veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Poimi kesän marjat ja sienet netistä – näin se onnistuu

Poimi kesän marjat ja sienet netistä – näin se onnistuu
18.7.2023

Kesän metsämarjasesonki on ovella, ja sienisatoakin voi alkaa pian tähyillä. Mikäli ei ole itse suuntaamassa poimintaretkille, Suomen kesän metsäisiä antimia voi ostaa myös netin erilaisilla kauppapaikoilla ja vertaisryhmissä. 

Marjakauppojen tekeminen Facebookin tai muun nettialustan kautta on monella tapaa hyödyllistä. Marjat saa yksityiseltä myyjältä tuoreina ja järkevän hintaisina. Kun marjat ovat tuoreita ja laadukkaita, ne myös säilyvät pidempään.

Paikkakunta tai alue edellä

Facebookissa on useita marjastamiseen ja sienestämiseen yleisesti liittyviä vertaisryhmiä. Jos on liikkeellä ostoaikeissa, kannattaa kurkata ryhmän tietoja-kohdasta, onko ostaminen ja myyminen mainittu ryhmän toimintaperiaatteissa.

Joissakin, kuten yli 20 000 jäsenen Sienestys ja marjastus -ryhmässä, keskitytään lähinnä harrastukseen liittyvien tietojen, vinkkien ja kokemusten jakamiseen.

Facebookin ryhmiä, joissa sekä ostajat että myyjät laativat ilmoituksia, ovat esimerkiksi Marjapörssi Lappi, Marjarinki Päijät-Häme, myydään/ostetaan sieniä ja marjoja sekä Myydään mustikkaa, puolukkaa ja sieniä, Lappeenranta. Myös Marjastus-ryhmässä jäsenet saavat vapaasti antaa, myydä ja ostaa marjoja, tosin valtaosa jäsenten postauksista liittyy marjasadon merkeissä tunnelmointiin esimerkiksi maasto- ja ruokavalokuvilla.

Facebookissa toimii myös Marketplace-kauppapaikka, josta voi metsästää haluamaansa kirjoittamalla hakukenttään vaikkapa ”mustikka” tai ”kantarelli”. Marjoja myydään myös Facebookin paikallisissa kirpputoriryhmissä. 

“Olennainen seikka kauppojen kannalta on, miltä paikkakunnalta marjat ovat ostettavissa”, kertoo anonyyminä pysyttelevä haastateltava. Hänellä on useiden vuosien kokemus marjastuksesta ja marjojen myymisestä muun muassa Facebookissa. “Kauppoja hierotaan myös tori.fi-sivustolla.” 

Mustikka on himotuin  

Verkon osto- ja myyntipaikoilla  julkaistaan enimmäkseen luonnonmarjoihin liittyvää sisältöä, mutta ryhmissä voi ostaa ja myydä myös puutarhamarjoja, kuten mustaherukoita. 

”Mustikka kiinnostaa ylivoimaisesti eniten. Sen jälkeen vadelma, puolukka, karpalo ja lakka.” Himotuimmat marjat vaihtelevat luonnollisesti alueellisesti sen mukaan, millaisia marjoja seudulla kasvaa. 

”Sienet liikkuvat netin kauppapaikoilla yllättävän vähän.” Haastateltavamme arvioi asian johtuvan siitä, että marjat vain ovat halutumpia kuin sienet.

Oman lisänsä sienten kauppaamiseen tuo se, että sienten tunnistamisen kanssa on oltava tarkkana. Kauppojen tekeminen perustuu kuitenkin loppupeleissä luottamukseen.

Helpoimmin tunnistettavat sienet, kuten suppilovahvero ja kantarelli ovat selkeämpiä ostettavia kuin lajit, jotka saattaa sekoittaa myrkyllisiin lajitovereihin.  

Hinnat vaihtelevat alueittain

Myytävien lajien rinnalla myös hinnoissa on paikkakuntakohtaista vaihtelua. ”Pääkaupunkiseudulla hinnat saattavat olla pohjoista Suomea korkeammat.” 

Haastateltavamme mukaan hinnoittelu perustuu lähtökohtaisesti siihen, että ostaja käy hakemassa marjat myyjän luota. ”Ostoilmoitukseen kannattaa laittaa mukaan tieto, jos haluaa kuljetuksen sisältyvän kauppaan. Se luonnollisesti lisää hintaa.” 

Tyypillinen, keskimääräinen hinta esimerkiksi mustikalle on 50 euroa sangollisesta puhdistettuja marjoja. Osa myyjistä tarjoaa marjoja kilohinnalla. ”Ämpäriin mahtuu noin seitsemän kiloa.”

Mikäli sesongista tulee niin hyvä, että marjoista on ylitarjontaa, se heijastuu hinnoitteluun.

Jos marjat on hinnoiteltu epäilyttävän alas, saattaa herätä kysymys myös niiden tuoreudesta. 

Ennakkotilaus vetämään  

Saalista voi alkaa huhuilla ilmoituksella myös aivan sesongin alla. Niin ostajat kuin myyjät laativat ryhmiin ilmoituksia ennakkoon. Parhaassa tapauksessa syntyy monivuotinen yhteistyö tutun, luotettavan marjastajan kanssa. 

Kotimaisten kesäherkkujen ostaminen on maistuva arvovalinta. ”Marjoista nauttiminen on myös kansanterveydellinen kysymys.” 

3 vinkkiä: Marjat ja muut kesäherkut Facebookista

1. Jos laadit Facebookin ryhmään ostoilmoituksen, kerro paikkakunta- tai aluetoive sekä haluamasi määrä.

2. Muista, että edullisin hinta ei välttämättä tarkoita laadultaan parasta. 

3. Noudata reilua peliä. Mikäli olet sopinut kaupat, pidä kiinni tapaamisista ja muusta sovitusta. Älä ole se, joka jättää myyjän pulaan nopeasti pilaantuvien tuoretuotteiden kanssa. Vertaisryhmistä on poistettu jäseniä, jotka ovat jättäneet saapumatta paikalle.

MARJANPOIMIJAN VEROT | Marjanpoimija saa mukavasti verovapaata lisätuloa, kun myy itse keräämänsä luonnonvaraiset mustikat, hillat ja puolukat sellaisenaan. Jos saat marjametsissä ja lakkasoilla rehkimisestä palkkaa, se on sinulle veronalaista. Lue juttu täältä >>

Minna Hiidensaari

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti