veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Leskenlehdet ja muuttolinnut lupailevat kevättä – kurkkiiko jossain jo kekomuurahainen?

Leskenlehdet ja muuttolinnut lupailevat kevättä – kurkkiiko jossain jo kekomuurahainen?
22.3.2024

Vaikka maisemat ovat vielä talviset jopa eteläisessä Suomessa, luonto heräilee kevääseen päivien pidetessä. Luontoliiton Kevätseurantaan on tähän mennessä ilmoitettu havaintoja muun muassa laulujoutsenista, kiuruista, töyhtöhyypistä ja leskenlehdistä. 

Kirkas sää ja linnunlaulu houkuttelevat ulos tarkastelemaan luonnon heräämistä. Innokkaimmat linnut ovat aloittaneet kevätmuuttonsa, ja kevään ensimmäiset leskenlehtihavainnot tehtiin jo toissa viikolla Länsi-Uudellamaalla. Myös kekomuurahaisia on havaittu eri puolilla eteläistä Suomea.  

“Laulujoutsenista olemme saaneet runsaammin havaintoja, mutta etenkin tämän vuoden teemalajeihin kuuluvan Suomen yleisimmän linnun peipon kevätmuutto kiinnostaa. Sankoin joukoin peipot saapuvat tyypillisesti huhtikuussa, mutta aikaisimmat seikkailijat ovat jo liikkeellä”, kertoo Kevätseurannan kampanjakoordinaattori Lilli Tikkanen tiedotteessa.  

Kevätseurantahavaintoja on jo tehty runsaasti eri puolilla Suomea, Helsingistä Oulun korkeudelle asti.

Tuleva viikonloppu on tämän vuoden kolmas Kevätseuranta-viikonloppu. Keväthavainnot ilmoitetaan sähköisesti Kevätseuranta-sivustolla.

Pohjois-Suomessa kevät voi tuntua vielä kaukaiselta, ja siellä asuvat voivat osallistua Kevätseurannan lisäksi vielä myös Luontoliiton Talviseuranta-kampanjaan.  

Päivät ovat jo öitä pidempiä 

Vuorokauden keskilämpötila ei ole vielä – Lounais-Suomea lukuun ottamatta – noussut pysyvämmin 0 asteen yläpuolelle, eli terminen kevät ei ole alkanut. 

Tähtitieteen näkökulmasta talvi on kuitenkin jo takana päin, sillä keskiviikkona vietettiin kevätpäiväntasausta, jolloin yö ja päivä olivat suunnilleen samanpituiset kaikkialla maapallolla.

Valon määrä lisääntyy päivä päivältä, ja lämpötilan noustessa päivisin nollan yläpuolelle talviset maisemat muuttuvat keväisiksi varsin vauhdikkaasti. 

“Maan lumipeitteestä huolimatta toivomme saavamme monipuolisia havaintoja. Tällä viikolla saimme jo ensimmäisen siilihavainnon Kevätseurantaan. On kuitenkin hyvä huomata, että näin alkukeväästä siilien ravinnonsaanti on vielä epävarmaa”, tarkentaa Tikkanen. 

Minna Petäinen

Kuva: Luontoliitto

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti