veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Millaiset ovat ravintola-alan seuraavat 100 vuotta?

Millaiset ovat ravintola-alan seuraavat 100 vuotta?
4.12.2017

342607, Juhla Glögi, Suomi, 11,98 e

Olen Suomen juhlavuoden hengessä käynyt tällä palstalla läpi suomalaisen ravintola- ja ruokakulttuurin historiaa melko varhaisista vaiheista nykypäivään. Jos jotain kiteytyksiä tuolta matkalta voi tehdä, on kenties keskeisin seikka lukemattomien takaiskujen sarja sekä äärimmäisen tiukka sääntely. Usein nämä ovat vielä sattuneet samaan ajanjaksoon.

Kuitenkin sitkeät yrittäjät ovat vieneet alaa ja ruokakulttuuria eteenpäin. Kiellosta, säännöistä ja suhdannevaihteluista emme ole päässeet, mutta onneksi suomalainen ruoka-ja ravintolakulttuuri on kuitenkin ennennäkemättömän hienolla tasolla vuonna 2017.

Entä tulevaisuus? Tämän hetken tilanteesta itselleni nousee mieleen Suomen 1930-luku, jolloin alalla puhalsi pitkän taloustaantuman jälkeen hyvä myötätuuli ja useita uusia ravintoloita avattiin. Monet niistä muodostuivat klassikoiksi ja toimivat edelleen. Toisaalta työvoimapula koetteli silloin, kuten se tekee nytkin erityisesti keittiöhenkilökunnan osalta. Syntyyköhän tässä meidän ajassamme uusia klassikoita? Ehkäpä Farang, Vinkkeli tai Kaskis?

Trendien nimeäminen on aina hieman riskialtista, sillä kovin usein sortuu kuvaamaan lyhytikäisiä muoti-ilmiöitä. Ruokahistoriaan 2000-luvulle melko varmasti paikkansa ansaitsee burgeri eri muodoissaan. Purilaisen suosiolle ei näy vielä loppua.

Vuosituhannen alkutaivalta on myös leimannut pienten, keittiömestarivetoisten ravintoloiden syntyminen. Niiden pioneerit ovat selvinneet jo täysi-ikäisiksi.

Voimistuvia ilmiöitä ovat melko varmasti kasvisruuan tarjonnan lisääntyminen, ravintola- ja kotiruokailun rajan hälveneminen erilaisten kuljetuspalvelujen avulla sekä entisestään rennommaksi muuttuva ravintola-asiointi. Ellei sitten Palacen uusi tuleminen ja Hans Välimäen paluu fine dininginääreen tuo muutosta peliin.

Juomapuolella viime vuodet ovat olleet mietojen juomien voittokulkua, erityisesti oluen ja alkoholittomien. Mikropanimot, erilaiset vahvasti humaloidut aletyypit ja villit kokeilut ovat muokanneet lagerkansan makumieltymyksiä.

Viinimaailma etsii uutta viisastenkiveä massiivisen bulkkiviinien vyöryn jälkeen uusista viinialueista ja persoonallisista tuottajista. Kuohuviini on edelleen pinnalla, mutta sielläkin lasiin halutaan ”uusien” alueiden kuohareita, vaikka samppanjankin suosio pysyy vakaana.

Sauvignon Blanc -rypäle oli vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen juttu ja sitä seurasi Riesling. Tähän buumiin myöhäisherännäiset ehtivät vielä viime hetkiin mukaan, mutta maailmalla katseet ovat kääntyneet jo muualle – ja yllättäen taas punaisiin. Viinihispterien laseissa on nyt kevyttä ja aromikasta punaviiniä.

Luonnonmukaiset ja lisäaineettomat alkuviinit sen sijaan taisivat olla muoti-ilmiö. Viinimaailmassa pienen ja persoonallisen vastapainoksi on tosin kehittymässä uusi bulkki, jota edustavat muun muassa tölkkiviinit, joiden suosio on Amerikassa räjähtänyt miljoonabisnekseksi. Myös laatikkoviinit kokevat uutta tulemista.

1930-luvun Suomessa uskallettiin luopua kieltolaista, mutta luotiin yksinvaltias Alko. Jokohan sen aika olisi tullut tiensä päähän? 

Kolme ajankohtaista

941307, Xavier Gigondas 2015, Ranska, 29,91e

Grenache-rypäle on kuuma lajike viinimaailmassa.

  • Trendikkäälle 

579547, J. de Telmont Grand Couronnement Blanc De Blancs Millésime Champagne Brut 2002, Ranska, 69,88 e

Tyylikäs lahjapakkauksessa oleva vuosikertasamppanja.

  • Anopille 

305868, Graham's Vintage Port 1977, Portugali, 375 e (1,5 l)

Upeaa vuosikertaa oleva klassikko.

  • Keräilijälle 

Kolme uutta

904097, Richard Juhlin Non-alcoholic Sparkling Blanc de Blancs, Ranska, 12,90 e

Ruotsin tunnetuin samppanja-asiantuntija on antanut nimensä alkoholittomalle kuohuvalle.

  • Aperitiivi 

438157, Benedikt Baltes Buntsandstein Spätburgunder 2015, Saksa, 19,89 e

Saksa on nousussa punaviinimaana.

  • Lahjaksi 

925387, Baron de Ley Gran Reserva 2011, Espanja, 24,94 e

Tyylikäs ja pitkään kypsytetty riojalainen.

  • Riistalle 

Kokeile myös

957417, Vicarage Lane Pinot Gris 2017, Uusi-Seelanti, 12,99 e

Suomalaisen viinintekijän miellyttävän ryhdikäs valkoviini.

  • Joulun kalapöytä 

944937, Scaia Corvina 2015, Italia, 16,90 e

Viini on tuttu ruotsinlaivojen valikoimasta, tervetullut Alkoon.

  • Kinkulle 

456224, Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella 2014, Italia, 18,90 e (0,375 l)

Hieno makean mausteinen jälkiruokaviini.

  • Joulun leivonnaiset 

Risto Karmavuo 

 

Rahat, verot, työ & raha