veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Ilo irti talvilomasta – tässä neljä kivaa kotimaan kohdetta

Ilo irti talvilomasta – tässä neljä kivaa kotimaan kohdetta
16.2.2024

Mitä tehdä perheen yhteisellä talvilomalla? Kotimaan monipuoliset talvilomakohteet tarjoavat tekemistä ja tunnelmaa niin majoittujille kuin päiväkävijöille. 

1. Luonnonmukaista elämää Kanniston Kotieläintilalla

Kannisto_Kotieläintila_hevoset.jpg

Varsinais-Suomessa Alastarolla sijaitsevalla Kanniston Kotieläintilalla pääsee moikkaamaan ja hoitamaan muun muassa lampaita, hevosia, kanoja, lehmiä, poroja, vuohia, alpakoita ja kaniineja.

Pihapiirissä päivystää myös kissoja ja pieni Hugo-koira. Erikoisuutena on seepra-aasi Sepa, joka on syntynyt Kolmårdenissa.

”Sepa on iso aasi, jolla on raidalliset jalat”, yrittäjä Aino Suominen kertoo. Sepa hyppää mielellään esteiden yli.

Suomisen isän Taunon yli kolmekymmentä vuotta sitten perustama tila sijaitsee viljapeltojen ja metsäsaarekkeiden kehystämässä maisemassa. Suosittu luontopolku vie tilalta Leikkilinnan kalliolle, joka on pitäjän korkein kohta.

Aino Suominen on kirjoittanut polun lukuisista tarinoista kirjan nimeltä ”Majurinpolun metsänhenget”, ja häntä voi tiedustella oppaaksi luontopolulle.

Grillikatoksessa voi paistaa makkaraa, polttopuita saatavilla pientä maksua vastaan. Tarjolla on reki- tai kärryajeluita, pulkan saa lainaan. Ratsastusmahdollisuutta voi tiedustella paikan päällä.

Päärakennuksessa on omalla suihkulla ja vessalla varustettuja perhehuoneita, muissa rakennuksissa edullisempia huoneita, joissa vessa ja suihku käytävällä. Kesäkaudella voi majoittua myös pihapiirin aittoihin.

Tilalla on kolme saunaa. Tauno Suomisen ideoima, omaperäinen savusauna on rakennettu olkipaaleista, ja se on saavuttanut jo kolmenkymmenen vuoden iän.

Majoittujille on tarjolla ruokaa noutopöydästä. Täysihoitoon kuuluu viisi ateriaa, puolihoitoon aamiainen sekä lämmin ateria. Erikoisruokavaliot huomioidaan. Majoituksen voi ottaa myös aamiaisella. Omia eväitä varten tiloista löytyy mikro ja jääkaappi.

Vuohien maidosta valmistetaan juustoa, jota saattaa päästä maistelemaan tai ehkä ostamaan mukaankin. Tilan tarjonnasta voi nauttia myös päiväseltään. Lounastamisen mahdollisuutta kannattaa kysyä etukäteen.

KANNISTON KOTIELÄINTILA

Alastaro (Loimaa) 170 km Helsingistä ja 110 km Tampereelta.

  • 200 eläintä, alkuperäisiä kotimaisia rotuja
  • Ruokailu- ja majoitustiloja sadalle hengelle
  • Täysi- ja puolihoitoa
  • Avoinna päiväkävijöille klo 9–19

Hintaesimerkki: Perhehuoneissa täysihoito 68 euroa vuorokausi, puolihoito 54 euroa vuorokausi, aamiaismajoitus 46 euroa vuorokausi. Liinavaatteet 15 euroa tai omat.

2. Järvisydämessä tunnelmoidaan luonnossa ja kylpylässä

Järvisydän_talvimaisema_.jpg
Rantasalmella sijaitsevan järviluontomatkailukohde Järvisydämen ilmettä hallitsevat runsaat, maanläheiset materiaalit.

”Uniikki kokonaisuus, jossa on paljon esimerkiksi kiveä ja puuta, on yrittäjä Markus Heiskasen vision ansiota”, kertoo Järvisydämen markkinointipäällikkö Niina Redsven.

Heiskasen suku on pyörittänyt Porosalmen maisemissa kestikievaria jo yhdentoista sukupolven ajan.

Järvisydämessä on ympäri vuoden tarjolla aktiiviloma- ja hemmottelulomapaketit. Aktiiviloma sisältää aktiviteetin, hemmotteluloma sisäänpääsyn kylpylään. Kun valitsee majoituksen aamiaisella, ohjelmasta voi päättää paikan päällä.

Talviseen aikaan voi esimerkiksi lumikenkäillä, retkiluistella, hiihtää, patikoida opastetulla metsäretkellä, lähteä moottorikelkkasafarille tai hypätä lämmitettyyn rekeen ja matkata jään yli Kaarnetsaareen retkelle.

Kalastajan lounas -ohjelmanumero sisältää pilkkimistä ja nuotion äärellä nautittavan kalakeiton. Sisäliikkujille on tarjolla joogatunteja.

Majoittua voi niin hotelliin kuin huviloihin. Vaihtoehtoihin kuuluu maisemasviittejä, omintakeinen houseboat järven rannalla sekä kokonaan aikuisille tarkoitettu Kuru Resort.

Järvisydämen putiikista voi ostaa elintarvikkeita, valikoimassa on myös valmiiksi pakattu eväsreppu.

Kaikki aktiviteetit ovat tarjolla myös päiväkävijöille, kuten myös alueen neljä ravintolaa.

Illalliselle kannattaa tehdä varaus, varsinkin jos mielii suosittuun Kotaravintolaan, jossa pöydissä istutaan ihka-aidossa kodassa tulen ympärillä ja annokset viimeistellään avotulella. Myös fine diningia tarjoilevaan Solitaryyn kannattaa tehdä varaus.

Kylpyläosastolla tunnelmaa rakentavat kynttilät ja kokonaan lasinen, järvimaisemaan avautuva pääty. Talvella voi virkistäytyä ulkoaltailla, joissa on Saimaan vettä.

Kylpylästä voi varata monenlaisia hoitoja. Iltaisin kylpylä muuntuu aikuisten käyttöön: valoja himmennetään, taustalla soi musiikki, tarjolla on herkkuja ja allasbaari auki.

JÄRVISYDÄN

Rantasalmi, 320 km Helsingistä ja 310 km Tampereelta. Julkisilla paikalle pääsee matkustamalla bussilla Rantasalmelle ja sieltä kymmenisen kilometriä taksilla.

  • Monipuoliset ulkoilumaastot, ravintoloita, kylpylä. Kokonaisuuteen kuuluu myös aikuisille luotu Kuru Resort.
  • Majoittujille ja päiväkävijöille.

Hintaesimerkki: kahden hengen huone 177 euroa aamiaisella.

3. Vierumäki on liikkujan unelmakohde

Vierumäki_Curling tuuletus_KuvaVierumäki_600.jpg

Luonto, perinne, hiki ja hymy. Näihin sanoihin tiivistyy liikunnan iloa ja hyvää oloa monessa muodossa tarjoileva Vierumäki, joka sijaitsee metsien ja järvien keskellä, jääkauden jälkeisessä harjumaisemassa 30 kilometriä Lahdesta pohjoiseen.

Vuonna 1927 perustetun, Suomen suurimman liikunta- ja urheilualan oppilaitoksen maisemiin on kehitetty runsaasti tarjontaa matkailijoita ajatellen.

”Monipuolisuus yllättää asiakkaamme. Vierumäkeä ei ehdi kerralla kokea”, kertoo Vierumäki Sports Oy:n markkinointijohtaja Sanna Partanen.

”Kävijä saattaa innostua vaikka uudesta lajista.”

Talviulkoilijat pääsevät hiihtämään, luistelemaan, patikoimaan tai vaikkapa lumikenkäilemään. Latuja ajetaan auki päivittäin, niiden ajantasaiset tiedot löytyvät Vierumäen netistä.

Kipinä-ulkoilmakahvilalla on sesonkiaikoina tarjolla makkaranpaiston lisäksi lettuja ja tikkupullataikinaa.

”Tulistelupaikkoja on tarjolla myös omatoimimatkailijoille.”

Sisäliikkujille löytyy muun muassa ohjattua liikuntaa, kuntosaleja, uintia, mailapelejä, curlingia ja jousiammuntaa.

Uimahalli- ja kylpylätiloissa on muun muassa lasten-, kunto-, virkistys- ja poreallas. Volttiareenalla on erilaisia trampoliineja.

”Kestosuosikki on koko perheen volttivuoro.”

Suosittuja ovat myös tanssikurssit.

Rantasaunojen pukuhuone ja avanto ovat auki päivittäin. Sesonkiaikoina tarjolla on myös avantosaunavuoroja.

Majoitusta on moneen makuun: niin huokeampia kuin hinnakkaampia hotellihuoneita, mökkejä sekä lomahuoneistoja. Hintataso vaihtelee kysynnän mukaan.

Yhteisen ohjelman ympärille rakennettu, sesonkiaikoina myynnissä oleva Perhe on paras -täyshoitoliikuntaloma on verrattain edullinen kokonaisuus.

Monipuolinen kahvila- ja ravintolatarjonta on myös päiväkävijöiden hyödynnettävänä.

”Vierumäellä voi piipahtaa vaikkapa uimassa ja syömässä.”

VIERUMÄKI

Heinola, 130 km Helsingistä ja 160 km Tampereelta. Julkisilla pääsee paikalle esimerkiksi matkustamalla junalla Lahteen ja sieltä matkakeskuksesta bussilla perille.

  • Monipuolisesti ulko- ja sisäliikuntaa, saunoja ja ravitsemuspalveluita sekä majoittujille että päiväkävijöille.

Hintaesimerkkejä: yö neljän tähden hotellissa aamiaisella kahdelle hengelle 130 euroa. Kahden vuorokauden täysihoitopaketti neljän hengen perheelle 800 euroa.

4. Ilolassa on kotoisaa maalaistunnelmaa

Valkeakoskella vuonna 1983 aloitettua Ilolan maatilamatkailua on laajennettu perheyrityksessä hiljalleen.

Ilolan_maatilamatkailu.jpg

Tilan yksi rakennuksista on Metsäkansan vanha rautatieasema, jonka VR laittoi myyntiin vuonna 1995. Mökkivuokrauksella matkailutoiminnan aloittaneet maanviljelijät Leo ja Marja Ilola ostivat asemarakennuksen.

”Se siirrettiin tilalle kokonaisena noin puolen kilometrin verran. Asema nostettiin VR:n isoimpaan kuljetusvaunuun”, kertoo tytär Kirsi Ilola, joka nykyään vastaa maatilamatkailun toiminnasta siskonsa Mervin kanssa.

Lampaita, vuohia, lehmiä, myskiankkoja, kanoja ja kukkoa voi talvella tervehtiä ohjatusti sisätiloissa. Ratsastamaan pääsee tilalla toimivassa ratsastuskoulussa.

Ravintolan listalla sekä lähituotepuodissa on tilalla kasvatetuista Aberdeen Angus -naudoista valmistettuja herkkuja sekä muuta lähiruokaa, kuten savumuikkuja.

Pihapiiristä löytyy kaksi grillimajaa. Makkaranpaistotulet voi retkeillä virittämään myös kilometrin päähän metsämajalle potkukelkalla, lumikengillä, liukulumikengillä, hiihtäen tai kävellen.

Löylyihin pääsee niin puulämmitteisessä saunassa kuin savusaunassa. Palju ja poreamme ovat vuokrattavissa lisämaksusta.

Majoitusta on kolmessa rakennuksessa: asemalla, kaksikerroksisessa vierastuvassa ja maatilan päärakennuksessa.

Aseman ja vierastuvan huoneissa on yhteiskäyttöiset vessat ja suihkut, päärakennuksen huoneissa on omat vessat.

Huoneet ovat pääosin kahden hengen huoneita, myös joitakin perhehuoneita löytyy. Yksi huone pidetään lemmikkieläimettömänä.

Maaliskuun ensimmäinen viikonloppu on varattu jo täyteen. Maatilalle kannattaa suunnata esimerkiksi lauantaina 24.2. jolloin Ilolassa vietetään perinteistä koko perheen talvipäivää monenlaisine ohjelmineen ja herkkuineen.

ILOLAN MAATILAMATKAILU JA RATSASTUSKOULU

Valkeakoski, 145 km Helsingistä ja 30 km Tampereelta. Julkisilla pääsee paikalle esimerkiksi rautateitse Toijalaan ja sieltä bussilla läheiselle pysäkille. Myös Tampereen kaupunkiliikenteen Nyssen linja kulkee läheltä.

  • Kotieläimiä, ratsastusta, luontoretkeilyä ja majoitusta
  • Kahvila, ravintola ja lähituotepuoti
  • Avoinna aamuyhdeksästä iltaan

Hintaesimerkki:Majoitushinnat alkaen 57 euroa/hlö.

Minna Hiidensaari

Kuvat: iStockphoto, lomakohteet

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti