veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Perinteikäs portviini kruunaa talvipäivän

Perinteikäs portviini kruunaa talvipäivän
19.2.2021

Keskiyön hetki 31.12.2020 oli samalla rajapyykki muutamalle tärkeälle tapahtumalle. Kuuluisampi niistä oli Brexit, joka irrotti Ison-Britannian Euroopan Unionista. Toinen, ehkä hieman vähämerkityksellisempi takaraja tuolla kellonlyömällä, oli ”vintage”-merkittyjen portviinien viimeinen pullotuspäivä.

Nämä hyvin erilaiset takarajat kietoutuvat kiehtovasti yhteen tarjoten melko pitkän historiallisen näkymän niin viininvalmistukseen kuin eurooppalaisiin kauppasuhteisiin.

Vuonna 1386 solmittiin Englannin ja Portugalin välille ensimmäinen poliittista, sotilaallista ja kaupallista yhteistyötä edistävä allianssi, joka tunnetaan Windsor-sopimuksena.

Sen ansiosta molempien maiden kauppiaat saivat käydä toistensa alueella kauppaa. Portugalilaiset kauppasivat viinejään ja vastavuoroinen vientituote oli suolattu turska eli kapakala.

Molemmat ovat yhä tänä päivänä suosittuja kummassakin maassa. Muutama sata vuotta myöhemmin, 1654 solmittiin kattava anglo-portugalilainen kauppasopimus, joka takasi oikeudet asua toisen valtakunnan alueella sekä siihen liittyviä privilegioita ja verovapauksia.

Kun Iso-Britannia ja EU pääsivät viime metreillä sopimukseen kauppaoikeuksista, on se pitkän historian valossa vain melko pieni virstanpylväs. Niinpä brittiherrasmies saa jatkossakin lasillisen tawnyaan ja ensi joulunakin korkataan pullo vuosikertaporttia.

Portviinit ovat väkevöityjä viinejä

Mutta itse viiniin. Portviinit ovat Douron-laakson väkevöityjä viinejä, joilla on vuosisatainen historia. Ne valmistetaan portugalilaisista rypälelajikkeista, kuten myös väkevöimättömät viinit. Lajikkeet ovat usein tummia, pieniä ja paksukuorisia, joista saadaan runsaasti väriaineita ja tanniineja.

Viini valmistetaan normaalien punaviinien tapaan, mutta käyminen keskeytetään, kun käymätöntä sokeria on vielä runsaasti jäljellä.

Käymisprosessi pysäytetään lisäämällä noin 77 prosenttia rypäletislettä käymisastioihin, noin suhteessa 1:4. Tästä juontuu nimi ”väkevöity”. Tämän jälkeen viini siirretään kypsymään.

Puutynnyrissä vai pullossa kypsytetty portviini?

Portviinityylejä on lukuisia, mutta selkein jakolinja kulkee puutynnyreissä kypsyneiden ja pullossa kypsyneiden välillä.

Ensimmäistä tyyliä edustaa klassinen ”tawny”, joka on usean vuosikerran sekoitus ja jota saatetaan kypsyttää kymmeniä vuosia. Tawny on tavallaan talon ”vakiotuote”, josta jokaisella talolla on oma tyylinsä. Viini pyritään saamaan saman makuiseksi vuosittain – samalla tavoin kuin esimerkiksi vakiosamppanjat.

Portviinien aatelia edustavat vuosikertamerkityt viinit, joita voidaan valmistaa vain tiettyinä, tarpeeksi laadukkaiksi satovuosiksi nimettyinä vuosina.

Vuosikertaportit pullotetaan melko varhaisessa vaiheessa, jolloin ne ikääntyvät pullossa hitaasti. Pullotus tulee tehdä viimeistään 31.12 kolmantena vuonna sadonkorjuusta. Nämä viinit voivat ikääntyä pullossa vuosikymmeniä.

Vuosikertaportin ”pikkuveli” on myöhään pullotettu vintage (late bottled vintage eli LBV), joka ikääntyy isoissa astioissa tai tynnyreissä joitain vuosia ja pullotetaan viimeistään 31.12. kuudentena vuonna sadonkorjuusta.

Kun talvi näyttää viimein saapuneen koko Suomeen, on reippaan ulkolenkin jälkeen mukava uppoutua nojatuoliin seuranaan hyvä kirja ja lasillinen (tai kaksi) portviiniä.

Kolme vintage-portviiniä

345077, Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port 2008, Portugali, 27,49 e

Tässä LBV-portissa tuntuu jo selvä ikääntyminen.

  • Tumma suklaa

949837, Porto Gran Cruz Vintage 1999, Portugali, 35,31 e

Terveisiä viime vuosituhannelta!

  • Nautiskeluun

228287, Quinta do Noval Vintage Port 2000, Portugali, 172,20 e

Muistoksi vuosituhannen vaihtumisesta?

  • Kellariin

Kolme portviiniä kokeiltavaksi

925374, Niepoort Ruby, Portugali, 9,99 e (0,375 l)

Kaikkein hedelmäisin ja tuorein portviinityyli on ruby.

  • Hedelmäjälkiruuat

312064, Burmester 20 Year Old Tawny Port, Portugali, 23,05 e

Pitkään kypsynyt hieno ja aromikas klassinen tawny.

  • Sinihomejuusto

328507, Krohn Lágrima Fine White Port, Portugali, 18,42 e

Portia saa myös valkoisena, ja se on usein hyvin makeaa.

  • Viilennettynä aperitiiviksi

Maista helmikuussa: yksi uusi kuohuviini, kaksi valkoviiniä

914883, Nyetimber Blanc de Blancs Brut 2013, Englanti, 64,70 e

Englantikin on nykyisin viinimaa, chardonnay-kuohari.

  • Aperitiivi

918494, Talbott Sleepy Hollow Vineyard Chardonnay 2016, Yhdysvallat, 38,49 e

Tyylikäs ja runsas jenkki-chardonnay.

  • Paistettu lohi

925824, Francois Martenot Petit Chablis Les Ammonites 2019, Ranska, 15,98 e

Miellyttävän raikas pikku-chablis.

  • Rapuvokki

Risto Karmavuo

Viiniasiantuntija, Haaga-Helia AMK

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti