veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Ostoslistalla uusi auto – miten sirupula vaikuttaa odotusaikaan?

Ostoslistalla uusi auto – miten sirupula vaikuttaa odotusaikaan?
3.2.2022

Autoteollisuus kärvistelee pitkään jatkuneessa sirupulassa, joka rajoittaa autojen toimitusta. Otimme selvää, mitä sirupula käytännössä tarkoittaa uuden auton ostajalle. Onko edessä pitkä odotus?

Uusien autojen sähkö- ja tietotekniikkaan tarvitaan enenevässä määrin puolijohteita eli siruja. Niistä on ollut pulaa jo toista vuotta. Se pidentää tällä hetkellä uusien autojen toimitusaikoja ja rajoittaa osaltaan myös myyntiä. Kauppaa toki käydään, mutta monessa tapauksessa asiakas joutuu tyytymään pitkään odotusaikaan.

Kysyimme viideltä automaahantuojalta toimitusajoista, erityisesti heidän myydyimmän mallinsa osalta. Nämä viisi maahantuojaa edustavat Suomessa eniten myytyjä automerkkejä.

Viime vuoden myydyimmät automerkit ovat järjestyksessä: Toyota, Volkswagen, Škoda, Kia ja Volvo. Tiiviisti kuudentena Volvon kannassa on Mercedes-Benz.

Tämä ”viiden kärki” perustuu rekisteröintitilastoon. Se kertoo siis myynnin ohella autojen toimituksista. Sovittuja kauppoja on joistakin automalleista tehty enemmän kuin rekisteröintitilastot osoittavat. 

Toyota

Toyotan myydyin automalli on ainakin mallinimenä suomalaisille rakas ja perinteinen Corolla. Toyota Auto Finlandin tiedotuspäällikön Pekka Karvisen mukaan Corollan tehdastilausten toimitusaika on tällä hetkellä 4–5 kuukautta. Toyotan malleista pisimpään joutuu odottamaan GR Yarista.

Pekka Karvisen mukaan suurimmassa osassa Toyotan mallistoa saatavuus on alan keskimääräisiin toimitusaikoihin suhteutettuna hyvä, eikä minkään mallin tai malliversion tilausmahdollisuutta ole tarvinnut sulkea. Paras saatavuus on tällä hetkellä näillä malleilla: C-HR, Camry ja RAV4 Plug-in.

Puhuttaessa sirupulan jatkumisesta Pekka Karvinen toteaa, että ennusteissa on aina epävarmuutta. ”Odotamme kuitenkin tilanteen palailevan totuttuun, normaaliin tasoon kuluvana vuonna.”

Volkswagen

Volkswagenin myydyin malli on kaikille tuttu kestosuosikki Golf. K Auto Oy:n viestintäpäällikkö Riitta Karjalainen kertoi, että Golf-malliston toimitusaika uudelle tehdastilaukselle on 4–5 kuukautta.

Keskustelu käytiin viime vuoden puolella, jolloin Riitta Karjalainen korosti, että tammikuussa tilanne voi jo hieman muuttua. ”Ohjeistammekin asiakkaitamme kysymään oman autonsa toimitusajan aina erikseen.”

”Yleisesti koko Volkswagenin mallisto on myynnissä ja tilattavissa. Täyssähköautojen ja ladattavien hybridiautojen toimitustilanne on tällä hetkellä haasteellisin ja vaihtelee mallista riippuen 5–9 kuukauden haarukassa. Paras toimitustilanne meillä on nyt Polon, T-Crossin, Taigon sekä T-Rocin kanssa. Näitä malleja löytyy nopeaankin toimitukseen varastosta ja tilausputkelta.”

Škoda

Škoda Octavia on keikkunut myydyimpien henkilöautojen listalla hyvin korkealla jo yli kymmenen vuoden ajan. Samalla Octavia on säilynyt Škodan myydyimpänä mallina.

Viestintäpäällikkö Kari Aalo Helkama Auto Oy:stä kertoi, että Škoda-malliston pisimmät toimitusajat osuvat juuri Octaviaan. Toimitusaika vaihtelee kuudesta kymmeneen kuukauteen ja on keskimäärin kahdeksan kuukauden tienoilla. Malliston pienimpiä autoja, esimerkiksi Kamiqia, on saatavana nopeammin, 4–5 kuukauden toimitusajalla.

Tänä vuonna Octaviankin tilanne helpottuu. ”Mitä pidemmälle vuotta päästään, sitä helpommaksi tilanne muuttuu. Pikkuhiljaa pääsemme Octaviankin kohdalla normaaleihin toimitusaikoihin”, arvioi Kari Aalo.

Jälleenmyyjille tilattuihin autoihin on mahdollista tehdä varustelumuutoksia jälkikäteen asiakkaan toivomusten mukaisesti. Tällä tavalla odotusaikaa voidaan joissakin tapauksissa lyhentää.

Kia

Korealaismerkki Kia on selvinnyt komponenttipulasta helpommalla kuin moni muu merkki. Kiaa maahantuovan Bergé Auto Nordics Oy:n PR-päällikkö Lauri Puintila kertoi, että myydyimmän Ceed-malliston keskimääräinen toimitusaika on 1–2 kuukautta. Lyhimmillään toimitusaika suoraan kotimaan varastosta on yksi viikko ja tehdastilauksessa pisimmillään noin neljä kuukautta tilauksesta.

”Kian Euroopassa sijaitsevan Slovakian tehtaan tuotanto on vakaata, ja autoja pystytään toimittamaan jopa 1–2 kuukauden toimitusajalla. Paljon varustelluissa malleissa on ilmennyt toimitusvaikeuksia Korean tehtailta. Pisin toimitusaika on Sorento PHEV -malleilla, noin kymmenen kuukautta. Tämä johtuu pitkälti suuresta tilauskannasta.”

”Pääsääntöisesti autoja on saatavana suoraan Suomen varastosta. Etenkin Rio-, Ceed-, XCeed-, ProCeed-, Stonic- ja Niro-malleja on hyvin saatavilla ja tuotanto pyörii hyvin.”

Volvo 

Volvon myydyin malli vuonna 2021 oli XC60. Tämä yllätti monen autoalan asiantuntijankin. On poikkeuksellista, että suuri ja melko kallis katumaasturi on jonkin automerkin myydyin malli.

Volvo Car Finlandin toimitusjohtaja Lasse Ahlstedt kertoi, että hyvän myynnin perusteella tehtaalta varattiin runsaasti autoja, ja sen takia XC60:n toimitusajat ovat pysyneet kohtuullisina. Joulukuun alussa tilatun auton toimitusaika on noin neljä kuukautta riippumatta voimalinjasta tai varustetasosta.

Parhaimmillaan uuden Volvon voi saada jopa 2–3 viikon toimitusajalla, koska jälleenmyyjillä on vaihtelevasti omia varastoja. Silloin tietenkin auto on valittava niistä, joita on varastossa, eikä yksilöllisiä malli-, varuste- tai värivaihtoehtoja ei ole mahdollista asettaa.

Pisin toimitusaika on tällä hetkellä V60-mallilla, koska kysyntä on jo pitkään ylittänyt tarjonnan. Lasse Ahlstedtin mukaan V60:n odotusaika on 9–10 kuukautta.

Lasse Ahlstedt arvioi, että puolijohteiden saatavuus on haasteellista ainakin alkaneen vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon loppuun saakka.

KOMMENTTI: Aikahaarukka viikosta vuoteen

Uutta autoa odottavan aika voi nyt olla poikkeuksellisen pitkä. Otoksemme perusteella kymmenen kuukauden odotusaika ei ole ollenkaan harvinainen, ja autoliikkeissä kuulee puhuttavan yli vuoden mittaisista toimitusajoista.

Tämän jutun viiden automerkin joukossa tällaisia ylipitkiä toimitusaikoja ei saamiemme tietojen mukaan ole. Toisessa ääripäässä uuden auton voi saada viikossa. On pitkälti tuurista kiinni, mikä on juuri sinun haaveautosi toimitustilanne. Se selviää ainoastaan tarkistamalla asia autoliikkeestä. 

Automaahantuojat ennustavat sirupulan helpottavan tänä vuonna, mutta varmaa tietoa ei ole kenelläkään. Lasse Ahlstedt Volvolta muistuttaa, että sirujen saatavuuteen vaikuttavat monet tekijät tuotanto- ja hankintaketjussa ja siksi ennustaminen on haasteellista. 

Jos nuori pariskunta suunnittelee lapsen hankintaa, vauvan saattaa siis saada nopeammin kuin uuden auton. Onneksi uuden auton odotus ei ole elämän tärkeämpien asioiden rinnalla mikään maailmanloppu. Autokuumeessa kärvistelevää ostajaa tai nälkäistä automyyjää pitkä toimitusaika tietenkin harmittaa.

 Markus Nieminen

Kirjoittaja on Taloustaidon autoaineiston tuottaja. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti