veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Ilo irti pimeästä – viisi vinkkiä ulkoiluun

Ilo irti pimeästä – viisi vinkkiä ulkoiluun
3.11.2023

Kun valoisa aika vähenee, tekee mieli käpertyä sohvan nurkkaan ja kaivautua sieltä esiin vasta kevään tullen. Oletko tullut ajatelleeksi, että pimeys on tärkeää niin luonnolle kuin ihmisellekin? 

Pimeys tuo muun muassa eläimille turvaa, ja valon ja pimeyden määrän vaihtelu auttaa kasveja ja eläimiä tunnistamaan talven tulon. Ihmistäkin pimeys auttaa ylläpitämään vuorokausirytmiä, ja unen laatu samalla paranee. 

Pimeys vaikuttaa ihmisiin eri tavoin, mutta se tuo mukanaan myös hyvinvointivaikutuksia. Seuraavilla Suomen Ladun vinkeillä saat hyödyn ja ilon irti pimeästä. 

1. Lähde liikkeelle 

Ulkoilu pimeälläkin virkistää ja auttaa nukkumaan paremmin. Pimeydessä keho ja mieli viestivät hidastamaan tahtia. Tätä viestiä kannattaa kuunnella ja muuttaa liikkumista kesäajan suorittamisesta lempeämpään suuntaan. Kävely, hölkkä, pyöräily, hiihto ja ihan vain metsässä haahuilu ovat oikein mainioita liikkumisen muotoja. 

Nauti tähtitaivaasta ja taivaan ilmiöistä, kun keinovalo ei häiritse aistimuksia. Pimeällä myös kuulet äänet ja aistit tuoksut aivan eri tavalla kuin valoisaan aikaan.

2. Pimeys tuo turvaa

Suurimmalle osalle ihmisistä näköaisti on tärkein aisti. Niinpä pimeydessä ympäristö tuntuu vieraalta ja joskus jopa pelottavalta. Käännä ajatus toisinpäin: pimeys on kaveri, joka tuo turvaa. Jos et näe, pystyt sinäkin olemaan näkymättömissä.

Aloita pimeässä ulkoilu ympäristössä, joka tuntuu sinusta päiväsaikaan turvalliselta. Luota siihen, että siellä on täsmälleen samat asiat kuin päivällä, vaikket näekään kaikkea ympärilläsi. 

3. Hyödynnä valoa maltillisesti

Otsa- tai taskulamppu ovat mainioita apuvälineitä, ja niitä kannattaa hyödyntää kulkemiseen, mutta mitä vähemmällä valolla pärjäät, sitä pienemmät ovat kontrastit valon ja pimeän välillä. Anna silmien rauhassa tottua hämärään ja huomaatkin pian, ettei ympäristö olekaan niin pimeä kuin miltä se ensi alkuun tuntui. 

Jos kuljet reitillä, jossa on muita, pidä kuitenkin huoli, että näyt joko valon tai heijastimien avulla. Näin vältytte törmäyksiltä tai läheltä piti -tilanteilta. Varmista myös, että oma valosi ei häikäise vastaantulijaa.

4. Pysähdy ja rauhoitu

Keväällä ja kesällä valon määrän lisääntyessä joka paikassa on kiire, myös luonnossa. Syksyn tullen kaikki hidastuu ja rauhoittuu. Pimeässä metsässä tunnet sen joka solullasi.

Tee illan tullen retki nuotiopaikalle, nauti iltapala kaikessa hiljaisuudessa ja anna kiireettömyyden tarttua myös sinuun.

5. Pimeä metsä on seikkailu

Ota kaveri tai lapset mukaan ja menkää yhdessä otsalamppuseikkailulle metsään. Kulkekaa uusia polkuja, etsikää aarteita ja tutkikaa kuusen alusia. Mitään muuta ei tarvita.

Vinkit laati ulkoilun erityisasiantuntija Susanne Blomqvist, Suomen Latu.

Suomen Latu kannustaa pimeässä ulkoiluun Koko perheen hämärähommat -kampanjan aikana 26.11.2023 asti. Kaikille avoimia pimeän ajan ulkoilutapahtumia järjestetään ympäri Suomen. Tapahtumiin voi tutustua kampanjan verkkosivuilla.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti