veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Perjantaina on heijastinpäivä – varusta ulkovaatteet heijastimilla

Perjantaina on heijastinpäivä – varusta ulkovaatteet heijastimilla
30.9.2021

Pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on vaikea havaita. Heijastin auttaa autoilijaa näkemään hämärässä kulkevan kävelijän ja pyöräilijän. Nopeuden alentaminen antaa kuljettajalle lisäaikaa havainnointiin.

Perjantaina 1.10. vietetään valtakunnallista heijastinpäivää, joten nyt on hyvä hetki taklata unohdus ja kiinnittää heijastimet ulkovaatteisiin. Heijastin jää matkasta useimmiten unohduksen takia.

Liikenneturvan kyselyn mukaan 80 prosenttia suomalaisista kertoo varustautuvansa heijastimin aina tai yleensä pimeään aikaan liikkuessaan. Vain kolme vastaajaa sadasta kertoo, ettei käytä heijastinta koskaan tai käyttää harvoin ja seitsemän prosenttia käyttää vain, jos se on ulkovaatteessa valmiina. 

Jalankulkijan on lain mukaan pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta.

Kunnollisen heijastimen myyntipakkauksessa on ainakin seuraavat tiedot:

  • CE-merkintä
  • EN 13356
  • tyyppitarkastuksen suorittaneen tahon tiedot
  • käyttöohjeet
  • valmistaja.
    Lähde: Liikenneturva

Heijastinliivin pitää olla CE-hyväksytty ja siinä pitää olla EN 1150 -merkintä, joka on standardi ei-ammattikäyttöön tarkoitetuissa liiveissä. 

Heijastavasta langasta neulottu pipo tai esimerkiksi ulkovaatteiden heijastavat tereet eivät korvaa heijastinta tai heijastinliiviä. Lue lisää heijastavista tuotteista >>

Heijastin heilumaan polven korkeudelle

Heijastimia on vapaasti riippuvia, irrotettavia ja kiinteitä. Riippuva heijastin kiinnitetään polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan. Autoilija havaitsee parhaiten tien puoleiselle sivulle kiinnitetyn heijastimen. Riippuheijastimen pitää päästä heilumaan vapaasti ja näkyä sekä eteen, taakse että sivulle.

Stretch- tai jousiheijastin kiinnitetään ensisijaisesti tien puoleiseen ranteeseen tai kyynärvarteen. Heijastimen voi kiinnittää myös sääreen, jos käytössä on useampia heijastimia.

Erilaiset heijastimet täydentävät toisiaan. Mitä useampia heijastimia käytät, sen paremmin autoilija näkee sinut pimeässä tai hämärässä. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä.

Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.

LEMMIKILLE HEIJASTIN! Hyvälaatuinen heijastava huomioliivi, hihna, panta tai valjas on myös jalankulkijan seurana liikkuvan koiran tai muun lemmikkieläimen turvana hämärän aikaan. Talutushihnaan kiinnitetty heijastin puolestaan auttaa erityisesti pyöräilijöitä huomioimaan hihnan.

Minna Petäinen

Kuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen

Rahat, verot, työ & eläke, koti