veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Sotahistoriasta kiinnostunut suuntaa Berliiniin

Sotahistoriasta kiinnostunut suuntaa Berliiniin
10.7.2018

Toisen maailmansodan historiasta kiinnostuneelle Berliini on ehdoton ykköskohde. Kaupunki on täynnä synkästä aikakaudesta kertovia museoita ja muistomerkkejä.

Eläväinen Berliini on monen suomalaisen matkailijan suosikkikohde, mutta erityisen kiinnostavan kaupungista tekee sen värikäs historia.

Nähtävyyksien liepeillä vellovista ihmismääristä voi päätellä, että eniten kävijöitä kiinnostavat natsi-Saksaan ja DDR:ään liittyvä menneisyys. 

Sodan arvet näkyvät yhä keskustassa

Toisen maailmansodan viimeiset taistelut käytiin natsi-Saksan hallintokortteleissa Brandenburgin portista etelään. Täysin tuhoutunut alue on rakennettu uudelleen, mutta katujen varsilta löytyy saksan- ja englanninkielisiä kylttejä, jotka kertovat kyseisen korttelin historiasta.

Ne osoittavat muun muassa Adolf Hitlerin komentobunkkerin paikan, jonka tilalla on nykyisin parkkipaikka (osoite: In den Ministergärten 2).

Välittömässä läheisyydessä sijaitsee holokaustin eli juutalaisten kansanmurhan muistomerkki. Sen 2711:sta erikokoisesta betonipaadesta koostuva valtava labyrintti on vaikuttava näky (osoite: Cora-Berliner-Straße 1).

Juutalaisten kansanmurhan muistomerkki on valtava labyrintti, joka kostuu 2 711:sta erikokoisesta betonipaadesta.

Tarkkasilmäinen kulkija löytää keskustasta edelleen sodan arpia, kuten luotien ja kranaatinsirpaleiden jälkiä historiallisten rakennusten kivijaloista (esimerkiksi Am Kupfergraben-kadulta Museosaaren kupeessa) ja Tiergartenin puiston marmoripatsaista. 

Kranaatinjälkiä Berliinissä. Kuva Matti Remes

Opas vie kolmannen valtakunnan historiaan

Hyvä tapa tutustua kolmannen valtakunnan historiaan on kävelykierros Berliinin keskustassa. Monilla opastuksia tarjoavilla yrityksillä on tähän teemaan keskittyviä kierroksia päivittäin. Esimerkiksi Insider Tour tarjoaa neljän tunnin opastuksen, joka maksaa 14 euroa aikuiselta.

Pienten ryhmien kannattaa kysyä erikseen tarjousta, jolloin voi esittää myös toivomuksia käyntikohteista. 

Näyttely kertoo natsi-Saksan hirmuteot

Ydinkeskustan suosituimpia käyntikohteita on natsi-Saksan hirmuteoista kertova Topographie des Terrors, jossa vuosien 1933–1945 tapahtumista kerrotaan selkeästi valokuvilla ja esittelyteksteillä. Turvallisuuspoliisi Gestapon päämajan raunioille pystytetty näyttely siirtyi muutama vuosi sitten viereiseen museorakennukseen.

Topographie des Terrors Kuva Matti Remes

Naapuritontilla on ainoa natsiajalta säilynyt mahtipontinen rakennus: Hermann Göringin aikanaan hallitsema ilmailuministeriö. Talossa toimii nykyisin Saksan valtiovarainministeriö.

Osoite: Niederkirchnerstraße 8, ilmainen sisäänpääsy

Perusteellinen katsaus Hitlerin valtakuntaan

Potsdamer Platzista etelään sijaitsee yksityinen Berlin Story -museo  , jonka näyttely on rakennettu toisen maailmansodan aikaiseen monikerroksiseen pommisuojaan.

Berlin Story

Museo esittelee saksalaisella perusteellisuudella natsi-Saksan vaiheet Hitlerin syntymästä Nürnbergin sotaoikeudenkäyntiin. Vanhoja valokuvia, filminpätkiä ja kattavia esittelytekstejä on paljon, joten täällä vierähtää helposti 2–3 tuntia. Samassa rakennuksessa on Berliinin kaupungin vaiheita esittelevä museo, jonka anti jää kuitenkin vaisuksi.

Osoite: Schönebergerstraße 23, liput: natsi-Saksa-näyttely 12 e aikuiselta, kaupunkimuseo 6 e

Vastarintamuseo kertoo Stauffenbergin kohtalon

Berliinin vähemmän tunnettuihin museoihin kuuluu natsi-Saksan vastustajille omistettu näyttely Gedenkstätte Deutscher Widerstand  Potsdamer Platzilta hieman länteen. Hyvin rakennetun näyttelyn valokuvat ja esittelytekstit kertovat pysäyttäviä tarinoita yksittäisten ihmisten kohtaloista. Vanhan rakennuksen sisäpihalla on paikka, jossa Hitlerin salamurhaa yrittäneen Operaatio Valkyrian johtaja Claus von Stauffenberg teloitettiin.

Osoite: Stauffenbergstraße 13, ilmainen sisäänpääsy

Harvinaisen hyvä historiamuseo

Upeasti entisöity ja uudelleen järjestetty Saksan historiallinen museo  on yksi lajinsa parhaista maailmassa.

Historiallinen museo Berliini

Täällä ei tarvitse katsella vitriinissä pölyttyviä muinaismuistoja, vaan vuosisatojen mukaan järjestetty näyttely esittelee kiinnostavalla ja havainnollisella tavalla eri aikakaudet. Tämä pätee myös natsi-Saksan nousuun ja tuhoon, josta kerrotaan esineillä, valokuvilla ja filminpätkillä.

Osoite: Unter den Linden 2, sisäänpääsy 8 e

Neuvostoarmeijan muistomerkki

Vain muutama kuukausi taistelujen loppumisesta Tiergarteniin nousi neuvostoarmeijan muistomerkki (Sowjetisches Ehrenmal), joka on mahtipontisuudessaan ehtaa sosialistista realismia.

Se on kiintoisa käyntikohde myös siksi, että paikasta näyttää tulleen kansallismielisten venäläisten suosikkikohde. Venäjän liput liehuvat, ja puna-armeijan perinneyhdistysten jäsenet ovat sonnustautuneet vanhoihin univormuihin.

Osoite: Straße des 17. Juni 4, ei sisäänpääsymaksua 

Kolme DDR-tärppiä

Berliini on myös erinomainen paikka palauttaa mieliin, millaista elämä oli DDR:ssä rautaesiripun toisella puolen. Kolme museota nousee ylitse muiden:

DDR-museo

DDR:n lyhyeksi jääneestä historiasta kertova DDR-museo sijaitsee Berlinin tuomiokirkon vieressä Spree-joen varrella. Näyttely on kiinnostavalla tavalla tehty läpileikkaus suljetun ja tiukasti valvotun maan kansalaisten arjesta.

Museoon joutuu todennäköisesti jonottamaan. Sen voi välttää tulemalla paikalle hyvissä ajoin aamulla tai ostamalla pääsylipun etukäteen netistä.

Osoite: Karl-Liebknecht-Straße 1, nettiliput 5,50–8,50 e, tiskiltä 6–9,80 e

Stasi-vankila Hohenschönhausen

Itäberliiniläisessä lähiössä sijaitseva entinen vankila Hohenschönhausen on karmaiseva muisto DDR:n omia kansalaisiaan vastaan harjoittamasta valtioterrorista. Salainen poliisi Stasi säilöi tänne toisinajattelijoita ja länteen pakoa yrittäneitä kansalaisia. Osa selleistä ja kuulusteluhuoneista on jätetty siihen kuntoon kuin ne olivat viimeisen koppalakin poistuessa.

Hohenschönhausen

Sisään pääsee vain opastetuilla kierroksilla, joiden kellonajat kannattaa tarkistaa etukäteen netistä. Alueella on myös vankilasta kertova kiinnostava näyttely, joka jää helposti huomaamatta heikkojen opasteiden vuoksi.

Osoite: Genslerstraße 66, sisäänpääsy 6 e (sisältää opastetun kierroksen)

Mauermuseum 

Checkpoint Charlien eli kylmän sodan legendaarisen raja-aseman vierestä löytyy kiintoisa Mauermuseum. Se esittelee Berliinin muurin (1961–89) traagisen historian. Keskeisessä roolissa ovat myös mitä mielikuvituksellisemmat tavat, joilla DDR:n kansalaiset pyrkivät loikkaamaan länteen – esimerkiksi itse tehdyllä lentokoneella tai autoon rakennetuissa salalokeroissa.

Osoite: Friedrichstrasse 43–45, sisäänpääsy 14,50 e

Teksti ja kuvat Matti Remes  

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti