veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kielikurssi tarjoaa loman, johon mahtuu hupi ja hyöty

Kielikurssi tarjoaa loman, johon mahtuu hupi ja hyöty
17.11.2022

Kaupungit on nähty, rantalomat eivät kiinnosta ja Toscanassakin on kokattu. Mitä jos lähtisin lomalla kielikurssille?

Jos kielikurssi tuo mieleen kieliopin pänttäämisen tai teinibileet, mielikuvat kannattaa ehdottomasti päivittää.

Tavoitteena autenttisessa ympäristössä järjestettävillä kielikursseilla on yleensä kommunikointitaitojen ja kielenkäyttöön liittyvän itseluottamuksen vahvistaminen. Kielioppiin keskittyviäkin kursseja toki on, mutta suurin hyöty lyhyestä ulkomailla opiskelusta syntyy käytännön kielitaidon petraamisesta.

Lomalaiselle hyväksi osoittautunut sapluuna on aamupäivä koulua ja loppupäivä tutustumista ympäristöön, usein kurssikavereiden kanssa. Kotitehtävät voi tehdä vaikka kahvilassa sangrialasillisen äärellä. 

Lähes kaikki kielikoulut maailmalla tarjoavat opetusta kaikenikäisille ja -tasoisille. Kursseja on erikseen yli 40-vuotiaille, yli 50-vuotiaille, eläkeläisille, lapsiperheille ja pelkästään ”aikuisille”. Viimeisessä kategoriassa alaikäraja on yleensä 18 tai 20 vuotta, yläikärajaa ei ole. Perhekursseilla lapset ovat omalla kurssillaan ja vanhemmat omalla.

”Yli viisikymppisten kielikurssit ovat selvästi kasvattaneet suosiotaan”, kertoo Riitta Tiainen aikuisten kielikursseihin keskittyneestä TR-Kielimatkoista. ”Meillä on sellaisiakin yli viisikymppisiä asiakkaita, joille kielikurssi on ollut ensimmäinen yksin tehty ulkomaanmatka.”

”Kaikkien pitäisi joskus päästä kielikurssille, sillä siellä oppii kielen lisäksi ymmärtämään eri kulttuureita. Eikä vain sen maan kulttuuria, missä ollaan, vaan eri puolilta maailmaa tulleiden kurssilaisten”, paukuttaa espanjalaisen Don Quijote -kielikoulun opettaja Gonzalo Montoro.

Kanssaopiskelijoihin on helppo tutustua, sillä opetusryhmät ovat tyypillisesti kuudesta kymmeneen opiskelijaa. Lisäksi monet kielikoulut järjestävät yhteistä iltaohjelmaa, kuten opastettuja kaupunkikierroksia tai tutustumisia lähiseudun nähtävyyksiin.

Älä ahnehdi oppitunteja

Suosituin lomakielikurssin pituus on kaksi viikkoa. Viikoksikin voi lähteä, mutta pari päivää menee helposti yleiseen orientoitumiseen ja vasta viikon loppupuolella soljahtaa itse kieleen. Pituutta voi jatkaa yleensä viikon kerrallaan.

Useimpien kurssien lähtöoletus on neljä oppituntia päivässä. ”Aika usein ajatellaan, että kurssista saa parhaan hyödyn, kun ottaa opetusta koko päiväksi. Se osoittautuu kuitenkin monelle liian rankaksi, varsinkin, kun illalla olisi hyvä jaksaa tehdä mahdolliset kotitehtävät”, toteaa Montoro. 

Jos virtaa riittää, neljän tunnin perusopetusta täydentämään voi ottaa esimerkiksi tunnin yksityisopetusta parina päivänä viikossa. 

Omatoimisesti räätälöiden…

Kielikurssin voi ostaa valmiina pakettina lentoineen, majoituksineen ja puolihoitoineen tai sen voi räätälöidä itse.

Omatoimimatkailu on tälläkin saralla helpottunut, sillä kielikoulut esittelevät tarjontaansa verkossa ja sieltä kurssi myös ostetaan. Jos on ajoissa liikkeellä, voi kytätä edullisia lentoja ja etsiä mieleisensä majoituksen. Kurssiin on helppo yhdistää myös muuta lomailua ennen tai jälkeen opiskelun.

Kielikoulujen lisäksi monet yliopistot tarjoavat edullisia kesäkursseja. Esimerkiksi Wienin yliopisto on järjestänyt 3‒4 viikon kesäkursseja ainakin 1980-luvulta saakka. Opetusta on kolme tuntia päivässä, ja kurssi + majoitus opiskelija-asuntolassa vastapäätä Wienin valtionoopperaa maksoi kesällä 2022 noin 1 100 euroa. Opetuksen jälkeen voi vielä kuunnella maksutta saksankielisiä luentoja vaikkapa Itävalta-Unkarin suuruuden ajoista.

Saksan kielikursseja Saksassa välittää myös Goethe-Institut.

…tai valmiina matkapakettina

Jos ei ole tottunut omatoimimatkailuun tai oikean kurssin löytäminen epäilyttää, avuksi tulevat valmiit matkapaketit. Silloin pääsee nauttimaan myös kuluttajansuojasta, jos jotain menee pieleen.

Suomen vanhimpia aikuisten kielikursseihin keskittyviä yrityksiä on Riitta Tiaisen omistama TR-Kielimatkat. Toinen Suomessakin tunnettu kielimatkatoimisto on EF-Kielimatkat, mutta se on hiljattain poistanut valikoimistaan pelkästään keski-ikäisille suunnatut matkat. Tarjolla on nuorten kielikurssien lisäksi vain ikäkategoria 25+.

TR-Kielimatkat edustaa agentin ominaisuudessa useita eri kielikouluja niin Euroopasta kuin muualtakin maailmasta. Pakettiin kuuluu opetus, matkat ja ensisijaisesti perhemajoitus puolihoidolla. Jos ajatus perhemajoituksesta ei innosta, vaihtoehtona on yleensä lisämaksusta opiskelija-asuntola tai hotelli. Asuntoloiden karuus voi tosin yllättää.

”Perheet on valittu huolella, mutta jos ongelmia esiintyy, perhettä voi yleensä vaihtaa”, kertoo Riitta Tiainen ja muistuttaa, että muidenkin erityistoiveiden kuten esteettömyyden tai erikoisruokavalioiden järjestäminen onnistuu matkanjärjestäjän kautta yleensä varmemmin kuin omatoimisesti.

Kahden viikon matkapaketin hinta perhemajoituksella Euroopassa liikkuu 2 000 euron molemmin puolin. Hintaan vaikuttaa kohteen ja opetustuntien määrän lisäksi se, haluaanko perhemajoituksessa oman kylpyhuoneen tai noudattaako erikoisruokavaliota.

Oikea kurssitaso löytyy kaikille

Kielikoulut testaavat opiskelijan tason joko etukäteen verkossa, ensimmäisenä päivänä paikan päällä tai sekä että. Jos suositeltu kurssi osoittautuu liian helpoksi tai liian vaikeaksi, tasoa voi vaihtaa. Euroopassa tasot määritellään yhteisellä seitsenportaisella asteikolla A1:stä C3:een. 

Kielitaso nousee tasolta toiselle kahdessa viikossa vain harvoin, mutta Cambridgessä intensiivikurssille osallistunut Sanna Kilpinen kertoo harpanneensa kahdessa viikossa tasolta B2 tasolle C2. ”Ehkä hieman epäonnistuin alkutestissä”, Kilpinen arvelee. 

Kevät ja syksy parasta aikaa

”Useimmat valitsevat ensin kohteen. Joku haluaa suurkaupunkiin kuten Lontooseen tai Madridiin, joku rannalle, joku vanhaan yliopistokaupunkiin”, kertoo Riitta Tiainen. Kyse on sentään lomasta!

Koulun valinnassa painaa se, arvostaako pienemmän koulun persoonallisuutta vai isomman koulun laajempaa (vapaa-ajan) tarjontaa.

Paikan ja kurssin lisäksi kannattaa miettiä ajankohtaa. Gonzalo Montoro varoittaa pohjoismaalaisia Espanjan lämmöstä ja erilaisesta päivärytmistä. ”Kesällä siesta on todella tarpeen, ja jollekin voi tulla yllätyksenä, että illallista saa vasta yhdeksän jälkeen illalla.”

Paras aika kielikurssille Espanjassa olisi hänen mukaansa lokakuusta huhtikuuhun. Tosin silloin luokkahuoneet täyttyvät pääosin pitkillä kielikursseilla opiskelevista nuorista. Kesäkaudella on enemmän varttuneempaa väkeä.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin löytää itselle sopiva kielikurssi. Suomalaisuuden etuja on, että kansainväliselle kielikurssille osuu äärettömän harvoin muita suomalaisia, joten virkistävä kielikylpy on matkalle lähtiessä yleensä taattu. 

Katri Isotalo

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti