veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Lissabon - ilo irti kaupungista parissa päivässä

Lissabon - ilo irti kaupungista parissa päivässä
21.11.2018

Muutamia päiviä aikaa Lissabonissa kokousmatkan tai golfreissun lomassa? Näillä vinkeillä saat lyhyessäkin ajassa paljon irti viehättävästä kaupungista.

Lissabon on suosittu kaupunkilomakohde, mutta Portugalin pääkaupungissa järjestetään myös entistä enemmän kansainvälisiä tapahtumia ja konferensseja.

Mitä kiireisen kokousmatkaajan kannattaa ainakin nähdä ja kokea kaupungissa, jos vapaa-aikaa on vain iltaisin tai viikonlopun verran?

Lissabonista puuttuvat Riemukaaren tai Colosseumin veroiset maailmannähtävyydet. Kaupungin parasta antia onkin itse kaupunki: rento ilmapiiri, erinomainen ruoka ja ystävälliset ihmiset.

Hintatasokin esimerkiksi ravintoloissa on edullisempi kuin useimmissa muissa Euroopan pääkaupungeissa.

Kävellen pääsee tunnelmaan

Mukaan kannattaa pakata hyvät kävelykengät, sillä Lissaboniin tutustuu parhaiten kävellen.

Alakaupunki Baixaa lukuun ottamatta korkeuseroja ja mukulakivikatuja riittää. Voimia voi säästää käyttämällä yleisiä hissejä, joita myös ylärinteillä asuvat kaupunkilaiset hyödyntävät ahkerasti.

Lissabonin kuuluisia raitiovaunuja kannattaa kokeilla. Numero 28 kulkee keskustan halki kaunista maisemareittiä. Kuva Matti Remes

Vaihtoehtoinen kulkumuoto ovat Lissabonin kuuluisat raitiovaunut, joista numero 28 kulkee keskustan halki kaunista maisemareittiä. Tupaten täyteen turisteja tungettu ratikka kulkee kuitenkin niin hitaasti, että kävellen voi päästä nopeammin perille. 

Parhaat näkymät: Castelo de São Jorge

Jos aikaa on rajallisesti, kävelykierrokselle kannattaa suunnata kohti São Jorgen linnaa nouseville rinteille.

Linnan sisätiloissa on vähän näkemistä, mutta sen muureilta avautuvat huikeat näköalat joka puolelle kaupunkia. Tänne kannattaa tulla aamulla tai illalla (avautuu klo 9 ja menee kiinni talvella klo 18 ja kesällä klo 19). Muina aikoina jono lippuluukulle voi olla pitkä. 

Linnan muureilta avautuvat huikeat näköalat joka puolelle Lissabonia.

Paras tunnelma: Alfama

São Jorgen linnasta kannattaa pudottautua alapuolella avautuvaan Alfaman kaupunginosaan. Työväestön ja merimiesten aikoinaan asuttamalla alueella on värikäs historia, mutta pääväyliä hallitsevat nykyään matkailijoiden suosimat ruokaravintolat ja niissä iltaisin soivat fado-esitykset.

Rapistuneen Alfaman vanhaa tunnelmaa voi aistia vielä rauhallisilla sivukujilla. Niiltä löytyy myös mukavia pikkuravintoloita, joissa hinta-laatusuhde on pääväylien turistirysiä parempi. 

Vaihtoehtoinen kohde: Oceanário 

Vuoden 1998 maailmannäyttelyn keskipisteeksi rakennettu Oceanário  on jokaisen kaloista ja muista merenelävistä kiinnostuneen käyntikohde. Tripadvisorin lukijoiden mielestä se on paras akvaario maailmassa.

Totta puhuvat. Ahtaissa tankeissa uiskentelevat akvaariot ovat usein ahdistava kokemus, mutta täällä isotkin hait ja rauskut pääsevät liikkumaan suhteellisen väljästi.

Oceanárioon pääsee keskustasta kätevästi metrolla, lähin asema on Oriente.

Samaan visiittiin voi yhdistää shoppailukierroksen viereisessä Vasco da Gaman ostoskeskuksessa.

Paras retkikohde: Löytöretkeilijöiden Bélem

Sintran vanha vuoristokaupunki on Unescon suojelukohde ja Lissabonin ympäristön kiinnostavin retkikohde. Sen nähtävyyksien koluamiseen hurahtaa kuitenkin pitkä päivä.

Paras puolen päivän retkikohde on Bélem Atlantin rannalla, josta Vasco da Gama ja muut Portugalin maailmanvalloittajat lähtivät vesille 500 vuotta sitten.

Tunnetuimmat maamerkit lyhyen välimatkan päässä toisistaan ovat Belemin torni (Torre de Belém), löytöretkeilijöiden muistomerkki (Monumento aos Descobrimentos) ja Jerónimosin luostari. Jos jälkimmäisessä on pitkä jono, kannattaa käväistä läheisessä Kansallisessa vaunumuseossa

Vanhat hevosvaunut voivat kuulostaa tylsältä, mutta tulet yllättymään! Isoissa halleissa näytteillä on kymmeniä toinen toistaan komeampia vaunuja, joilla on kuskattu eri vuosisatoina kuninkaallisia, aatelisia ja rahvastakin. 

Paras ruokapaikka: Ruokatorilta löytyy kaikkea

Mercado da Ribeira (osoite: Av. 24 de Julho 49) on Lissabonin tunnetuin kalaa ja vihanneksia myyvä ruokatori. Matkailijalle kiinnostavin kohde on viereinen Time Out -ravintolamaailma,  josta löytyy muun muassa kaupungin parhaimpien ravintoloiden ruokakojut.

Kohtuuhintaiset ruoka-annokset ja juomat haetaan tiskiltä ja ne nautitaan pitkien pöytien ääressä. Runsaasta tarjonnasta kannattaa maistella etenkin kalaruokia ja äyriäisiä. Ja niistähän ei Atlantin rannalla ole pulaa.

Jos Lissabonissa on aikaa käydä vain yhdessä mieleen jäävässä ruokapaikassa, niin silloin kannattaa suunnistaa tänne. 

Paras ostos: Viinikaupan kautta kotiin

Lissabon ei ole varsinaisesti shoppailijan paratiisi, mutta kotiin viemisiksi sopivat hyvin esimerkiksi hinta-laatusuhteeltaan erinomaiset port- ja madeira-viinit. Ostokset kannattaa tehdä asiansa osaavassa viinikaupassa, jossa viinejä voi myös maistaa ennen ostopäätöstä.

Ydinkeskustassa Rua da Conceiçãon ja Rua dos Fanqueirosin kulmauksessa on kaksi laadukasta viinikauppaa: Garrafeira Nacional Conceição  ja Garrafe

Matti Remes  

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti