nimiin tehtyihin väärennöksiin en ole itse törmännyt, mutta on mahdollista, että sellaisiakin on olemassa. Varsinkin kun tiedetään, että osa taiteilijan teoksista on edelleen tunnistamatta.

Oston yhteydessä kannattaa olla tarkkana teoksen taustoista. Jos ei osta teosta tunnetusta taideliikkeestä, joka ottaa vastuun aitoudesta, kannattaa yksityiseltä ostavan näyttää maalaus konservaattorille ennen hankintaa.

Monta sataa vuotta vanhasta teoksesta on pidettävä hyvää huolta. Tarkista siis, mikä on teokselle sopiva lämpötila ja kosteus. Säilytä maalaus tilassa, jossa ei ole auringon valoa.

Pauliina Laitinen

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija 

Rahat, verot, työ & eläke, koti