veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Lomalaisen halvat huvit – tässä viisi mainiota menoa maksutta

Lomalaisen halvat huvit – tässä viisi mainiota menoa maksutta
4.7.2024

Suomen suvi tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa isoille ja pienille lomalaisille. Vinkit vievät lomailijan niin villiin luontoon, kaupunkipuistoon kuin kulttuurinkin ääreen. Lapset ja lapsenmieliset puuhastelevat leikkipuistossa ja kotieläintilalla.

1. LEIKIN TAIKAA Pelle Hermannin puistossa

Pelle_Hermannin_puisto_uva_Visit_ Pori_Anssi_Koskinen.jpg

Kuva: Visit Pori, Anssi Koskinen

Porissa aivan keskustan kupeessa Kirjurinluodolla on kaikille avoin Pelle Hermannin leikkipuisto. Pelle Hermannissa telmivät niin perheen pienimmät kuin isommatkin lapset vaikka koko päivän. Alueelta löytyy myös Liikennepuisto Vinkkari.

Pakkaa eväät mukaan ja järjestä leikin lomassa kesäinen piknik, sillä tilaa riittää – melkein viiden jalkapallokentän verran. Kirjurinluodossa pääsee myös polskimaa, sillä Kokemäen joen varrella on matala, hiekkapohjainen uimaranta.

  • Pelle Hermannin leikkipuisto: Kirjurinluoto, Porin keskusta

2. Kotkansaarella puistosta puistoon

Sapokan vesipuisto_Kuva_Cursor Oy Julia_Kivelä.jpg

Kuva: Sapokan vesipuisto, Cursor Oy/Julia Kivelä

Kotkansaaren puistoreitillä on mittaa viisi kilometriä. Kierroksella näet Sapokan Vesipuiston, Katariinan Meripuiston, Veistospromenadin, Haukkavuoren näkötornin, Palotorninvuoren puiston, Mansikkalahden, Sibeliuksenpuiston ja Yrttipuutarha Kotka-Reduttin.

Katariinan meripuiston korkeimmalla kohdalla sijaitsee Ruotsinsalmen linnoituskaupungin keskuslinnoitus Fort Katariina, josta Kotkan kaupunki sai alkunsa.

Jos tarmoa riittää, piipahda myös Karhulan Jokipuistossa ihastelemassa lummelampia.

3. Pulahdus Hiukan hiekoilta

Hiukka_2_Kuva_Vuokatin_kuvapankki_650.jpg

Kuva: Vuokatin kuvapankki

Sotkamon Hiuk­ka on sekä upea ui­ma­ranta että luon­non­näh­tä­vyys hiek­ka­har­jui­neen. Sap­so­jär­ven ran­ta on ma­ta­la ja pohja hienohiekkainen, joten se sopii koko perheen uimarannaksi. Ran­ta-alueel­la on pu­ku­ko­pit ja wc-ti­lat sekä leikkipaikka, ulkokuntoilualue, luontopolku, ulkoilureittejä, rantalentopallokenttiä, tenniskenttä ja petanque-kenttä.

Kilometrin mittaisen Ui­ma­ran­nan lähettyvillä on Hiu­kan luon­to- ja kult­tuu­ri­pol­ku (2,4 km/4 km), jonka varrelta näet Vuokatin vaarat. Hiuk­ka on osa Kai­nuun har­jua­luetta, jo­ka ulot­tuu Ro­kual­le saak­ka.

  • Hiukan uimaranta, Tervetie 3, Sotkamo

4. Kotieläimiä HELSINGISSÄ

Haltialan lampaat_Kuva_Stara_Veikko Somerpuro_776.jpg

Kuva: Stara, Veikko Somerpuro

Haltialan kotieläintilalla Helsingissä kotieläimet ulkoilevat kesästä syksyyn. Lehmät laiduntavat laitumella, ja tilalla on myös lampaita, vuohia, sikoja sekä kanoja. Lähipelloille kylvetään auringonkukkia ja ketokukkia, joita saa poimia maksutta heinä-elokuussa. Kotieläintilan ulkoalue on avoinna klo 7–20.

Haltialassa on useita luontopolkuja, ja lähettyvillä on myös Niskalan arboretum. Puulajipuistossa on lapsille suunniteltu Tunne puut -luontopolku, joka perehdyttää puiden elinkiertoon.

  • Haltialan kotieläintila, Laamannintie 17, Helsinki

5. Tiekirkossa historiaa ja hiljentymistä

Toivakan_Tiekirkko_Kuva_Kirkkopalvelut_650.jpg

Kuva: Toivakan tiekirkko, Kirkkopalvelut 

Yli 260 kirkon ovet ovat tänä kesänä avoinna matkailijoille. Tiekirkot ovat evankelisluterilaisia ja ortodoksisia kirkkoja, jotka ovat liittyneet tiekirkko-verkostoon. Monissa kirkoissa on kesäopas kertomassa kohteen historiasta ja merkityksestä.

Oletko nähnyt koskaan kirkon tai kellotapulin edustalla seisovaa vaivaisukkoa? Niitä löytyy monesta Tiekirkosta etenkin Pohjanmaalla, ja löytyypä Suomesta myös yksi vaivaisakka, joka sijaitsee Soinissa kirkon tapulin edustalla.

Pohjoisin tiekirkko löytyy Inarista ja eteläisin Tammisaaresta.

Minna Petäinen

Jutun aloituskuva: Katariinan meripuisto, Kotka, Kuva: Cursor Oy, Harri Tarvainen.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti