veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Marjametsistä lisätuloja verotta, kunhan et saa poimimisesta palkkaa

Marjametsistä lisätuloja verotta, kunhan et saa poimimisesta palkkaa
3.7.2023

Marjanpoimija saa mukavasti verovapaata lisätuloa, kun myy itse keräämänsä luonnonvaraiset mustikat, hillat ja puolukat sellaisenaan. Jos saat marjametsissä ja lakkasoilla rehkimisestä palkkaa, se on sinulle veronalaista.

Marjoista ei saa keitellä hilloa tai jatkojalostaa niitä muulla tavalla, sillä esimerkiksi pakastettujen, makeutettujen, survottujen, mehustettujen tai kuivattujen eli jatkojalostettujen marjojen myynti on veronalaista. Marjojen siivoaminen ei sen sijaan ole jatkojalostamista. 

Voit myydä verovapaasti jokamiehen oikeudella poimimasi marjat itse vaikkapa torilla, tienvarren levähdyspaikalla tai yksityiselle ostajalle somessa. Saat myydä marjasi verovapaasti myös suoraan ravintolalle tai tukkuostajalle. 

Et maksa luonnonvaraisten marjojen myynnistä arvonlisäveroa, jollet myy marjoja ylläpitämästäsi myymälästä tai muusta erityisestä myyntipaikasta, ja jollei 12 kuukauden mittaisen tilikauden aikana kertynyt liikevaihtosi ylitä 15 000 euroa.

Jos olet tehnyt luonnonvaraisten marjojen poimimisesta työsopimuksen, keräämisestä saamasi korvaus on palkkaa, jota verotetaan ansiotulon veroprosentin mukaan.

Viljeltyjen marjojen poiminnasta saatu tulo on aina veronalaista tuloa. 

Mikä on luonnontuote?

  1. Verovapaasti myytäviä luonnontuotteita ovat ainoastaan marjat, sienet, kävyt sekä kasvit tai niiden osat. 
  2. Mahla, pettu ja kuusenkerkkä ovat verovapaasti myytäviä kasvin osia.
  3. Pakurikääpä ja muut käävät ovat sieniä, joten myös ne ovat verovapaasti myytäviä luonnontuotteita.
  4. Kasvien ja niiden osien myynnistä saatu tulo on verovapaata vain silloin, kun kasvit tai niiden osat kerätään ja myydään käytettäväksi ihmisravintona, lääkkeenä tai lääkeaineen valmistuksessa.
  5. Muista, että tarvitset maanomistajan luvan, jos poimit puun osia esim. kuusenkerkkää, pakuria tai kihokkia tai juoksutat mahlaa. Lue lisää jokaisenoikeudesta >> 

MISSÄ MARJAT? Marjahavainnot.fi-palvelusta näet kolmen suomalaisen marjan havaintotietoja kartalla. Marjat ovat mustikka, puolukka ja lakka. Voit tarkastella havaintoja joko kypsinä marjoina, raakileina tai kukkavaiheessa. Havaintopaikan tarkka sijainti on karkeistettu, eli havaintometsä sijaitsee jossakin kartalle ilmestyvän 5 x 5 km:n ruudun alueella. Voit myös rekisteröityä palveluun ja jakaa siellä omia marjahavaintojasi.
Mustikkaan.fi-sivustolta voit tutkia tietoja mustikan ja puolukan kypsymisestä eri paikkakunnilla.

5 x luonnonmarjat 2022

  1. Puolukkaa kerättiin myyntiin 8,3 milj. kiloa.
  2. Mustikkaa kerättiin myyntiin 9,4 milj. kiloa.
  3. Lakkaa kerättiin myyntiin 0,27 milj. kiloa.
  4. Luonnonmarjoista kertyi poimintatuloa 21,6 milj. euroa.
  5. Kotimaiset poimijat poimivat marjoista 8 prosenttia, ulkomaiset 92 prosenttia.

Lähde: Ruokavirasto 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti