veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kiertomatka kotimaassa julkisilla – reittisovellus löytää isommat kaupungit, maaseutu hukassa

Kiertomatka kotimaassa julkisilla – reittisovellus löytää isommat kaupungit, maaseutu hukassa
23.8.2021

”Pyrimme tekemään palvelustamme yksinkertaisen, vaikka tietolähteet ja prosessit sen takana ovatkin monimutkaisia.”

Näin kertoo Perille.fi-reittipalvelu. Tämä on tilanne yleisemminkin, jos ihminen yrittää ketjuttaa kotimaan kiertomatkansa etappeja käyttämällä joukkoliikennesovelluksia.

Käytännössä vain parinkymmenen isoimman kaupunkiseudun välinen kaukoliikenne on varmasti käytettävissä reittisuunnitteluun, muu on sattumanvaraista. Maaseudun väheneviä  ja alituisten muutosten alaisia vuoroja on vaikeampi löytää. Pandemian tuomat rajoitukset lisäävät mutkikkuutta.

Matkahuollon Reitit ja Liput

Matkahuollon tarjoamalla Reitit ja Liput -palvelulla on kunnianhimoinen tavoite ketjuttaa matkoja eri joukkoliikennevälineillä. Toistaiseksi se onnistuu vain busseilla.

Bussiketjutuksen osoitteesta osoitteeseen pitäisi onnistua tätä heinäkuussa kirjoittaessani HSL:n, Riihimäen, Hämeenlinnan, Savonlinnan, Seinäjoen ja Kokkolan, Jyväskylän, Tampereen sekä Lappeenrannan seudulla ja näiden kaupunkien välillä. Vuoden loppuun mennessä mukaan yritetään saada Turku, Lahti ja Oulu.

Reitit  ja Liput-sovellus löytyy mobiilikaupoista. Sillä voi suunnitella ja ostaa matkoja.

Matkahuolto toteaa itsekin, että matkaketjujen asiakaskokemus ei ole vielä hyväksyttävällä tasolla. Sovelluksen käyttäjät ja kehittäjät raportoivat ongelmista ja kehityskohteista julkisesti Matkahuollon ylläpitämällä nonono.fi-sivustolla. 

Kaukoliikenteen reittipalveluita

Traficomin ylläpitämä Matka.fi on portaali puoleen tusinaan verkon reitinsuunnittelupalveluun. Tässä niistä esimerkkejä:

Pikavuorot.fi on joukkoliikenteen ohjelmistoja tekevän Aittakoodi Oy:n portaali, joka lupaa hinta- ja aikataulutietoja Matkahuollolta, VR:ltä, Savonlinjalta, Onnibusilta, Finnairilta ja PoriExpresssiltä. Palvelu toimii lähinnä kaukobussiyhteyksien etsimisessä. Lipun ostossa siirrytään kunkin liikenneoperaattorin palveluun.

Matkakeisari on bussien ja junien hintavertailusivu, jonka avulla voi tarkastella kaupunkien välisen joukkoliikenteen hinnoittelua suurimpien kaukobussiyhtiöiden ja VR:n välillä. Osan matkalipuista voi hankkia palvelusta suoraan, osan linkkien kautta. Palvelun mobiilisovellukset löytyvät mobiilikaupoista.

Perille.fi tarjoaa samantapaista palvelua samalla käyttöliittymällä. Perille.fi on Matkakeisarin tapaan omiin matkustuskokemuksiinsa pettyneiden ihmisten perustama sivusto. Matkasta riippuen lipun voi ostaa suoraan palvelusta tai kunkin yhtiön omaan palveluun linkitettynä.

Perille.fi tarjoilee mukaan myös lentoreittejä ja se linkittää asiakkaan ainakin Finnairin lentojen varaamiseen ja ostamiseen saakka, mutta ei integroi ostettavaksi lentoasemasiirtymiä. 

Waltti on joukkoliikenteen valtakunnallinen lippujärjestelmä, joka toimii yli 20 kaupunkiseudun alueella. Yhtenäinen järjestelmä tarkoittaa sitä, että liput ovat saman tyyppisiä eri kaupungeissa, jolloin matkakorttiaan voi käyttää muuallakin kuin kotikunnassa.

Whim-mobiilisovellus on suomalaisen softayhtiö Maas Globalin palvelu. Whimin tavoitteena on yhdistää julkinen liikenne, kaupunkipyörät, taksit ja vuokra-autot yhteen sovellukseen kiinteällä kuukausihinnalla tai palvelu kerrallaan. Toistaiseksi Whim toimii Suomessa vain osassa Helsingin ja Turun kaupunkialueen erilaisista liikkumispalveluista.

VR tarjosi kesälomakaudella useiden päivien rengasmatkalippuja, mutta niillä matkustettiin vain yhtiön oman liikenteen Eko-luokassa.

Usean etapin matkailun suunnittelu

  • Kaupunkikeskusten välillä ja useiden kaupunkien liikennealueiden sisällä onnistuu kohtuullisesti
  • Matkojen integraatio ja ketjutus helppoon ostoon asti on vielä lapsenkengissä
  • Suurten kaupunkien ulkopuoliset matkat on varmistettava liikennöitsijöiltä itseltään
  • Itä-länsisuuntainen liike on pitkittäistä vaikeampaa

Kauko Ollila 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti