veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Turvallista ajomatkaa hiihtolomalle – 10 vinkkiä lomaliikenteeseen

Turvallista ajomatkaa hiihtolomalle – 10 vinkkiä lomaliikenteeseen
16.2.2023

Vaihtelevat talvikelit aiheuttavat päällystevaurioita ja teille kertyy vaarallista ja hankalasti hallittavaa sohjoa. Ennakoiva ajoasenne ja ensiluokkaisessa kunnossa olevat talvirenkaat ovat lyömätön yhdistelmä lomaliikenteessä. 

Ohessa kymmenen vinkkiä hiitolomalle ajeleville.

1. Huolehdi ajoissa ennen matkaa, että auto on huollettu ja tarvittaessa huollata auto. Käy samalla läpi renkaiden kunto, urien syvyys ja nastat. Tarkasta ilmanpaineet ja tuulilasinpesunesteen määrä.

2. Raskaimmat ja usein suurimmat laukut kannattaa sijoittaa tavaratilaan alimmaisiksi ja tukea ne takaistuimen selkänojaan. Muut, tavarat tuetaan sitten näihin ensimmäisiin. Seuraava kerros tehdään samalla periaatteella, hieman kevyemmillä tavaroilla. 

Pidä huolta, ettet pakkaa tavaratilaa takapenkin selkänojan yläreunan yläpuolelle: irtotavarat jatkavat kolarissa tai äkkijarrutuksessa matkaansa ja ovat vaarallisia.

3. Suksille ja muille hiihtovarusteille turvallisin paikka on suksiboksi. Hiihtovälineet pitää kiinnittää suksiboksin hihnoilla.

4. Mieti jo etukäteen, mitä teet, jos auto joutuu sohjoliirtoon. Vältä rajuja ohjausliikkeitä ja pidä eturenkaat tien suuntaisina. Jos pyörät kääntää ääriasentoon ja yhtäkkiä pito palautuukin, menettää erittäin suurella todennäköisyydellä auton hallinnan. Manuaalivaihteisessa autossa kytkimen painaminen pohjaan ja automaattivaihteisessa autossa kaasun löysääminen edesauttavat pidon palautumista.

5. Jos boksia ei ole saatavilla, hiihtovälineet kannattaa pakata suksipussissa suksiluukun läpi. Tällöin suksien paikallaanpysyminen on varmistettava sitomalla.

6. Moottori- tai rengasvika voi yllättää huolletunkin auton. Selvitä etukäteen oman vakuutusyhtiön hätäpalvelun sekä tärkeimpien rengas- ja tiepalveluiden numerot. Lataa puhelimeesi hätätilanteita varten ilmoittajan paikallistava 112-sovellus

7. Apua on tien päällä mukavampi odotella, kun mukana on lämmintä vaatetta, juotavaa ja evästä.

8. Varaa mukaan taitettava lumilapio, toimiva taskulamppu sekä heijastinliivit kaikille autossa oleville. Erityisesti heijastinliivit on hyvä olla helposti saatavilla.

9. Jos mahdollista, lähde tien päälle ruuhka-aikojen ulkopuolella. Varaa joka tapauksessa matkaan riittävästi aikaa ja aja rauhallisesti. Nopeutta tärkeämpää on se, että kaikki pääsevät lopulta perille.

10. Autolla ajaminen on hyvä keino vähentää muutenkin liiallista ruutuaikaa. Kun ajat, pidä kännykkä poissa, katse tiessä ja nauti turvallisesta matkasta!

Vinkit: Autonrengasliitto

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti