veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Hyvän ruuan ystävä suuntaa Kööpenhaminaan – Smørrebrødiä on pakko maistaa!

Hyvän ruuan ystävä suuntaa Kööpenhaminaan – Smørrebrødiä on pakko maistaa!
4.5.2018

Kööpenhamina tunnetaan tähtiravintoloistaan, mutta kesäisestä kaupungista löytyy erinomaisia ruokapaikkoja kaikille kukkaroille.

Helsingin ravintolatarjonta paranee koko ajan, mutta Pohjolan kulinaristinen pääkaupunki on ollut jo pitkään Kööpenhamina. Tanskalaiset loivat skandinaavisesta keittiöstä vetonaulan, jonka vuoksi moni matkailija tulee varta vasten kaupunkiin.

Smørrebrødin seuraksi sopii paikallinen lager-olut ja snapsilasillinen akvaviittia. Kuva: Copenhagen Media Center

Kööpenhaminan kova ruokamaine perustuu kouralliseen huippuravintoloita. Niistä osaaminen ja intohimo tehdä hyvää ruokaa on levinnyt kymmeniin muihinkin ruokapaikkoihin.

Kaupungin tärkein kokkihautomo on maailman parhaaksi ravintolaksi useana vuonna valittu Noma, josta saaduilla opeilla moni keittiömestari on laittanut pystyyn oman ravintolansa.

Ei siis ihme, että Kööpenhaminassa on nykyisin peräti 12 yhden tähden Michelin-ravintolaa, kaksi kahden tähden ja yksi kolmen tähden ravintola. (Vertailun vuoksi Helsingistä löytyy viisi yhden tähden ruokapaikkaa.) 

Huippupaikat varataan hetkessä

Illallinen Noman kaltaisessa huippupaikassa on ainutlaatuinen kokemus, jossa pääsee nauttimaan 15–20 ruokalajin ilotulituksesta tuoreista kampasimpukoista valkosuklaalla kuorrutettuun jäkälään.

Lysti tietysti myös maksaa. Kolmen Michelin-tähden Geraniumissa illallinen maksaa 335 euroa ja halvin viinipaketti on 190 euroa. Uuteen paikkaan siirtyneessä Nomassa  illallinen keventää kukkaroa 300 eurolla.

Kovista hinnoista huolimatta tulijoita riittää, joten varauksen tekeminen vaatii vaivannäköä. Geraniumiin varauksen voi tehdä 90 päivää aiemmin ravintolan nettisivuilta. Varaus on syytä tehdä heti halutun päivän tultua tarjolle. Lounasaikaan pöydän voi saada hieman helpommin.

Nomaan pääsy on vieläkin haasteellisempaa. Ravintola avaa varauskalenterinsa kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan tiettynä päivänä ja kellonlyömänä. Pöydän saaminen on arpapeliä, sillä kaikki paikat varataan alle minuutissa.

Tätä kirjoitettaessa Noman ei osannut vielä sanoa syyskauden varausaikaa. Se ilmoitetaan myöhemmin ravintolan nettisivuilla. 

Edullisemminkin saa hyvää ruokaa

Relae tarjoaa pelkistettyjä mutta maistuvia annoksia. Kuva: Copenhagen Media Center

Kööpenhaminan muihin tähtipaikkoihin pöytävarauksen saa huomattavasti helpommin. Yksi vaihtoehto on Relae, joka monimutkaisten fine dining -luomusten sijaan tarjoaa pelkistettyjä mutta maistuvia annoksia.

Onneksi hintaville tähtipaikoille on myös edullisempia vaihtoehtoja, sillä Kööpenhaminassa on paljon rentoja ja hyvää ruokaa tarjoavia ravintoloita. Myös tähtipaikat ovat perustaneet tällaisia kakkosravintoloikseen.

Hintahaitari on melkoinen, mutta yleisesti ottaen hinnat ovat enemmän tai vähemmän Suomen tasoa. 

Nyhavnin terassit vetävät kesäisin

Kööpenhaminan pääkadun Strøgetin varrelta löytyy vilkkaita kahviloita ja pikaruokapaikkoja, mutta ruokapaikkaa kannattaa hakea hieman sivummalta.

Nyhavnin satama-alue on etenkin kauniilla säällä kaupungin suosituimpia paikkoja etsiä ravintoloita ja baareja. Satama-allasta reunustavat 1600-luvulla rakennetut värikkäät talot, joiden ravintoloiden terassit levittäytyvät laiturille.

Jos pöydän saaminen tekee tiukkaa, hyvä vaihtoehto drinkille ja pienelle välipalalle on viereisen kansallisteatterin (tanskaksi Skuespilhuset) merellinen terassi. 

Teurastamosta herkuttelijoiden paratiisi

Vesterbron kaupunginosa sijaitsee kävelymatkan päässä ydinkeskustasta Tivolin ja Rautatieaseman takana.

Vesterbrogaden-kadun varrella on runsaasti edullisia ruokapaikkoja, esimerkiksi kebab-ravintoloita. Kulinaristille kiintoisimmat korttelit löytyvät kuitenkin Kødbyenien alueelta, joka on entinen teurastamoalue.

Kesäviikonloppuina Kødbyenissä järjestetään suositut katuruokamarkkinat.

Hyvä ympärivuotinen vaihtoehto on Kødbyens Fiskebar. Täällä pääsee nauttimaan juuri vedestä nostettuja mereneläviä, jotka ovat skandinaavisen keittiön oleellinen osa.

Oluen ystävä löytää oivia pienpanimon tuotteita ja reiluja grillattuja liha-annoksia viereisestä Warpigs-pubista .

Lager-olut, snapsilasillinen akvaviittia ja Smørrebrød on pakko maistaa!

Tanskan kuuluisin ruoka-annos on tietysti smørrebrød, josta suomalaiselle saattaa tulla ensimmäisenä mieleen muhkea katkarapuleipä. Kööpenhaminassa selviää varsin nopeasti, että tarjonta on tätä huomattavasti monipuolisempaa. 
 Slotskælderen hos Gitte Kik on perinteinen smørrebrød-ravintola. Kuva: Copenhagen Media Center

Graavilohen, sillin, savustetun makrillin ja muiden kalapäällysteiden ohella tanskalaiset tykkäävät laittaa leivän päälle erilaisia lihaleikkeleitä. Smørrebrød-pöydässä on usein myös lihapullia ja muitakin lämpimiä annoksia.

Hyviä voileipiä saa kahviloistakin, mutta lounasaikaan kannattaa poiketa perinteiseen smørrebrød-ravintolaan. Sellainen on esimerkiksi ydinkeskustassa sijaitseva Slotskælderen hos Gitte Kik.

Tilaaminen on helppoa, sillä suurin osa annoksista on esillä isolla tiskillä. Ruokajuomaksi suositellaan paikallista lager-olutta ja snapsilasillista akvaviittia.

Edullisinta ruokaa etnisistä

Pienellä budjetilla liikkuvienkaan ei tarvitse olla nälissään, sillä Kööpenhamina on täynnä edullisia annoksia tarjoavia etnisiä ravintoloita. Kirjo on valtava sushipaikoista meksikolaiseen pikaruokaan.

Ja jos ravintolassa käynnin jälkeen vielä hiukoo, aika monen aukion laidalta keskustassa löytyy pølsevogn, perinteinen tanskalainen nakkikioski. Hodari irtoaa niistä 3–5 eurolla.

Matti Remes  

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.