veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Saksan Freiburg – vietä viikonloppu keskiajalla

Saksan Freiburg – vietä viikonloppu keskiajalla
14.1.2019

Lounais-Saksan Freiburg on historianystävän unelma: kaupungissa keskiaika on läsnä jokaisessa päivässä.

Täydellinen tasapaino kaupunkilomalle on hankala löytää: pitäisi olla nähtävää, mutta ei niin paljon, että tulee ähky. Välimatkat eivät saisi myöskään olla liian pitkiä, sillä täytyyhän aikaa olla rauhalliseen ravintoloissa istuskeluun ympäriinsä käveleskelyn lisäksi. Ja ilmastokin saisi olla miellyttävä myös kuumimman turistisesongin ulkopuolella. 

Kävely on mukava tapa tutustua historialliseen Freiburgiin. Kuva: Pauliina Rasi

Lounais-Saksan Freiburg täyttää vaativammankin kaupunkilomailijan toiveen, ja varsinkin historian ystävät ovat kaupungista innoissaan, sillä siellä on jäljellä paljon keskiaikaista arkkitehtuuria, kaupunkisuunnittelua ja taidetta. Lounais-Saksaa kehutaan maan aurinkoisimmaksi kulmaksi, ja kaupungin terassit ovat auki ympäri vuoden. 

Hyppää kyytiin, aloitetaan kävelykierros historiallisessa Freiburgissa! 

Keskiaikaisia torneja

Freiburgissa liikkeelle kannattaa suunnata nimenomaan kävellen, sillä vanha keskusta on pienehkö ja monet kadut ovat kävelijöiden yksityisaluetta. Paikalliset tuntuvat liikkuvan kaikkialle polkupyörällä tai raitiovaunulla, ja molemmat ovatkin vallan näppäriä pelejä, jos haluaa päästä vanhan keskustan ulkopuolelle.

Svaabilaisten portin tornin sisällä on Tinaukkomuseo, jonka kokoelmassa on 10 000 tinasta tehtyä hahmoa. Kuva: Pauliina Rasi

Täydellinen aloituspiste vanhan kaupungin kierrokselle on toinen kaupungin keskiaikaisista kaupunginporteista, Martinin portti pääkadun Joseph-Kaiser-Strassen päässä. Martinin portti on rakennettu jo 1200-luvun alussa, ja se on toinen yhä pystyssä olevista kaupunginporteista. 

Portti on ollut purku-uhan alla kaupungin kasvaessa, erityisesti 1900-luvun alussa, kun raitiovaunukiskoja alettiin rakentaa. Lopulta tornin kaaria kuitenkin vain korotettiin niin, että ratikat mahtuvat rämistelemään tornin ali. 

Varo, ettet putoa kanavaan

Pian Martinin portin jälkeen kannattaa pääkadulta suunnata oikealle, Freiburgin katedraalin suuntaan (Münsterplatz). Katedraalin rakentaminen aloitettiin keskiajalla, vuonna 1200, mutta se valmistui vasta kolmisensataa vuotta myöhemmin, vuonna 1513.  Siksi rakennuksessa näkyvät myös romaanisen ajan tyylilliset vaikutteet, vaikka sen yleisilme onkin goottilainen.

Jos jaloissa riittää puhtia, kirkon 116 metrisen tornin huipulta aukeavat maisemat Schwarzwaldiin ja Ranskaan Vogeesien vuoristoon saakka. Huipulle vievät 365 askelta.

Koko katedraalinaukio on arkkitehtuurin ystävän paratiisi. Aukiosta hiukan alle puolet selviytyi vahingoittumattomana toisen maailmansodan pommituksista, joten vanhoissa rakennuksissa riittää katseltavaa. Maanantaista lauantaihin aamupäivisin eloa aukiolle tuovat myös markkinakojut. 

Vanhassakaupungissa on bächlejä, keskiaikaisia kanavia, jotka kaupunkisuunnittelijat ovat jättäneet jäljelle muistona kaupungin historiasta. Kuva: Pauliina Rasi

Varo kuitenkin vanhassakaupungissa tallatessasi bächlejä, keskiaikaisia kanavia, jotka kaupunkisuunnittelijat ovat jättäneet jäljelle muistona kaupungin historiasta. Osa kanavista on sittemmin peitetty, mutta jäljellä on yhä lähes kymmenen kilometriä avoimia kanavia. Lapset ja lapsenmieliset voivat uittaa kanavissa pieniä laivoja, joita myydään katukojuissa. 

Arkkitehtonisia nähtävyyksiä

Retki linnavuorelle

Vieläkö jaloissa riittää katedraalin tornin jälkeen puhtia? Ei hätää, seuraavaan kohteeseen pääsee hammasratajunalla. 

Schlossberg, linnavuori, kohoaa kaupungin pohjoispuolella, ja sinne kaupungin perustaja Zähringenin Bertold II rakensi linnansa vuonna 1091. Nykyään paikalla on ravintola, näköalapaikka ja lenkkeilijöiden suosima polkuverkosto. Matka vie kolme minuuttia ja edestakainen lippu maksaa aikuiselta 11 euroa. 

Romanttiset vanhat huvimajat vievät heti ajatukset ritareihin ja prinsessoihin, mutta todellisuudessa kaupungin historialla on myös verinen puolensa. Freiburg sijoittuu Saksan, Ranskan ja Sveitsin rajakohtaan, ja se on historiansa aikana ollut liittoutuneena milloin nyky-Ranskan Colmarin ja Strasbourgin alueeseen, milloin taas Baselin ja Bernin kanssa, jotka nykyään ovat Sveitsin puolella. Kaupunki on myös ollut jatkuvissa kahnauksissa alueen muiden hallitsijoiden kanssa.

Myös rutto niitti kaupunkilaisia, ja koska juutalaisia syytettiin sen levittämisestä, kaikki kaupungin juutalaiset mestattiin vuonna 1349.

Nykyään kaupunkilaiset kuitenkin nauttivat linnavuorella lenkkeilyn lisäksi oluista auringonlaskun aikaan. 

Torni täynnä tinaukkoja

Takaisin kaupunkiin palatessa reittimme koukkaa oikealle, kohti Svaabilaisten porttia, toista yhä pystyssä olevaa vanhaa kaupunginporttia. Tähän torniin pääsee halutessaan sisään, sillä tornin sisällä on Tinaukkomuseo, jonka kokoelmiin kuuluu 10 000 tinasta tehtyä hahmoa.

Jos aikaa on kuitenkin vain yhteen, kannattaa museopaukut säästää Augustinolaismuseoon. Museo on nähtävyys itsessään, sillä se on rakennettu vanhaan luostariin, ja sen päänäyttelysali on luostarin entinen kirkko. Museon kokoelmiin kuuluvat myös Freiburgin katedraalin alkuperäiset hiekkakivipatsaat ja paljon alkuperäisiä lasimaalauksia katedraalista 1300-1500-luvulta.

Keskiaikaisen uskonnollisen taiteen kokoelma on vaikuttava. Jos  sen haltuunottaminen yksin tuntuu uuvuttavalta, museossa järjestetään opastettu kierros joka keskiviikko kello 12:30. Kierros sisältyy museon 7 euron sisäänpääsyyn.

Museofanin parhaat poiminnat

Paras aamiainen

Eihän historianystäväkään pelkillä nähtävyyksillä elä. Freiburg on aamiaistajien kaupunki. Aamiaista tarjoilee lähes jokainen kahvila, ja myös monet ravintolat avaavat ovensa jo kahdeksalta tai yhdeksältä nälkäisten aamuvirkkujen palvelemiseksi.

Pidätkö aamiaisista? Freburgissa on tarjolla herkkuja moneen makuun. Kuva: Pauliina Rasi

Suomalaismatkailija arvostaa tuhtia tarjontaa, sillä voisarvien ja sämpylöiden lisäksi tarjolla on aina munakkaita, kinkkuja ja juustoja.

Yksi kaupungin parhaista aamupalapaikoista on Hermann Café lähellä päärautatieasemaa (Wentzingerstrasse 15). Listalla on erilaisia aamiaislautasia sekä munakkaita ja vohveleita. Munakkaiden hinnat alkavat 4,50 eurosta, ja lautaset maksavat 6,90–15,90 e. Paikka on suosittu, joten varsinkin viikonloppuisin varaus on paikallaan. 

Suositeltavia aamiaispaikkoja

Paras viinibaari

Terassilla istuskelu on Freiburgissa ympärivuotinen harrastus. Talvella lasiin kaadetaan hehkuviiniä tai muuta kuumaa. Yksi suosituimmista paikoista lasilliselle ja viiniostoksille on Alte Wache katedraalin takana (Münsterplatz 38).

Ruuhka ja pöytien loppuminen eivät paikallisia haittaa, sillä lasillisen voi nauttia seisaaltaan ravintolan edustalla. Alte Wachesta saa ostaa paikallisia viinejä myös mukaan. Lasillisen viiniä saa 3-4 eurolla.

Parhaat paikat viinilasilliselle

Paras ostoskatu

Unohda pääostoskatu Joseph-Kaiser-Strasse, joka on täynnä tavarataloja ja  kansainvälisten superbrändien liikkeitä. Freiburgin parhaat ostoselämykset löytyvät Gerberaulta ja Inselin eli “Saaren” alueelta, jota kutsutaan myös Pikku-Venetsiaksi.

Pikkuputiikit pursuavat antiikkia, koruja, viinejä, hunajaherkkuja, sisustustuotteita, kenkiä ja paikallisten suunnittelijoiden vaatteita. Monet alueen taloista ovat myös peräisin keskiajalta.

FRANKFURT on lähin lentokenttä, jonne on suora yhteys Suomesta. Junamatka Frankfurtista Freiburgiin kestää noin kaksi tuntia. Jos haluat tutustua samalla matkalla Schwarzwaldin alueeseen, kannattaa vuokrata auto.

Pauliina Rasi

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti