veronmaksajat.fi

KOTI

Taltuta helle sisällä – näin toimii siirrettävä ilmastointilaite

Taltuta helle sisällä  – näin toimii siirrettävä ilmastointilaite
26.6.2024

Liiallinen kuumuus tekee sisätiloista epämukavia, pahimmillaan jopa hengenvaarallisia. Moni hankkii siirrettäviä viilennyslaitteita. Varsin tehokaskaan laite yksin ei välttämättä riitä.

Tutkimusten mukaan pitkittyneestä, joitakin viikkoja kestävästä hellejaksosta voi aiheutua Suomessa 200–400 ennenaikaista kuolemaa. Tämä on enemmän kuin tulipaloissa menehtyy vuodessa. Tukalien hellejaksojen ennustetaan yleistyvän ilmastonmuutoksen myötä.

Mikä siirrettävä ilmastointilaite?

Tyypillinen yhteen laiteyksikköön perustuva ilmastointilaite maksaa noin 300–600 euroa ja painaa  20–35 kilogrammaa. Pyörät helpottavat siirtelyä. Teho riittää parhaassa tapauksessa yhden huoneen lämpötilan alentamiseen miellyttäväksi. Painavampi on yleensä myös tehokkaampi.

Siirrettävä viilennin on harvoin liian tehokas. Jäähdytystehon voi säätää, ja maksimia pienemmällä teholla laite on hiljaisempi ja kuluttaa vähemmän sähköä. Monet laitteet ovatkin kovin meluisia varsinkin maksimiteholla, joten koekuuntele ennen ostopäätöstä.

Isot aurinkoisen seinustan ikkunat lisäävät jäähdytystehon tarvetta. Varsin tehokaskaan laite yksin ei välttämättä riitä. Isoihin ikkunoihin kannattaa joka tapauksessa asentaa lämpösäteilyä heijastava kalvo tai verho.

Myös sälekaihtimista ja pimennysverhoista on apua. Verhot vähentävät laitteen energiankulutusta.

Pohjoisseinustalla pärjätään vähemmällä. Läpitalon huoneistossa tuuletus viileänä vuorokaudenaikana sekin helpottaa.

Viistokattoisen ullakkohuoneen katto imee auringon lämpösäteilyä tehokkaasti laajalta pinta-alalta, vaikka eristeet olisivat normien mukaiset. Tarvitaan mahdollisimman tehokas jäähdytyslaite.

Poistoilma venttiilin tai ikkunan kautta

Siirrettävä ilmastointilaite puhkuu kuumuutta ulos paksun haitari-ilmaputken kautta. Poistoputki liitetään suoraan ulos johtavaan tuuletusventtiiliin.

Aina huoneessa ei kuitenkaan ole soveliasta venttiiliä. Tarvittaessa poistoputki liitetään sopivasti tiivistetyn tuuletusikkunan tai parvekkeen oven aukkoon. Taloyhtiössä kuumaa ilmaa ei saa puhaltaa rappukäytävään eikä yleensä ilmanvaihtojärjestelmään.

Varmista laitteen ilmaputken pituus ennen ostopäätöstä. Jatkeeksi soveltuvaa joustavaa ja venyteltävää putkea saa onneksi rautakaupoista.

Jäähdytyksen myötä tiivistyy kosteutta. Jos laitteessa on kondenssivesisäiliö, se pitää tyhjentää aika-ajoin, kuumankosteana aikana yllättävän tiuhaan. Joissakin laitteissa on poistoputki viemäröintiä varten.

Kondenssiveden poisto on hoidettava huolellisesti kosteusvaurioiden välttämiseksi. Fiksu laite haihduttaa kosteuden ja puhaltaa vesihöyryn poistoilman mukana eikä viemäröintiä ehkä välttämättä lainkaan tarvita.

Säiliöllinen tai kosteuden haihduttava laite on ainoa vaihtoehto tilaan, jossa viemäröinti ei onnistu.

Markkinoilla on myös viilentimiä, jotka lisäävät ilmaan säiliöstään kosteutta. Veden haihtuessa huoneen lämpötila alenee. Viilennysteho on ulos puhkuvaa huonompi, ja liika ilman kosteuskin voi tuntua epämiellyttävältä.

Ulko- ja sisäyksiköllä toimiva ilmastointilaite

Tehokkaassa ilmastointilaitteessa on erillinen ulko- ja sisäyksikkö, jotka kylmäaineputki yhdistää toisiinsa. Kylmäaineputki viedään tiivistetyn ikkunanraon tai parvekkeen ovenraon kautta.

Jos asennus ei ole kiinteä eli ei kajota rakenteisiin eikä tarvita esimerkiksi seiniin läpivientejä, käyttöönottoon ei aina tarvita taloyhtiön lupaa. Parvekkeelle asennettava ulkoyksikkö ei kuitenkaan saa olla liian meluisa, ja kondenssiveden poisto on hoidettava hyväksyttävällä tavalla. Laitteiden melu ja jyrinä eivät saa häiritä naapureita.

Tehokas kahden yksikön ilmastointilaite, joka ei edellytä kiinteää asennusta, maksaa 2 000–3 000 euroa. Käyttöönottoon on viisasta palkata ammattilainen, vaikka jotkut laitteet valmistajan mukaan voisi jopa maallikko itse ottaa käyttöön.

Laitteisto on jotenkuten siirrettävä eli periaatteessa asukas voi viedä sen mukanaan pois muuttaessaan. Yksiköt kuitenkin painavat kymmeniä kiloja, joten siirtely kyllä korvaa punttisalilla hyhkimisen.

Ota huomioon siirrettävän viilentimen hankinnassa

  1. Asenna lämpösäteilyä heijastava kalvo tai verho etenkin isoihin ikkunoihin

  2. Tavallisin siirrettävä laite alentaa yhden huoneen lämpötilaa. Se maksaa 300–600 euroa.

  3. Viistokattoiseen ullakkohuoneeseen tarvitaan erityisen tehokas laite.

  4. Koekuuntele viilennyslaite ennen ostopäätöstä.

  5. Erilliseen ulko- ja sisäyksikköön perustuva laitteisto on tehokas, mutta kallis ja painava.

Kuumuuden torjuntaa ilmaiseksi

Tuuleta viileänä aikana. Pidä aurinkoisen puolen ikkunat kiinni sekä sälekaihtimet ja verhot suljettuina päivällä. Sulje tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä uunin käyttöä, ja valmista ateriat ulkona jos mahdollista. Viileä suihku on ensiapu. Helpot konstit eivät välttämättä riitä eteläisen seinustan huoneessa tai hellejakson pitkittyessä.

Helpotusta tuulettimella

Virtaava ilma haihduttaa iholta lämpöä tehokkaasti tukalaa oloa helpottaen. Suurihalkaisijainen pöytätuuletin hurisee ja suhisee maltillisesti, ja se maksaa muutamia kymmeniä euroja. Tehokkaammat lattiatuulettimet maksavat 100–250 euroa. Noin 150–250 euroa maksava melko hiljainen kattotuuletin asennetaan valaisimen paikalle vaikkapa olo- tai makuuhuoneeseen. Tuulettimessa on yleensä myös valaisin.

Kylmäakkuihin perustuva ”viilennin” maksaa alle 100 euroa. Vaikutus ei ole juuri tavallista tuuletinta kummempi.

Viileyttä sähköä kuluttamatta

Auringon lämpösäteilyä heijastava kalvo tai kaihdin torjuu porotusta. Kaihtimia voi asentaa myös teraseille. Ulkopuolelle asennettu kalvo on tehokas, mutta valitettavasti se torjuu lämpösäteilyä myös viileänä aikana.

Viisaasti suunnitellun pientalon räystäät varjostavat kesän korkealta porottavan auringon, mutta viileän vuodenajan aurinko lämmittää mukavasti. Porotus talttuu onneksi myös jälkiasennettavalla markiisilla. Taloyhtiössä markiiseja hankitaan yhtiökokouksen päätöksellä. Lisäksi tarvitaan usein lupa paikkakunnan rakennusvalvonnalta.

Ikkunan ulkopuolelle on mahdollista asentaa metallilamellinen verho, joka rullataan eteen hellepäivänä. Lamelliverho torjuu tehokkaasti porotusta energiaa kuluttamatta. Lamelliverhoja näkee paljon Etelä- ja Keski-Euroopassa, ja Suomessakin ne yleistyvät etenkin uudiskohteissa.

Tavallinen ilmalämpöpumppu asennetaan kiinteästi. Kiinteästi asennettava tuhti ilmalämpöpumppu jäähdyttää tehokkaasti isonkin huoneiston. Laite maksaa asennuksineen tyypillisesti 2 500–3 000 euroa. Taloyhtiössä kiinteälle asennukselle tarvitaan yhtiön lupa. Myös maalämpöjärjestelmiä on joissakin tapauksissa mahdollista hyödyntää jäähdytykseen. Joissakin kaupungeissa energiayhtiö tarjoaa kaukolämmön lisäksi kaukojäähdytystä.

Vesa Ylä-Jääski

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 4.7.2023.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti