veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Pääsiäisenä matkalle? Varaa lomasi pian

Pääsiäisenä matkalle? Varaa lomasi pian
21.2.2020

Pääsiäismatkan ehtii vielä varata, jos on valmis joustamaan kohteesta, budjetista tai aikataulusta. Selvitimme, millä hinnalla pääsee pääsiäisviikonloppuna hiihtomatkalle Lappiin, kaupunkireissulle Eurooppaan ja matkalle auringon perässä Kanarialle.

Pääsiäinen on loistava hetki pienelle irtiotolle. Ylimääräiset vapaapäivät tarjoavat mahdollisuuden pikapyrähdykseen niillekin, jotka ovat jo vuosilomapäivänsä kuluttaneet.

 • Talviurheilun ystävä voi suunnata Lappiin nauttimaan viimeisistä lumipäivistä ennen kevään tuloa.
 • Kulttuurinystävää hemmottelevat Euroopan kaupungit, joissa kevät on usein hiukan edellä pohjoisen aikataulusta ja jotka levittävät esille pääsiäismarkkinansa. 
 • Auringonpalvojatkin pääsevät irtautumaan talviturkistaan Etelä-Espanjassa tai Kanariansaarilla, jossa kesä tekee jo tuloaan.

Pääsiäinen on kuitenkin yksi vuoden hektisimmistä matkasesongeista Euroopassa. Edullisimmat lennot, junat ja hotellit varataan usein kuukausia etukäteen. Mutta minne viime hetken reissaaja vielä pääsee pääsiäistä pakoon – ja mihin hintaan?

KOHDE MATKAN KESTO KULKUVÄLINE MAJOITUS HINTA, 2 AIKUISTA
Gran Canaria 8 päivää (to–to) Suorat lennot Helsingistä 4 tähden Villa del Mar 1 550 e
Gdansk 5 päivää (to–ma) Finnairin suorat lennot Helsingistä 4 tähden Hotel Almond (+kylpylä) 950 e
Levi 5 päivää (to–ma) Juna + bussi istumapaikoilla Kahden hengen asunto, kävelymatka kylän keskustaan 1 250 e

Kaupunkireissaaja kokoaa matkan itse

Viime tipan kaupunkiloman varaaja löytää todennäköisesti edullisimman paketin kokoamalla matkansa itse. Kalleimmat pääsiäisen lennot lähtevät torstaina ja palaavat maanantaina. Jos kalenterista löytyy hiukan joustoa, myös lentojen hinnat kevenevät.

Edullisimmat vuorot lähtevät yleensä joko aamuvarhaisella tai myöhään illalla.

Huokeimmat lennot löytyvät Pohjois- ja Itä-Euroopan kaupunkeihin.

 • Satasella pääsee viikonlopuksi Tukholmaan, ja alle 150:llä myös Latvian pääkaupunkiin Riikaan ja Liettuan Vilnaan.
 • Jos budjetti antaa periksi nostaa lentobudjettia noin 300 euroon henkilöä kohden, avautuvat Puolan kohteiden ovet: lentoja löytyy tässä hintahaarukassa sekä Gdanskiin että Varsovaan.
 • 300–350 euron tuntumassa liikkuvat suorien lentojen hinnat myös muun muassa Amsterdamiin, Wieniin ja Pariisiin.

Joustaako kalenteri tai lompakko?

Hyvä tapa löytää edullisia lentoja viime tipassa ovat erilaiset hakukoneet, kuten Skyscanner. Kohteestaan joustava matkailija voi syöttää hakukoneeseen lähtökentän ja asettaa kohteeksi “Kaikkialla”. Silloin kone hakee haluttuna päivänä edullisimmat lennot sieltä, mistä niitä sattuu löytymään.

Jos kalenteri joustaa enemmän kuin lompakko, kannattaa kurkata lentohinnat hiukan ennen tai jälkeen pääsiäisen.

 • Esimerkiksi suora menolento Roomaan kiirastorstaina ja paluu pääsiäismaanantaina maksaa lähes 500 euroa yhdeltä hengeltä.
 • Jos taas lähtee matkaan pääsiäissunnuntaina ja palaa seuraavan viikon torstaina, lennoista joutuu pulittamaan vain 300 euroa henkilöltä.
 • Kahden hengen matkalla kokonaisbudjetti kevenee siis 400 euroa.

Edullisia lentoja saattaa löytyä myös vaihtoyhteyden takaa. Lyhyellä viikonloppureissulla tuntikausien istuskelu lentokentällä ei kuitenkaan välttämättä tunnu mielekkäältä, ja usein halvimmissa lennoissa on myös pitkät vaihtoajat.

Koneenvaihto lisää myös matkan ympäristökuormitusta: lentokoneiden päästöistä valtaosa syntyy nousuissa ja laskuissa, ja kun nousujen ja laskujen määrä lyhyellä matkalla tuplaantuu, kasvaa myös ympäristön kuormitus.

Aurinko lämmittää pakettimatkalaista

Reittilentoja Euroopan kaupunkikohteisiin myydään harvoin – jos koskaan – hullunhalvoilla viime hetken hinnoilla. Sen sijaan matkanjärjestäjien tilauslentoja, niin sanottuja charterlentoja voi hyvällä tuurilla saada viime tippaan todella edullisesti, kertoo matkatoimisto TUI:n viestintäpäällikkö Laura Aaltonen.

”Pyrimme myymään omien koneidemme paikat aina täyteen, ja jos paikkoja on jäänyt myymättä, voivat viimeiset paikat lähteä todella edullisesti. Kanariansaarten Fuerteventuraa on myyty esimerkiksi 145 eurolla”, Aaltonen kertoo.

Charterlentoja lennetään esimerkiksi Kanariansaarille. Tänä vuonna pääsiäinen osuu verrattain myöhäiseen ajankohtaan, lähes huhtikuun puoliväliin. Matkailijalle ajankohta on melkoinen herkkupala, sillä valikoimaa on paljon: saatavilla ovat edelleen talvikauden Kanarian kohteet, ja samaan aikaan kesän sesonki avautuu esimerkiksi Kreikan Rodoksella.

Pääsiäisen pakettimatkojen TOP5

 1. Gran Canaria
 2. Teneriffa
 3. Antalya
 4. Hurghada
 5. Rodos

Lähde: TUI

Lämpimiin kohteisiin valmiiksi kootut pakettimatkat ovat useimmiten edullinen ratkaisu, sillä matkanjärjestäjien sopimushintojen ansiosta paikan päältä voi saada neljän tai viiden tähden hotellin huomattavasti edullisemmin kuin erikseen varaamalla.

”Nykyään trendi on, että matkat varataan yhä myöhemmin. Pääsiäiseksikin voi siis vielä tehdä löytöjä”, Aaltonen kertoo TUI:n tilanteesta.

 • Esimerkiksi kahdeksan päivän matka neljän tähden hotellissa Gran Canarialla irtoaa edullisimmillaan reilulla 1 500 eurolla, siis noin 750 eurolla henkilöä kohden.
 • Edullisesti aurinkoon pääsee myös Turkin Alanyassa: Aurinkomatkojen viikon matka kolmen tähden hotellissa maksaa kahdelta aikuiselta hiukan alle tuhat euroa.

Ajankohta vaikuttaa paketeissakin

Kanarian-matkat ovat usein viikon mittaisia tai pidempiä. Jos merellinen ilmasto ja aurinko kiehtovat, mutta lomapäiviä ei riitä viikon pakettiin, voi suunnata esimerkiksi Espanjan Mallorcalle, jonne monet matkatoimistot myyvät lyhyempiä matkoja.

 • Neljän tai viiden päivän matka neljän tähden hotellissa irtoaa reilulla tonnilla kahdelle.
 • Ajankohta kuitenkin vaikuttaa hintaan paljon: jos matkaan pääsee jo aikaisemmin viikolla, edullisimmat paketit irtoavat 600–700 eurolla.

Majoituksen etsimisen kultaiset säännöt

Jos onnistuu nappaamaan huippuhintaiset lennot, mistä sitten saa apua hotellin etsintään?

Majoituksen etsiminen on helpottunut valtavasti, sillä erilaisten hotellivaraussivustojen lisäksi monet lentosivustot ja myös lentoyhtiöt tarjoavat mahdollisuutta varata majoituksen omien sivujensa kautta heti lentojen varaamisen jälkeen.

Itä-Euroopasta löytyy edullisten lentojen lisäksi myös edullista majoitusta, joten jo kohtuullisella budjetilla saa kasaan luksusviikonlopun.

 • Gdanskissa laadukkaankin hotellin löytää neljäksi yöksi reilulla kolmellasadalla, ja hintaan saattaa sisältyä esimerkiksi pääsy hotellin loungeen, jossa tarjoillaan ilmaisia juomia ja välipalaa.
 • Wienin viehätys kaupunkikohteena näkyy hotellien hinnoissa, ja keskitason majapaikasta kaupungin keskustan tienoilla voi joutua pulittamaan noin 500 neljältä yöltä. Todellista luksusta voi saada, jos lompakko antaa periksi ja on valmis pulittamaan tuhat euroa pitkän viikonlopun majoituksesta.

Hiihtäjän ja laskettelijan onni löytyy pohjoisesta

Vaikka lentoja ei unelmien kohteeseen enää löytyisikään hyvään hintaan, ei pääsiäistä silti välttämättä tarvitse viettää kotioloissa. Huhtikuu on vielä luistavaa hiihto- ja laskettelusesonkia Lapin hiihtokohteissa, kuten Levillä. Sää pohjoisimmissa kohteissa on usein pääsiäisenä jopa parempi kuin hiihtoloman sesonkiaikaan.

Eteläisestä Suomesta Lappiin ei välttämättä kannata lähteä ajamaan muutaman päivän vuoksi, sillä ajomatkat syövät pitkästä viikonlopusta leijonanosan.

Pohjoisemmasta lähtiessä oma auto on usein paras ratkaisu, sillä suoria lentoja ei ole, ja varsinkin yöjunat pysähtyvät pohjoisemmilla asemilla hyvin myöhään illalla tai keskellä yötä. Esimerkiksi Rovaniemen-juna pysähtyy Tampereella ennen kymmentä mutta Seinäjoella vasta puolenyön jälkeen.

 • Eteläsuomalaisille jää kaksi vaihtoehtoa: lento tai juna. Suoralla lennolla Helsingistä Kittilään pääsee 300–350 eurolla / henkilö, jos tahtoo lähteä matkaan torstaina ja palata maanantaina.
 • Turusta vaihdolliset lennot Helsingin kautta ovat suunnilleen samanhintaisia.

Autojunat täynnä pääsiäisviikonloppuna 

Jos matkaan haluaa oman auton, paras ratkaisu on ottaa auto mukaan junaan. VR:n palvelujohtaja Piia Tyynilä kertoo kuitenkin, että suosituimpien lähtöpäivien auto- ja makuupaikat myydään loppuun nopeasti.

Esimerkiksi Kolariin autojunalla haikailevan täytyisi lähteä liikkeelle jo maanantaina, tai vaihtoehtoisesti vasta perjantaina tai lauantaina. Paluureitille paikkoja on vasta seuraavan viikon torstaista alkaen.

 • Meno-paluumatka autolle ja makuuhytti kahdelle matkustajalle makuuhytissä maksaa noin 550 euroa.

Rovaniemen-junissa paikkoja on vielä myös keskiviikkoillan lähdölle, jolloin auto ja makuuhytti kahdelle maksaa 232 euroa. Toki silloin perillä pohjoisessa on vasta lauantaiaamuna. Paluupaikkoja Rovaniemeltä autoilijoille löytyy keskiviikkona 232 eurolla.

Piia Tyynilä vinkkaa, että istumapaikkoja on reilusti jäljellä vielä pohjoisen suosituimmillekin vuoroille. Myös makuupaikkoja löytyy moniin yöjuniin.

”Jos omaa autoa ei saa otettua mukaan, voi ostaa junalipun vaikkapa Kolariin tai Rovaniemelle ja lisätä myös bussiyhteyden kohteeseen, kuten Leville. Esimerkiksi Leville saa ostettua juna+bussi-lipun kätevästi VR:ltä koko matkaksi”, Tyynilä kertoo.

 • Junan ja bussin yhdistelmä Leville maksaa kahdelta aikuiselta 460 euroa, jos matkaan lähdetään torstaina ja palataan perjantaina. Hinta nousee siis lähelle lentolippujen hintaa, mutta toisaalta matkan ympäristökuorma on kevyempi ja matka-ajan voi yhdistää rentoutumiseen ja yhdessäoloon.

Edullisimmat säästöliput myydään yleensä ensimmäisenä, ja siksi hinnat usein nousevat, kun lähtöpäivä lähestyy.

”Pääsiäinen on yksi kovimmista sesongeista junamatkailussa joulun ja hiihtolomien ohella. Säästölippuja on kyllä saatavilla kaikille yhteyksille, mutta suosituimmilla vuoroilla ne menevät nopeasti. Ruuhka-aikojen ulkopuolella säästölippuja on saatavilla enemmän, joten jos aikataulu joustaa, voi edullisen lipun varmistaa helpommin.”

Pienelle porukalle paremmin tilaa

Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari kertoo, että pääsiäisen matkoista valtaosa varataan heti joululomien jälkeen tammikuussa. Silloin valinnanvaraa on siis eniten, varsinkin perheille ja isoille seurueille. Pariskunnille valikoimaa on paremmin vielä lähellä matka-ajankohtaakin.

”Meillä on niin iso kapasiteetti, että kyllä täältä tilaa aina löytyy, mutta toki hinnat nousevat, kun tunturi täyttyy”, Kivisaari tiivistää.

Ensimmäisenä menevät yleensä huoneistot läheltä kylän keskustaa ja hiihtohissejä. Jos taas on napannut auton mukaan junaan tai ajanut perille, valinnanvara laajenee, myös viime hetkillä varatessa.

Kivisaari vinkkaa, että Levillä parhaat vuokrahinnat ja laajin tarjonta löytyvät Visit Levin keskusvaraamolta. Hotellit toki ovat yleensä hyvin edustettuina kansainvälisissä hotellinhakukoneissakin, mutta iso osa asunnoista on saatavilla vain keskusvaraamon kautta.

 • Esimerkiksi kahden aikuisen ja kahden lapsen käyttöön sopiva asunto läheltä keskustaa maksoi tammikuussa varattuna reilut tuhat euroa, ja noin 1400–1500 eurolla valinnanvaraa löytyi jonkin verran.
 • Kahdelle hengelle sopivien asuntojen hintahaitari alkaa vajaasta 700 eurosta, ja eniten valinnanvaraa löytyy 900–1100 euron väliltä.

Pauliina Rasi

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti