veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Joulufanin kaupunkiloma – koe Euroopan parhaat joulumarkkinat

Joulufanin kaupunkiloma – koe Euroopan parhaat joulumarkkinat
25.10.2019

Loppusyksy on mitä mainion ajankohta kaupunkilomalle: lomasesongin ulkopuolella lentoja löytyy alehinnoin, ja joulutorit tuovat valoa ja lämpöä pimeään vuodenaikaan. Esittelemme joulutorien helmet Euroopan sydämessä.

Freiburg, Saksa: Käsityölahjat pukinkonttiin

Sen minkä Freiburgin joulumarkkinat ehkä häviävät koossa, ne maksavat takaisin tunnelmassa ja laadussa. Tampereen kokoiseen Freiburgin kaupunkiin nousee vuosittain marras-joulukuussa noin 130 myyntikojua.

Jokaisen kojun eteen tekee mieli pysähtyä hypistelemään pyyhkeitä ja pipoja, nuuhkimaan saippuoita tai maistelemaan saksalaisia joulupiparkakkuja. Kaikenlainen muovikrääsä loistaa poissaolollaan; tilalla on pienten paikallisten myyjien raikkaita lahja- ja matkamuistoideoita.

Raatihuoneentorilla nautitaan kuumaa viiniä, makkaroita ja muita saksalaisherkkuja. Kuva/Copyright: FWTM / Spiegelhalter

Tunnelmaa nostaa myös se, että markkinakojut on siroteltu pienen kaupungin aukioille ja kujille. Keskeisimmät paikat ovat Kartoffelmarktin aukio ja Franziskanerstrassen alue. Markkinoilla kannattaakin piipahtaa pienissä erissä ja useampaan kertaan muun kaupungilla kiertelyn lomassa.

Päivisin markkinoilla on väljempää, mutta iltaisin kapeat kujat ruuhkautuvat, kun paikalliset kerääntyvät työpäivän jälkeen nauttimaan kuumaa viiniä, makkaroita ja muita saksalaisherkkuja.

Freiburg on hyvä valinta myös koko perheen joulutorimatkaan, sillä lapsille on tarjolla piparkakunpaistoa ja kynttiläntekoa. Onpa alueelle pystytetty karuselli ja maailmanpyöräkin. Ajoita perhematka itsenäisyyspäivän viikonloppuun: 6.12. markkinoilla piipahtaa Saint Nikolas – paikallinen joulupukki – tuomassa lapsille lahjoja ja lukemassa joulusadun. 

Info 

Lisätietoa: Freiburgin joulumarkkinat, Freuíburg Weihnachtsmarkt 25.11.–23.12.2019 

Miten perille?

Helsingistä suorat lennot Saksan Frankfurtiin ja sieltä 2–3 tunnin junamatka Freiburgiin. Edullisia lentoja myy Lufthansa. Aikainen mato voi napata edestakaisen junalipun Deutsche Bahnilta alle 50 eurolla.

Vinkki Freiburg!

Freiburg on loistava kaupunkikohde myös kulttuurin ja historian ystävälle. Lue vinkkimme täältä.

Ribeauville ja Riquewihr, Ranska: Keskiaikaista silmänruokaa

Alsacessa Ranskan itäosassa ymmärretään joulumarkkinoiden päälle. Monilla alueen kylillä on omat pienet joulumarkkinansa, ja parhaan katsauksen erilaisiin markkinoihin saakin, kun vuokraa auton ja pysähtelee “Marché de Noël” -kylttien kohdalla.

Alueen tunnetuin joulumarkkinakaupunki on EU-parlamentistaankin tuttu Strasbourg. Kaupunki on hotelleineen kuitenkin tupaten täynnä väkeä, joten majoitusta kannattaa etsiä ennemmin pienistä bed & breakfast -paikoista kaupungin ulkopuolelta.

Strasbourgin sijaan tai lisäksi kannattaakin piipahtaa Ribeauvillessa ja Riquewhirissa, joissa on monien mielestä maan kauneimmat joulumarkkinat. Ribeauvillen markkinat rakentuvat keskiaikateeman ympärillä, ja Riquewihriä taas kehutaan Ranskan kauneimmaksi kyläksi, joten silmänruokaa riittää jo pelkässä ympäristössä.

Ribeauvillen joulumarkkinoilla pääset aikamatkalle keskiaikaan. Kuva: Ribeauvillen matkailutoimisto

Jos olet liikkeellä autolla, lähde matkaan aikaisin, sillä kylien parkkipaikat ruuhkautuvat päivän mittaan pahoin. Markkinoille järjestetään bussikuljetuksia kauempana sijaitsevilta parkkipaikoilta.

Info

Ribeauvillen keskiaikaiset joulumarkkinat 7.–8.12.2019 ja 14.–15.12.2019

Riquewihrin joulumarkkinat 30.11.–22.12.2019

Lisätietoa: Joulutapahtumat Ribeauvillessä ja Riquewihrissa 

Miten perille?

Edulliset lennot löytyvät helpoiten joko Saksan Frankfurtiin tai Ranskan Pariisiin. Junaliput ovat sitä edullisempia, mitä aikaisemmin ne ostaa.

Vinkki Ribeauville ja Riquewihr!

Saksassa vuokra-autojen hinta-laatusuhde on hyvä. Varmista kuitenkin, että vuokra-auton saa viedä ulkomaille. Yleensä EU-maiden sisällä tämä ei ole ongelma.

Verona, Italia: Markkinoille myös joulupäivänä

Joulumarkkinafanit suuntaavat katseen usein ensimmäisenä Keski-Eurooppaan, mutta yksi parhaista löydöistä sijaitsee hiukan alempana: Pohjois-Italian Veronassa. Verona on tunnetumpi kesäisistä oopperajuhlistaan ja Julian parvekkeestaan, mutta marras-joulukuun vaihteessa kaupunkiin nousevat tunnelmalliset joulumarkkinat.

Markkinoiden sijainti keskellä historiallista arkkitehtuuria on mykistävä. ille rakennetuilla markkinoilla vieraileva saa samalla ihailla aukioita ympäröiviä palatseja ja suklaata ja käsitöitä myyviä kojuja.

Piazza dei Signorin kojuista löytyy herkkuja ja lämpöisiä lahjoja. Kuva: iStockphoto.comVaikka joulumarkkinoiden tunnelma tiiviillä aukiolla onkin ainutlaatuinen, kannattaa välillä suunnata myös muutama kortteli hälinän ulkopuolelle. Veronan kapeat kujat ja hiljaiset kadut ovat täynnä paikallisia putiikkeja. Niiden tuoksuvat saippuat ja huumaavat tuoksukynttilät ovat loistavia matkamuistoja tai joululahjoja. 

Info

Mercatini di Natale di Verona 15.11.–26.12.

Lisätietoa: Mercatini di Natale di Verona, Veronan joulumarkkinat  

Miten perille?

Suomesta saa helpoiten lennot Milanoon, mistä on reilun tunnin junamatka Veronaan. Edestakaisen junalipun saa noin 30 eurolla.

Vinkki Verona!

Italian markkinat pysyvät auki pidempään kuin monet keskieurooppalaiset, Tapaninpäivään saakka, joten Verona tarjoaa tunnelmalliset puitteet myös joulun ajan matkalle. Joulunpyhien aikaan markkinat kuitenkin sulkeutuvat tavallista aikaisemmin, joten tarkista tarkat aukioloajat paikan päällä.

Montreux, Sveitsi: Herkuttelijan paratiisi

Montreux’n joulumarkkinat Genevejärven pohjoispäässä eroavat ympäristöltään muista markkinoista. Montreux rakentaa markkinakojut turkoosina hohtavan Genevejärven rannalle, jonka toisella puolella nousevat jyhkeät alpit, loppusyksykstä usein jo lumihuippuisina. Rantakatua reunustavat palmut, ja Montreux nauttii omasta mikroilmastostaan, joka tarjoilee usein lauhaa lämpötilaa ja jopa auringonpilkahduksia Keski-Euroopan muuten harmaassa marraskuussa.

Montreaux'n joulumarkkinoilla maistellaan suklaaherkkuja ja nautitaan joulutunnelmasta. Kuva: Pauliina Rasi

Erityisesti Montreux kiehtoo kulinaristeja, sillä sveitsiläiset suklaatalot avaavat kojunsa kaupungin markkinoille. Myös ravintola- ja kahvilakojut ovat vierailun arvoisia sampanjoineen ja hanhenmaksoineen. Moni tuleekin markkinoille vain syömään ja nauttimaan tunnelmasta.

Junayhteydet Sveitsissä ovat nopeat ja luotettavat, joten joulumatkaan kannattaa yhdistää myös palanen kaupunkilomaa esimerkiksi pääkaupunki Bernissä tai olympiapääkaupunki Lausanessa. Molemmista kaupungeista ehtii myös tehdä päiväretken Montreux’n joulumarkkinoille. 

Info

Montreux Noël 21.11.–24.12.2019

Lisätietoa: Montreux'n joulu, Montreux Noël

Miten perille?

Finnair lentää suoraan Helsingistä Sveitsin Geneveen, mistä juna Montreux’hön vie reilun tunnin. Junaliput ovat Sveitsissä hintavia, mutta SBB:n alennuslipuilla yhdensuuntaisen matkan voi löytää jopa kympillä.

Vinkki Montreux!

Jos junailee Sveitsissä enemmänkin ja yhdistää samaan matkaan useampia kohteita, kannattaa harkita puolihintakorttia: 165 frangin hintainen kortti pudottaa junalippujen hinnan nimensä mukaisesti puoleen.

Gdansk, Puola: Meripihkavarastot täyteen

Puolalaisen Gdanskin kaupungin joulumarkkinoilla on kaksi pääasiallista valttia: suloinen vanhakaupunki, joka on nähtävyys jo itsessään, sekä runsaat meripihkatuotteiden valikoimat. Onpa kaupungissa kiinnostuneille meripihkamuseokin.

Gdanskin joulumarkkinat ovat oiva paikka hankkia joulukoristeita ja tietenkin meripihkasta valmistettuja esineitä. Kuva: Gdanskin kaupunki

Myös edullinen hintataso puhuu Puolan puolesta. Gdanskiin saa edullisia lentoja suoraan Helsingistä ja Turusta, ja majoituksen hinta-laatusuhde on hyvä.

Kaupunki satsaa myös markkinoiden ohjelmaan ja esittää 3D-valoshow’ta lauantaisin.

Info

Gdansk Christmas Market 1.–23.12.2019

Lisätietoa Gdanskin matkailusivustot, Visit Gdansk

Miten perille?

Finnair lentää Gdanskiin suoraan Helsingistä ja WizzAir Turusta. Meno-paluun voi saada alle satasella.

Vinkki Gdanskiin!

Hurjapäät ajoittavat vierailunsa viikonloppuun niin, että pääsevät osallistumaan jäämäenlaskukilpailuun.

Berliini, Saksa: Joulutunnelmaan edullisesti ja nopeasti

Mitä aikaisemmin lennot ja majoituksen varaa, sitä edullisemmin joulumarkkinamatkan saa yleensä hankittua. Tiukan budjetin joulutorimatka kannattaakin suunnata kohteisiin, joihin edullisia lentoja löytyy helposti, kuten Saksan Berliiniin.

Berliiniläisellä joulutorilla siemaillaan hehkuviiniä  ja maistellaan piparkakkuja. Kuva: iStockphoto.com

Berliiniläiset kertovat ylpeänä, että kaupungissa ei ole vain yhtä joulutoria, vaan erilaisia markkinoita on yhteensä jopa 70! Spandaun vanhan kaupungin markkinat ovat kaupungin isoin joulutori, mutta Raatihuoneen joulumarkkinoiden vetonaula sen sijaan on maailmanpyörä.

Info

Berliner Weihnachtszeit & Spandaun joulumarkkinat 25.11.–29.12.2019

Lisätietoa Berliinin joulumarkkinoista 

Miten perille?

Edullisia lentoja Berliiniin myy muun muassa EasyJet. Jos hotellin löytäminen tuntuu hankalalta, kurkkaa myös vuokra-asuntoja.

Muista myös tunnelmallinen Tallinna

Laivamatka Itämeren yli Tallinnaan on nopea ja edullinen tapa päästä keskiaikaiseen joulutunnelmaan. Tallinnan vanhaankaupunkiin pystytetty joulutori on melko pieni, mutta tunnelma vetää vertoja keskieurooppalaisille markkinoille ja lyhyen matkan takaa markkinoilla voi piipahtaa vaikka useampaankin otteeseen.

Joulufanin lähilomakohde löytyy Tallinnasta. Kuva: Viron matkailutoimisto, Sergei Zjuganov

Info

Tallinnan keskiaikainen joulutori on avoinna 15.11.–7.1.2020.

Pauliina Rasi

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti