veronmaksajat.fi

KOTI

Lämpöpumpuille on tulossa uusia rajoituksia – kelpaako vanha laite tulevaisuudessa?

Lämpöpumpuille on tulossa uusia rajoituksia – kelpaako vanha laite tulevaisuudessa?
1.7.2022

EU-komissio on asettamassa lämpöpumpuille uusia ilmastotoimiin liittyviä rajoituksia. Kelpaavatko vanhat laitteet tulevaisuudessa ja mitä kylmäainetta niissä voi jatkossa käyttää?

Euroopan unionissa astui jo vuonna 2015 voimaan F-kaasuasetus, jonka tavoite on vähentää F-kaasujen eli fluorattujen hiilivetyjen aiheuttamia päästöjä. Uudessa asetusehdotuksessa EU haluaa rajoittaa F-kaasujen käyttöä tarkemmin eri sovelluksissa, mikä on luonnollisesti herättänyt huolta kuluttajien parissa – etenkin, kun uuden asetuksen sisältö ei tunnu olevan selvä monille alan ammattilaisillekaan.

Esimerkiksi taloyhtiöiden asukkaat ovat hankkineet F-kaasuja sisältäviä ilmalämpöpumppuja asuinkerrostalojen parvekkeille tuomaan helpotusta sisätilojen ylilämpenemiseen kesähelteillä. Nyt mietitään, kelpaavatko vanhat laitteet lainkaan tulevaisuudessa ja mitä kylmäainetta niissä voi jatkossa käyttää.

Suomen Kylmäliikkeiden Liiton lainsäädäntö- ja standardointityöryhmissä vaikuttava Mika Kapanen ei pidä tilannetta kuitenkaan huolestuttavana.

”Nämä uudet rajoitukset ovat vasta asetusehdotusvaiheessa, eivätkä ne ylipäätään koske olemassa olevia jäähdytyslaitteita. Kotitalouksien olemassa oleviin lämpöpumppuihin on saatavissa kylmäainetta jatkossakin”, hän rauhoittelee.

Ole tarkkana, mistä tilaat lämpöpumpun

Uudessa asetusehdotuksessa esitetään laitekohtaisten GWB-rajojen laskemista. Ne kertovat laitteiden haitallista kasvihuonevaikutuksista. Tämä voi merkitä käytännössä esimerkiksi sitä, että laitevalmistajien on etsittävä uusia, vaihtoehtoisia kylmäaineita F-kaasun tilalle.

”Mielestäni uutta ilmalämpöpumppua harkitsevankaan ei tarvitse olla tästä huolissaan, koska laitteen valmistaja tai maahantuoja huolehtii siitä, että se täyttää EU-markkinoiden vaatimukset. Vaikka netti on täynnä kauppoja, ei lämpöpumppuja pidä kuitenkaan tilata EU:n ulkopuolelta jo sen takia, että ne eivät välttämättä sovellu Suomen olosuhteisiin – etenkään, jos laite on tarkoitettu lämmitykseen”, Kapanen korostaa.

Lämpöpumpuissa F-kaasuja voidaan käyttää sekä jäähdytykseen että lämmitykseen – eli kumpikin onnistuu.

”Esimerkiksi omakotitaloissa käytetään ilmalämpöpumppuja myös lämmitykseen. Hankkimalla laitteen suomalaiselta toimijalta voit varmistua, että se on suunniteltu Suomen olosuhteita varten.”

”Lisäksi pitää muistaa, että F-kaasujen käsittelyyn ja näitä sisältävien laitteiden asentamiseen sekä huoltamiseen saa käyttää vain vaadittavan pätevyyden hankkineita yrityksiä, joita voi hakea TUKESin rekisteristä.”

FAKTA
GWP-arvo (GWP = Global Warming Potential) ilmoittaa aineen kasvihuonehaitallisuuden. Esimerkiksi kylmäaineen GWP-arvo ilmoittaa yhden kylmäainekilon kasvihuonevaikutuksen verrattuna hiilidioksidin vastaavaan vaikutukseen.

Kaisa Salminen

Lisätietoa: https://tukes.fi/asiointi/rekisterit-ja-patevyydet/kylmaalan-rekisterit

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti