veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Runsas valkoviini sopii satokauden ruokapöytään

Runsas valkoviini sopii satokauden ruokapöytään
6.9.2019

Suosituimman valkoviinirypäleen kruunua on jo joitain vuosia kantanut Riesling ja toki aivan hyvästä syystä. Hurmos muistuttaa osin jopa 1980-luvun valtaisaa Chardonnay-buumia, joka päättyi melkoiseen mahalaskuun. En luonnollisestikaan toivo, että Rieslingille kävisi samalla lailla, ja toisaalta Chardonnay-rypäle ansaitsisi jo maineen palautuksen. Se on kuitenkin päärypälelajike monissa maailman hienoimmista valkoviineistä, sekä tietenkin samppanjassa.

578564, Joseph Drouhin Puligny Montrachet 2013, Ranska, 27,72e (0,375 l)

Kaiken kaikkiaan näin syyskesällä voisi valkoviinikarttaa laajentaa hieman rotevampien, voimakkaampien ja hedelmäisempien viinien suuntaan. Myöskään elegantti tammisuus ei ole pahasta. Ajattelinkin nostaa esiin muutamia klassisia valkoviinejä, jotka sopivat kauden hienoon ruokasesonkiin.

Aloitetaan siis chardonnaysta, jonka luontainen kotiseutu on Bourgogne. Cotê de Beaunen alueella on kaksi kuuluisaa aluetta Meursault ja Puligny-Montrachet, joiden upeat valkoviinit kuuluvat jokaisen viininystävän kellariin ja tietysti lasiin.

Halpoja nämä runsaat ja ryhdikkäät valkoviinit eivät ole, mutta tarjoavat kyllä laadukkuudellaan rahalle vastinetta.

Erityisesti Meursault’n valkoviinejä voi huoletta kypsyttää muutamia vuosia, jos siihen vain on mahdollisuus, sillä valmistuksessa käytetyt tammitynnyrit tuovat viineihin rotevuutta.

Ruokakumppaniksi käy mainiosti kotimainen paistettu kala vaikkapa sienimuhennoksen kera. Kuukauden suosikkia saa puolikkaassa pullossa, josta riittää hyvin 2–3 henkilölle.

Edellä mainitut burgundilaiset ovat (yleensä) yhden rypäleen viinejä, vaikkei niitä rypälenimellä myydäkään.

Kun jatketaan jokilaaksoa etelämmäksi, saavutaan Rhônen alueelle, joka on paremmin tunnettu punaviineistään. Rhônen alueella tuotetaan kuitenkin myös huikeita valkoviinejä, joiden päärypäle on usein Viognier, mutta monesti viinit ovat sekoitteita useammasta lajikkeesta, jossa Viognier saa kumppanikseen esimerkiksi Marsanne- ja Rousanne-rypäleitä.

Alueen laatuluokitus on niin sekava, ettei sen syövereihin kannata hukkua. Onpa niiden sisällä myös Ranskan pienin laatuluokiteltu alue, vain yhden pienen viinitilan kattava Château Grillet. Se tuottaa upeaa valkoviiniä.

Varmasti tunnetuin Rhônen valkoviineistä on condrieu, joka olemus on usein hyvin hedelmäinen, mutta vivahteikas.

Melko tyyriin condrieun lisäksi kannattaa maistella alueen edullisempia valkoviinejä, jotka nekin tarjoavat laajan makupaletin ja ovat oivallisia kumppaneita ruokapöytään. Rhônen valkoiset viihtyvät hyvin vaikkapa satokauden tuoreiden juuresten seurassa, sillä makupaletissa on usein melko rotevia ja maanläheisiä aromeja. 

Kolme chardonnayta 

562727, Bouchard Hautes-Côtes de Beaune 2016, Ranska, 16,49 e

Kuuluisien viinien pikkuveli, mikä näkyy hinnassakin.

  • Paistetut muikut 

559677, Louis Latour Puligny-Montrachet 1er Cru Hameau de Blagny 2014, Ranska, 71,72 e

Erittäin laadukas premier cru -tilan valkoviini.

  • Kellariin 

595187, Olivier Leflaive Meursault 2014, Ranska, 65,90 e

Jo muutaman vuoden kypsynyt upean täyteläinen ja ryhdikäs valkoinen.

  • Paistettu kuha ja sienikastike 

Kolme Rhônesta

938923, Guigal Côtes-du-Rhône Blanc 2016, Ranska, 14,99 e

Tunnetun tuottajan hyvä perusvalkoinen.

  • Salaatti 

919487, Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape 2017, Ranska, 32,90 e

Punaviineistään kuulu alue valmistaa myös ryhdikkäitä valkoviinejä.

  • Savukala 

591487, Gabriel Meffre Laurus Condrieu 2014, Ranska, 57,40 e

Runsas ja monivivahteinen Viognier-rypäleestä valmistettu valkoinen.

  • Sorsanrinta ja juureksia

Kolme uutta valkoviiniä

539787, Portal da Calcada Reserva Vinho Verde 2018, Portugali, 9,98 e

Miellyttävän hedelmäinen ja raikas valkoinen.

  • Äyriäiset  

565877, Hiruzta Txakolina 2018, Espanja, 15,98 e

Mielenkiintoinen, saman aikaan ryhdikäs ja pirskahteleva valkoinen.

  • Tapas 

520777, Felton Road Bannockburn Chardonnay 2017, Uusi-Seelanti, 39,90 e

Runsas ja paahteinen valkoviini tuhdimmallekin ruualle.

  • Possun ribsit

Risto Karmavuo

Viiniasiantuntija, Haaga-Helia AMK 

Rahat, verot, työ & eläke, koti