veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Retkeilijä, näin varaudut vaellukselle – tässä sinulle kahdeksan retkivinkkiä

Retkeilijä, näin varaudut vaellukselle – tässä sinulle kahdeksan retkivinkkiä
11.7.2024

Hyvin varautunut ja varustautunut retkeilijä pärjää kiperissäkin tilanteissa, ja retki sujuu mukavasti. Kun miettii mahdolliset haveripaikat etukäteen läpi, välttyy jo monilta vahingoilta.

1.  REITTI

Suunnittele retki etukäteen ja valmistaudu huolellisesti kokemuksesi, osaamisesi ja kuntosi mukaisesti. Selvitä reitin vaativuus ja erityispiirteet.

Pitkille retkille on hyvä suunnitella poistumisreittejä myös matkan varrelle, jos retki pitää lyhentää tai tehdä se suunniteltua lyhyempänä.

Ota aina mukaasi alueen kartta ja kompassi, vaikka kulkisit merkittyjä reittejä. Joskus maastossa olevat merkinnät ovat puutteellisia, ja sinun on tarpeen tietää, missä olet. Opettele käyttämään karttaa ja kompassia. Älä tukeudu pelkkään kännykkäkarttaan.

Ilmoita suunniteltu reittisi ja retkiaikataulusi jollekulle. Kerro myös, kun olet palannut retkeltäsi. Kirjaa käyntisi taukopaikkojen ja tupien vieraskirjoihin.

2. AVUN SAANTI

On turvallisempaa kulkea kaksin tai porukassa kuin yksin.

Tarkista etukäteen, miten saat yhteyden hätäkeskukseen tai muuhun tahoon, jos et pääse itse pois maastosta. Hätänumerot voivat vaihdella eri maissa.

Lataa puhelimesi akku täyteen ennen lähtöä ja kanna tarvittaessa varavirtalähdettä.

Lataa myös 112 Suomi -sovellus. Mieti myös etukäteen, miten toimit, jos olet matkapuhelinverkkojen ulottumattomissa. Harkitse hätälähettimen käyttämistä etenkin, jos kuljet yksin.

3. VAATTEET JA SUOJAT

Suojaa itsesi oikealla pukeutumisella auringolta, kylmältä, sateelta ja hyönteisiltä. Ota lämpimiä varavaatteita mukaan. Kesälläkin voi tulla kylmä.

Muista myös hyttyshattu, -karkotteet ja aurinkorasva.

Käytä maastoon sopivia kenkiä. Voi olla hyvä ottaa mukaan myös vaihtojalkineet. Kenkiä vaihtamalla lepuutat jalkojasi ja helpotat mahdollisia hiertymiä.

4. SELVIYTYMISPAKKAUS

Pakkaa mukaasi ainakin nämä ensiapuvälineet: desinfiointiaine, laastareita, rakkolaastareita, haavasiderulla, ideaaliside, pinsetit, puukko, särkylääkettä, kyypakkaus, vihellyspilli, teippiä.

Pohjoisessa on valoisat yöt pitkälle loppukesään, mutta aina on syytä ottaa retkelle mukaan otsa- tai taskulamppu. Sitä voi tarvita vaikkapa luolaseikkailulla, huussireissulla tai kun ukkonen pimentää taivaan.

5. RAVINTO JA VESI

Suunnittele ja hanki retkiruokasi hyvissä ajoin. Suosi kevyttä, energiapitoista ja hyvin säilyvää ruokaa. Älä luota pelkästään kalaonneen tai maastosta löytyvään ruokaan.

Muista, että kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla voi olla rajoituksia, jolloin ei välttämättä saa poimia edes marjoja tai sieniä.

Huolehdi riittävästä juomisesta ja puhtaasta vedestä. On hyvä kantaa mukana vesipulloa, jos kulkemallasi etapilla ei olekaan vettä helposti saatavilla.

6. YÖPYMINEN

Ota aina oma teltta tai muu majoite mukaan yönylireissuille. Näin varmistat, että sinulla on säänsuoja ja paikka lepäämiselle.

Autiotuvista ei voi varata yöpaikkaa etukäteen, ja niissä tilaa pitää antaa viimeiseksi tupaan tulleelle.

7. TULENTEKO

Maastopalovaroitus tarkoittaa avotulen kieltoa! Tarkista siis Ilmatieteen laitoksen päiväkohtaiset tiedotteet. Avotuleksi lasketaan kaikki kipinöivät tai pohjasta kuumenevat tulet, tulipaikat, keittimet ja grillit. 

Tulentekovälineet on syytä kantaa mukana kosteudelta suojattuna. Muista myös sytykkeet ja tarkasta, onko taukopaikoilla puuhuoltoa. Älä revi kaarnaa puista tai katko puita polttopuiksi.

8. ROSKAT KOTIIN

Älä jätä mitään maastoon. Vie kaikki roskat mukanasi. Muista, että tupakan tumpit aiheuttavat maastopalovaaran!

NAUTI RETKEILYSTÄ! | Aloita retkeily helpoista retkistä. Jos olet epävarma taidoistasi, palkkaa opas tai osallistu opastetulle retkelle. Kunnioita luontoa ja muita kulkijoita. Tutustu myös retkietikettiin ja luontoon.fi-sivuston retkivinkkeihin

Vinkit: Suomen Palopäällystöliitto

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti