veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Museot, musiikki, arkkitehtuuri – Wien tarjoaa parasta kulttuurin ystävälle

Museot, musiikki, arkkitehtuuri – Wien tarjoaa parasta kulttuurin ystävälle
10.9.2018

Harva kaupunki maailmassa pystyy tarjoamaan Wieniä monipuolisemman kattauksen huipputason museoita, musiikkia ja arkkitehtuuria.

Wienin vahva kulttuurikaupungin maine ei ole syntynyt tyhjästä, sillä Itävallan pääkaupungissa riittää kulttuurinystäville näkemistä ja kokemista helposti pariksikin viikoksi.

Lyhyestäkin matkasta saa paljon irti, kun kaupungin kulttuuritarjontaan tutustuu jo hieman ennen matkaa. Esimerkiksi museoiden nettisivuille kannattaa kurkata, sillä vaihtuvia näyttelyitä on runsaasti.

Myös suosituimpiin musiikkiesityksiin liput on syytä ostaa hyvissä ajoin etukäteen.

Kulttuurimatkaajaa helpottaa se, että melkein kaikki tähän juttuun kootut tärpit sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan Wienin ydinkeskustassa.

Eikä päiviä tarvitse ladata täyteen museoita ja konsertteja, sillä pelkät kävelyretket kaupungin historiallisessa keskustassa ja keisarinajan mahtipontisen arkkitehtuurin äimistely ovat osa nautintoa. 

Museoissa paljon huipputaidetta

Wienissä on kymmeniä museoita, joista kiinnostavimmat keskittyvät eri aikakausien kuvataiteeseen. Taidehistoriallinen museo (Kunsthistorisches Museum) on luonteva paikka aloittaa museokierros, sillä täällä on yksi vanhan eurooppalaisen maalaustaiteen parhaimmista kokoelmista maailmassa. Mestareiden töitä riittää ihasteltaviksi Rafaelista Rembrandtiin. 

Museumsquartier kuhisee kulttuuria. Alueella on useita museoita, ja siellä järjestetään lukuisia tapahtumia. Kuva: Matti Remes

Viereinen Museumsquartier  koostuu nimensä mukaisesti useista museoista. Niistä Leopold-museolla on laaja kokoelma Itävallan tunnetuimpien maalareiden Gustav Klimtin ja Egon Schielen töitä. MUMOK on Euroopan suurimpia modernin taiteen museoita. Kunsthalle Wien  keskittyy puolestaan kansainväliseen nykytaiteeseen. 

Belvedere

Belvedere on kahden barokkilinnan kokonaisuus 15 minuutin kävelymatkan päässä ydinkeskustasta etelään. Komeiden sisätilojen ja puutarhan ohella siellä on myös tasokkaita taidenäyttelyitä. Pysyvän näyttelyn helmi on Gustav Klimtin kuuluisin maalaus Suudelma.

Säveltäjämestareita ja keisarillista loistoa

Wien oli monen klassisen musiikin suurmiehen asuinpaikka. Ei siis ihme, että muun muassa Beethoven, Haydn, Mozart ja Strauss ovat saaneet kaupunkiin omat museonsa. Yksi sellainen on aivan ydinkeskustassa sijaitseva Mozarthaus, jossa säveltäjämestari asui muutaman vuoden. Asunto on muutettu nyt Mozartin elämänvaiheista ja sävellystöistä kertovaksi museoksi. 

Mozartin patsas sijaitsee Burggarten-puistossa Hofburgin palatsin lähettyvillä. Kuva: Matti Remes

Keisarillista loistoa tarjoaa vanhassa kaupungissa Hofburgin palatsialue, jossa sijaitsee useita museoita. Menneeseen hovielämään pääsee tutustumaan Keisarillisissa asunnoissa (Keiserappartements), jotka olivat keisari Frans Joosefin ja kuningatar Sissin yksityiskäytössä 1800-luvun jälkipuoliskolla.

Käymisen arvoinen on myös Schönbrunnin linna, joka on varttitunnin metromatkan päässä vanhasta kaupungista lounaaseen. Keisarin kesäasuntona toimineeseen palatsiin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Näkemistä riittää myös kymmenien hehtaarien huolella hoidetulla puutarha-alueella. 

Konserttiin vaikka joka päivä

Wien hemmottelee klassisen musiikin ystävää, sillä joka päivä kaupungissa järjestetään lukuisa määrä konsertteja. Helpoin tapa nauttia vaikkapa Mozartin sävelistä on ostaa lippu illan konserttiin kaduilla päivystäviltä lipunmyyjiltä. Musiikkiesityksiä järjestetään myös Wienin kirkoissa.

Lippujen saaminen parhaimpiin musiikkiesityksiin vaatii hieman vaivannäköä. Wienin musiikin kaksi pyhättöä ovat Konserttitalo (Konzerthaus) ja Musiikkiyhdistyksen konserttitalo (Musikverein) Ringstrassen varrella.

Molempien talojen nettisivuilta voi ostaa lippuja konsertteihin. Kaupungin kuuluisimman orkesterin eli Wienin filharmonikkojen konsertteihin pääsy saattaa kuitenkin olla hankalaa, sillä kannatusyhdistyksen jäsenillä on niihin etuosto-oikeus.

Toisaalta filharmonikkojen konsertteihin voi vapautua lippuja suhteellisen lyhyelläkin aikataululla, joten tilanne kannattaa tarkistaa ennen matkaa.

Ja joka tapauksessa konserttitaloissa esiintyy muita orkestereja, joiden esiintymisiin lippujen saaminen on helpompaa. Lippujen hinnat vaihtelevat tyypillisesti 25 ja 140 euron välillä.

Wienin valtionooppera  kuuluu maailman arvostetuimpiin oopperataloihin, jonka esityksiin voi ostaa lippuja oopperan nettisivuilta jopa muutaman viikon varoitusajalla. Hinnat vaihtelevat tyypillisesti 14–200 euron välillä. Yleensä parhaiten jäljellä on aivan halvimpia piippuhyllyn lippuja tai kalleimpia parkettipaikkoja.

Käymisen arvoinen on myös kevyempiä oopperoita ja operetteja esittävä Volksoper.

Kahvilakulttuuria vailla vertaa

Wienin kulttuurikierrokseen kuuluvat ehdottomasti kiireettömät pysähdykset perinteisiin kahviloihin, jotka ovat kuuluneet jo satoja vuosia kaupunkilaisten seuraelämään. Erikoiskahvien ohella moni kahvila tunnetaan leivoksistaan, joista suklainen sacherkakku on luonnollisesti se kaikkein kuuluisin.

 Café Prückel tarjoaa perinteistä sacherkakkua. Kuva: Matti Remes

Wienin keskustassa vanhan ajan Kaffeehaus-tunnelmaan pääsee esimerkiksi Café Prückelissä (osoite Stubenring 24).

Lounas- ja päivällistarjontaa Wienissä on joka lähtöön, mutta perinteisistä itävaltalaisista ruuista on vaikea ohittaa wieninleikettä. Wiener Schnitzelin koossa ei yleensä säästellä. Ohuen ohueksi nuijittu, leivitetty ja rapeaksi paistettu leike pursuilee usein yli lautasen reunojen.

Wiener Schnitzelin koossa ei yleensä säästellä. Itävaltalaisen klassikon makuun pääsee Figlmüller-ravintolassa. Kuva: Matti Remes

Takuuvarma schitzel-paikka on Figlmüller, jolla on kaksi ravintolaa vanhassa kaupungissa (osoitteet Wollzeile 5 ja Bäckerstasse 6). Etenkin iltaisin jonottamiselta välttyy, jos pöydän varaa etukäteen.

Matti Remes 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti