veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Autoiletko talvilomalle? Pakkaa mukaan nämä tärkeät turva­varusteet

Autoiletko talvilomalle? Pakkaa mukaan nämä tärkeät turva­varusteet
19.2.2024

Onnettomuus tai yllättävä vika saattaa yllättää talvilomalle ajelevan autoilijan syrjäisellä metsätiellä tai pahimmilla paukkupakkasilla, jolloin avun saamisessa voi kestää. Autoon kannattaa pakata pakollisen varoituskolmion lisäksi muitakin varusteita – varsinkin, jos suunnitteilla on pidempi reissu.

Monissa muissa Euroopan maissa pakollisia varusteita autossa ovat heijastinliivi, sammutin ja ensiapulaukku. Suomessa näitä ei vaadita, mutta Fennian ajoneuvovakuutusten osastopäällikkö Fredrik Gruner suosittelee niiden ottamista lyhyillekin matkoille mukaan.

"Turvavarusteet eivät vie autosta paljoa tilaa, mutta ovat erittäin tärkeitä onnettomuustilanteessa. Sammutin, heijastinliivi ja varsinkin ensiapulaukku ovat minimivarusteita, jotka tulisi löytyä autosta ympäri vuoden", Fredrik Gruner sanoo tiedotteessa.

Onnettomuuden tai auton vikatilanteen sattuessa on tärkeää huolehtia matkustajien ja kuljettajan turvallisuudesta. Siksi tärkeimmät turvallisuusvarusteet ovatkin juuri ne, joiden avulla voidaan varmistaa matkustajien pääsy pois ajoneuvosta ja pysyminen lämpimänä. Talvisäällä pienempikin vika autossa saattaa pysäyttää matkanteon tienvarteen.

"Näin talvikeleillä lämpimät ja säänmukaiset vaatteet ovat tärkeitä, mikäli esimerkiksi hinausta joudutaan odottamaan ulkona. Auton takakontissa voi säilyttää vaikkapa vilttiä."

Muita tärkeitä talvivarusteita ovat lumilapio ja -harja sekä jääraappa. Lisäksi etenkin pimeänä vuodenaikana tasku- tai otsalamppu ovat tärkeitä.

Gruner muistuttaa, että puhelimen akku kannattaa aina ladata täyteen ennen pidempää matkaa ja mukaan kannattaa ottaa matkalaturi.

”Onnettomuuden tai vian sattuessa matkustajat saattavat joutua odottelemaan pidemmän aikaa tien päällä, joten kannattaa pitää mukana myös syötävää ja juotavaa. Pienet välipalat ovat muutenkin hyödyllisiä pitkällä matkalla, jotta kuljettaja pysyy virkeänä.”

Talvella matkaillessa sääolosuhteet voivat pitkän matkan aikana vaihdella paljonkin. Matkaan lähtiessä ajokeli voi olla selkeä, mutta matkan aikana esimerkiksi lumipyry voi heikentää näkyvyyttä ja vaikuttaa ajoturvallisuuteen.

Aina ennen pidempää automatkaa kannattaa katsoa sääennusteet koko matkalle, sillä sää voi olla erilainen eri puolilla Suomea tai muuttua matkan aikana.

Myös tuulilasinpyyhkijöiden kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti, sillä huonot pyyhkijät heikentävät merkittävästi kuljettajan näkyvyyttä. 

Ikkunavasara ja turvavyöleikkuri matkaan mukaan

Onnettomuustilanteissa saattaa käydä niin, ettei autosta pääse helposti ulos. Siksi tärkeisiin turvallisuusvarusteisiin kuuluvatkin esimerkiksi ikkunavasara ja turvavyöleikkurit. Nämä ovat tositilanteessa tärkeitä apuvälineitä, mutta ne löytyvät liian harvasta autosta tai on sijoitettu paikkaan, johon on onnettomuustilanteessa vaikea päästä käsiksi.

”Ikkunavasaraa tarvitaan tilanteessa, jossa autosta on päästävä ulos, mutta ikkunat tai ovet eivät jostain syystä avaudu. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, jos auto päätyy lumipenkkaan. Ikkunavasaralla voidaan hajottaa auton ikkuna ja pelastautua sitä kautta ulos autosta”, Gruner kertoo.

Toinen tärkeä apuväline tositilanteessa on turvavyöleikkuri. Jos auto on katollaan, saattaa lukkiutuneiden turvavöiden avaaminen olla haastavaa. Turvavyöleikkurin avulla voidaan varmistaa poispääsy turvavöistä.

”Hyvästäkään varustelusta ei ole hyötyä, mikäli turvallisuusvarusteet eivät ole tositilanteessa helposti saatavilla tai toimiminen onnettomuustilanteessa ei ole selvää. Kannattaa säännöllisin väliajoin palauttaa mieleen, miten hätätilanteessa toimitaan.”

Varoituskolmio on pakollinen varuste

Suomessa ainoa pakollinen auton turvallisuusvaruste on varoituskolmio, joka on löydyttävä jokaisesta autosta.

Laki velvoittaa käyttämään varoituskolmiota tilanteissa, joissa ajoneuvo on pysähtynyt taajaman ulkopuolelle ajoradalle paikkaan, jossa se voi olla vaarana liikenteelle.

Gruner sanoo, ettei pelkkä varoituskolmion säilyttäminen autossa riitä, vaan sitä pitää osata käyttää oikein.

”Varoituskolmion käyttö on tärkeää tielläliikkujien yhteiselle turvallisuudelle. Sen käyttöä kannattaa kerrata, jos olo on yhtään epävarma. Varoituskolmio tulee sijoittaa riittävän etäälle autosta, jotta muilla tienkäyttäjillä on riittävästi aikaa reagoida tilanteeseen”, Gruner huomauttaa.

Muista nämä pidemmällä automatkalla

• Varaa kaikille matkustajille riittävästi ruokaa ja juomaa. Esimerkiksi pillimehut ja välipalapatukat säilyvät autossa pidempiäkin aikoja.

• Lataa puhelimen akku ennen matkaan lähtöä ja ota mukaan täyteen ladattu varavirtalähde siltä varalta, että puhelinta ei pääse hetkeen lataamaan.

• Huolehdi, että autosta löytyy riittävät ensiapu- ja muut turvallisuustarvikkeet. Muun muassa varoituskolmio, ensiapulaukku, heijastinliivi ja sammutin ovat tärkeitä olla mukana.

• Katso säätilanne koko matkalle. Eri puolilla maata ajokeli voi vaihdella paljonkin ja muuttua matkan aikana.

• Tallenna puhelimeesi tarvittavat numerot jo etukäteen (esim. oman vakuutusyhtiösi numero). Älypuhelimeen kannattaa ladata 112-sovellus.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti