veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Miniloma italialaisittain kotona tai ravintolassa – pastaa, pizzaa ja saapasmaan viinejä

Miniloma italialaisittain kotona tai ravintolassa – pastaa, pizzaa ja saapasmaan viinejä
2.10.2020

Kuukauden suosikki:  935317, Armigero Barbera d'Asti Superiore 2016, Italia, 14,98 e Kuva: Alko

En varmasti ole ainoa, joka kuluvana vuonna on tuntenut jonkin asteista kaukokaipuuta. Vaikka lomailu ja matkailu kotimaassakin on mukavaa, kurkistus rajojen taakse on aina hieman erilaista.

Onneksi viinin ja ruuan siivittäminä voi matkustaa ainakin ajatuksissaan. Vanhat ja uudet reseptikirjat ovatkin olleet viime aikoina ahkerassa luennassa, ja samoin Alkon hyllyiltä on tarttunut mukaan uusia viinejä.

Oma suosikkimaani on Italia, jossa onkin tullut käytyä usein. Maan herkullinen ruokakulttuuri ja rento elämänasenne ja tyyli ovat aina tuntuneet omilta.

Onneksi italialaisia raaka-aineita on Suomessa hyvin saatavilla, ja myös kotimaiset menneen kesän tuoreet kasvikset ja kalat taipuivat upeasti italialaisresepteihin.

Näin talvikauden kynnyksellä reseptivihossa esiin kääntyvät maukkaat pataruuat, ja klassista osso bucoa tulikin jo hauduteltua.

Kun satuin lisäksi saamaan hiljattain tutulta metsämieheltä hirvenlapaa, niin ajattelinpa haudutella siitä mehevän raguun ja ehkäpä tehdä hirvitortellineja… Pastataikinaa vaivatessa ja ohueksi rullatessa mielikin rauhoittuu. Kotoilua parhaimmillaan!

Italia näytti olevan myös huippukokki Henri Alénin sydämessä, kun Helsingin ytimessä sijaitseva kokeellinen ravintola Ultima heitti liikeideassaan kuperkeikan ja avautui italialaisena ”Fiascona”.

Samoin kunnollisia italialaisia pizzerioita on viime vuosina avautunut useampia. Ravintolakäynti toimiikin erinomaisena minilomana kotikokkailun rinnalla ja auttaa samalla ravintoloitsijoita vaikeassa tilanteessa.

Viinihyllyllä ostoskoriini on viime aikoina tarttunut melko usein Barbera-lajikkeesta tehtyjä viinejä. Barberan kotiseutua on pohjoinen Piemonte ja erityisesti Astin ja Alban seudut, mutta rypälelajiketta tapaa myös muualta maailmasta.

Erityisesti Kalifornia näyttää innostuneen Barbera-rypäleestä viime vuosina, ja myös muilla kuumilla alueilla on kokeiluja menossa.

Itseäni barbera-viineissä viehättää eloisan hapokkuuden ja mehevyyden tasapaino. Viinit ovat luonteeltaan melko runsaita, mutta eivät raskaan täyteläisiä.

Aromikartalla tyypillisiä ovat erityisesti kirsikka ja punaiset marjat, mutta myös syvempiä kahvin ja suklaan aromeja löytyy taustalta.

Barberat ovatkin erinomaisia ruokaviinejä hapokkuutensa ansiosta.

Kolme viiniä aterialle

907543, Sobrero Langhe Bianco 2018, Italia, 18,89 e

Tyylikäs piemontelainen chardonnay.

  • Jokirapupasta

947388, Argiolas Costera 2017, Italia, 16,90 e

Maukas punaviini Sardinian saarelta.

  • Osso buco

543356, Planeta Passito di Noto 2018, Italia, 29,90 e (0,5 l)

Makea jälkiruokaviini Sisiliasta.

  • Sitruunajuustokakku

Kolme uutta viiniä

406537, Vinhas do Ocidente 2019, Portugali, 8,99 e

Täydennystä kuluttajaystävällisten arkiviinien sarjaan.

  • Pataruuat

925635, Armi Thrapsathiri 2017, Kreikka, 19,29 e

Kreikan ystävien kaukokaipuuseen kreetalainen valkoviini.

  • Paistettu kuha

903993, M de Murviedro Bobal Rosé, Espanja, 9,28 e

Roseeviinien nauttimista ei kannata rajata vain kesäkauteen.

  • Rapusalaatti

Kokeile myös nämä viinit

959008, Borgogno Barbera d'Alba 2018, Italia, 18,98e

Melko tiukka, mutta aromikas ruokaviini.

  • Filepihvi

920157, First Drop Full Fat Red 2015, Australia, 15,99 e

Tässä barbera on saanut seuraakseen ison joukon muitakin lajikkeita.

  • Pataruuat

469998, Ricossa Barbera Nebbiolo 2018 hanapakkaus, Italia, 33,99 e (3 L)

Maukas ja laadukkaan oloinen hanaviini Pohjois-Italian klassikkorypäleistä.

  • Pizza ja tomaattiset pastat

Risto Karmavuo

Viiniasiantuntija, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti