veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Jouluruoka ja punaviini – joulupöytään saksalaisia, ranskalaisia ja espanjalaisia herkkuja

Jouluruoka ja punaviini – joulupöytään saksalaisia, ranskalaisia ja espanjalaisia herkkuja
5.12.2019

Joulunviettoon valmistaudutaan ympäri maailman jo täyttä päätä. Vaikka jouluperinteissä on paljon eroja maailman eri laidoilla, on kaikille kuitenkin yhteistä hyvin syöminen, hyvät juomat ja rauhoittava yhdessä olo.

Katsastan tällä kertaa eurooppalaisia jouluruokaperinteitä ja teen viinisuositukset niiden perusteella. Niinpä ohesta löytyvät saksalainen, ranskalainen ja espanjalainen joulu omine viinisuosituksineen. Vaikka omassa joulupöydässään ei heittäytyisikään kokonaan matkailutunnelmiin, voi näistä vinkeistä poimia kenties muutamia uusia tuttavuuksia omaan juhlapöytään.

Ja suomalaisen joulupöydän maut ovat sen verran moninaiset, että hyväksi kinkkuviiniksi alla olevista punaviineistä sopii käytännössä jokainen. Siispä Frohes Weihnacht – Joyeux Noël – Feliz Navidad! 

Saksalainen joulupöytä

Saksassa joulunalus on täynnä joulumarkkinoita ja glühweinia eli hehkuviiniä. Makeilla syötävillä kuten stollen-pitkolla, lebkuchen-pipareilla ja marsipaanimakeisilla on iso rooli. Joulupöydän keskiössä on monesti jouluhanhi, punakaalin ja muiden lisäkkeiden kera. Tosin eri alueilla on omat ruokaperinteensä.

664778, Unser Haus Glühwein, Saksa, 10,90 e (1 l)

Kirsikkainen ja marjainen maustettu hehkuviini.

  • Piparit

440147, Freiherr von Göler Pinot Noir 2015, Saksa, 14,99 e

Tyypillinen marjaisa ja aromikas pinot noir (spätburgunder).

  • Jouluhanhi

133631, Underberg, Saksa, 2,10 e (0,02 l)

Neilikkainen ja voimakkaan katkera ”vatsalääke”.

  • Aterian päätteeksi

Ranskalainen joulupöytä

Ei ole mikään yllätys, että gastronomian suurmaassa joulu näkyy lautasella ylitsevuotavina herkkuina. Pöytään katetaan parasta ja viinikaapin kätköistä etsitään aarteet. Niinpä samppanja, hanhenmaksa, osterit, hummerit, syöttökukko ynnä muut herkut ovat pääroolissa. Ranskalainen taitaisikin hieman nostaa kulmakarvaansa suomalaisen joulupöydän herkuille. 

901167, Laurent-Perrier Millésimé Champagne Brut 2006, Ranska, 62,98 e

Kauniisti ikääntynyt vuosikertasamppaja avaa juhlan tyylikkäästi.

  • Tuoreet osterit

580677, Château Bastor-Lamontagne 2010, Ranska, 39,90 e

Aprikoosinen ja intensiivinen sauternes.

  • Hanhenmaksa

489537, Château Grange-Neuve 2015, Ranska, 34,98 e

Tyylikäs ja vivahteikas merlot Pomerolista.

  • Syöttökukko (tai kalkkuna)

Espanjalainen joulupöytä

Espanjalaisen joulupöydän tärkeimmät herkut ovat tuoreet äyriäiset. Erityisesti langustit ja jättiravut ovat arvossaan. Pääruuissa on paljon alueellista vaihtelua, mutta kalkkuna on hyvin perinteinen. Perinteinen on myös kananmunilla täytetty murekerulla. Laadukas cava kuuluu aivan olennaisesti joulun ruokajuomiin.

566117, Pago de Tharsys Millésime Rosé Reserva Cava Brut 2015, Espanja, 19,94 e

Vuosikertainen kaunis roseecava on maukas aloitus jouluun.

  • Jättirapu tapas

908707, Granbazán Etiqueta Ámbar Albariño 2017, Espanja, 21,80 e

Raikas Riax-Baixasin albarino.

  • Kaikenlaisille mereneläville

943383, Matusalem Oloroso Sherry 30, Espanja, 29,99 e (0,375 l)

Makea ja kehittynyt 30-vuotias sherry.

  • Joulun makeat leivonnaiset

Risto Karmavuo

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.