veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Matkailuauto vuokralle – kuin kesämökki kumipyörillä

Matkailuauto vuokralle – kuin kesämökki kumipyörillä
9.7.2021

Kotimaan matkailu on tänä kesänä kovassa kurssissa, siksi matkailuautot ja -vaunut ovat nyt äärimmäisen kysyttyjä. Peruutuspaikkoja ja äkkilähtöjä kannattaa silti edelleen etsiä.

Jos staattinen mökkiloma yhdessä ja samassa paikassa kyllästyttää eikä teltan pystyttäminen nappaa, on olemassa sivistynyt tapa harrastaa lähimatkailua. Matkailuautossa kulkevat mukana makuuhuone, keittiö ja kylpyhuone. 

  • Kansankielessä erilaisia matkailuun tarkoitettuja ajoneuvoja kutsutaan asuntoautoiksi.
  • Retkeilyauto on peltikuorinen, isohko pakettiauto, johon on sijoitettu matkailuun tarvittavia välineitä, kuten sänky, jääkaappi, liesi ja pesuallas. Retkeilyauto soveltuu yleensä kahden hengen matkailuun rajallisten tilojensa takia. Myös varustelu on niukempaa ja esimerkiksi vessa puuttuu.
  • Varsinainen matkailuauto on joko alkovi-, puoli-integroitu- tai integroitu matkailuauto. Karkeasti ottaen näiden erot ovat ulkoisesti melko pieniä ja kaikkien varustelu on samankaltainen suihkuineen ja WC-tiloineen. Ne ovat joko paketti- tai kevytkuorma-auton alustalle rakennettuja kokonaisuuksia, joissa voi olla useita vuodepaikkoja.

Ajoneuvon ominaisuuksien ja varustelun ohella niiden vuokrausehtoihin kannattaa aina tutustua huolellisesti yllätysten välttämiseksi. Erityisesti vakuutusehtoihin ja omavastuuosuuksiin on syytä perehtyä.

Omavastuuosuutta voi pienentää usein lisämaksusta.

Samoin on syytä tutustua kilometrirajoituksiin, lisäkilometrien hintaan ja vuokra-aikoihin. Melko tyypillisesti lyhin vuokrausaika on viikon mittainen.

Vuokraaja perii usein siivousmaksun. Ehdoissa on myös mainittu, että auto palautetaan tankattuna ja kaasupullo/-pullot täysinäisenä.

Lisäksi jätevesisäiliön tyhjentäminen kuuluu vuokraajalle, ellei asiasta ole erikseen sovittu.

Kun matkailuauto liikkuu, sängyissä ei nukuta

Kokemattoman matkailuautoilijan on hyvä heti tiedostaa muutamia perusasioita. Matkailuauton liikkuessa kaikkien matkustajien on istuttava hyväksytyillä istuimilla turvavyö kytkettynä. Levon tarpeen koittaessa auto on pysäytettävä.

Matkailuauto on M1-luokan henkilöauto, joten sitä koskevat henkilöauton liikennesäännöt. Kiusausta nukkua sängyssä ajon aikana on siis ehdottomasti vältettävä.

Jokamiehen oikeuksien perusteella matkailuauton saa pysäyttää ja siinä saa yöpyä kaikkialla, missä sitä ei ole erikseen kielletty.

Leiriytyminen taas tarkoittaa sitä, että auton mahdollinen aurinkomarkiisi on avattu ja ajoneuvon edustalle on nostettu kalusteita. Tällainen pysyvämpi järjestely vaatii aina maanomistajan luvan.

Helpoin ja selkein ratkaisu on leiriytyä leirintäalueelle, joka perii maksun, mutta toisaalta tarjoaa myös tarvittaessa erilaisia palveluja ja sosiaalisia kontakteja.

B-luokan ajokortti riittää matkailuauton ajamiseen, kun ajoneuvon kokonaismassa jää alle 3 500 kilogramman. Markkinoilla on myös kuorma-autoksi luokiteltavia suurempia matkailuautoja, joiden kuljettajalla on oltava C-luokan ajokortti.

Silloinkin kun henkilöautokortti riittää, kokemattoman autoilijan on tärkeää huomioida auton erityisvaatimukset. Kokoa on paljon, joten korkeus ja leveys on tärkeää tiedostaa ajettaessa esimerkiksi huoltamolle tankkaamaan. Samoin peruuttaminen ja kääntäminen vaativat tilaa.

Kovalla tuulella korkea, mutta verrattain kevyt ajoneuvo reagoi voimakkaasti. Tähänkin on syytä varautua. 

Matkailuauton kantavuus on usein pieni, matkatavarat perävaunuun

Jo matkaa suunniteltaessa on hyvä ottaa huomioon seikka, jota matkailuautojen vuokraajat eivät yleensä mainoksissaan mainitse. Useiden matkailuautojen kantavuus, eli omamassan ja kokonaismassan välinen erotus, on hyvin pieni. Autot ovat jo lähtökohtaisesti kookkaita ja jotta niitä saisi kuljettaa B-kortilla, jää kantavuus vähäiseksi. 

Äärimmillään voi olla niin, että neljä 70-kiloista matkustajaa täyttää kokonaan rekisteriotteessa olevan suurimman sallitun kokonaismassan. Näin matkatavarat, harrastusvälineet ja muu tarpeisto pitäisi sijoittaa erilliseen perävaunuun. 

Jos matkailuautoon kytketään kevyt, jarruton perävaunu, B-kortti riittää edelleen. Tässäkin on jälleen syytä olla tarkkana massojen kanssa, sillä vaikka perävaunun kantavuus olisi 750 kilogrammaa, saattaa ajoneuvon suurin sallittu vetomassa olla pienempi.

Kantavuudeltaan suurempi, jarrullinen perävaunu vaatii aina BE-kortin (ns. pikku-e). Lisäksi jarrullisella perävaunulla suurin sallittu ajonopeus on 80 km/h, kun jarrutonta saa nykyisin vetää 100 km/h.

Jos kuljettajalla on C-kortti ja tarkoituksena on vetää kevytkuorma-auton (yli 3 500 kg, enintään 7 500 kg) alustalle rakennetulla matkailuautolla jarrullista varsinaista perävaunua, vaaditaan vähintään C1E-ajokortti. C1E-ajokortti vaatii teoria- ja ajotuntien (8/10 h) ohella teoria- ja ajokokeen suorittamisen. 

Loppukesälle yhä matkailuautotarjontaa

Oheiseen taulukkoon on listattu muutamia esimerkkejä nelihenkiselle perheelle sopivan ja B-kortilla ajettavan matkailuauton viikkohinnoista.

Suomen ohella mm. Ruotsissa, Virossa, Bulgariassa, Espanjassa, Venäjällä, Norjassa ja jopa Islannissa toimiva Touringcars tarjoaa edelleen kuluvalle kesälle autoja. Kotimaassa yhtiöllä on toimipisteet Helsingin lisäksi Jyväskylässä ja Rovaniemellä.

Suomen matkailuautovuokrauksella koko heinäkuu on varattu. Oheisessa hinnastossa on esimerkkihintoja loppukesään. Kaikki hinnat ovat perusvarustellun auton hintoja ja varustetaso saattaa vaihdella. Yrityksen vuokraamissa autoissa on aurinkopaneelit sähkön tuotantoon, joten autot eivät ole riippuvaisia ulkoisesta sähkönsaannista.

Yritys tarjoaa jo nettivarausvaiheessa tuulilasivakuutusta kahdeksan euron päivähintaan sekä kaskon omavastuun alennusta 1 000 eurosta 600 euroon 19 euron päivähinnalla. McRentillä vastaavasti tuulilasi- ja rengasrikkoturva maksaa kahdeksan euroa, ja kaskon omavastuun saa kokonaan pois 60 euron päivähinnalla. 

Yhtiö Paikkakunta Henkilömäärä Viikkohinta Km-rajoitus
Espoon matkailu- ja
kuorma-autovuokraus Oy
Espoo 1–6 alk. 800 e 3 000
Jokicaravan Joensuu 1–5 alk. 1 050 e 2 300
Matkailuautovuokraus Tuusula 1–6 alk. 1 063 e ei tiedossa
McRent Hyvinkää 1–6 alk. 1 467 e ei 
Touringcars Helsinki 1–6 alk. 1 733 e ei 
Touringcars Jyväskylä 1–5 alk. 1 760 e ei 
Touringcars Rovaniemi 1–6 alk. 1 650 e ei

Useimmilla matkailuautoja vuokraavilla yrityksillä on lisähinnasta saatavana varusteita grillistä polkupyöriin. Nämä, samoin kuin liinavaatteet, pyyhkeet, lastenistuimet ja monet muut varusteet, on hyvä tarkistaa jo vuokrausta suunniteltaessa, sillä saatavuudessa ja tarjonnassa on suuria eroja. Sama pätee lisätarvikkeiden hinnoitteluun.

Tarjolla on runsaasti myös yksityisten vuokraajien matkailuautoja. Esimerkiksi sivustot www.camptoo.fi, www.nettivuokraus.com, www.nettikaravaani.com, www.nettimarkkina.com ja www.tori.fi välittävät yksityisten vuokraajien ilmoituksia.

Hintaskaala on äärimmäisen laaja, ja tarjonnan laatu vaihtelee. Muutaman kympin päivähinnalla saa maailmaa ja kilometrejä nähneen auton, kun runsaan tuhannen euron viikkovuokralla pääsee käsiksi verrattain uuteen ja hyvin varusteltuun ajoneuvoon.

Yksityisen vuokraajan kohdalla on hyvä tarkistaa reunaehdot vähintään yhtä tarkasti kuin liikkeestä vuokrattaessa. Erityisesti vakuutusten kattavuuteen ja omavastuuosuuksiin on syytä kiinnittää huomiota.

Tuhannen euron omavastuuosuus on melko yleinen, mutta summa saattaa olla korkeampikin. Lisäksi lasivakuutuksen voimassaolosta kannattaa varmistua, sillä matkailuautojen tuulilasit ovat arvokkaita.

Mieli palaa matkailuautolla ulkomaille?

Jos matka suuntautuu ulkomaille, on tärkeää tutustua kohdemaan lainsäädäntöön ja nopeusrajoituksiin. Käytännöt vaihtelevat hyvinkin paljon niin perävaunulla kuin ilman liikuttaessa. Samoin leiriytymiskäytännöissä ja mm. tietulleissa on huomattavia eroja eri maiden välillä.

Esimerkiksi Autoliiton sivuilta löytyy ohjeita ja tietoa eri maiden säännöistä.

Monessa maassa ollaan esimerkiksi painojen suhteen paljon tarkempia kuin Suomessa. Joten ei olisi tavatonta, jos poliisi vaatii tyhjentämään matkatavaroita, mikäli rekisteriotteeseen merkitty kokonaismassa ylittyy.

Perävaunun kanssa ulkomaille matkaavan kannattaa punnituksen lisäksi käyttää mittanauhaa. Yhdistelmän pituus vaikuttaa radikaalisti lauttamaksuihin ja joissain maissa myös tietulleihin.

Mikäli mieli palaa ulkomaille, on asia syytä ilmaista jo matkailuautoa varattaessa. Vuokran hinta voi vaihdella, ja osa vuokraajista ei hyväksy lainkaan ulkomaan matkoja. Lisäksi vakuuttamisessa ja vuokrahinnoissa on suuria eroja, jos liikutaan kotimaan rajojen ulkopuolella.

LEMMIKKI MUKAAN MATKAILUAUTOON? Perheen karvaiset ystävät voi myös ottaa matkalle mukaan. Tästä on kuitenkin aina sovittava erikseen vuokraajan kanssa. Joissakin tapauksissa lemmikit on valitettavasti kokonaan kielletty, osa vuokraajista taas perii lisämaksun. Myös loppusiivouksen hinnassa on eroja.

Jari Kohonen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti