veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Marjaisa burgundi maustaa lihapadan ja lämmittää viinilasissa

Marjaisa burgundi maustaa lihapadan ja lämmittää viinilasissa
18.1.2018

Kuukauden suosikki: 461457, Château des Poupets Juliénas 2014, Ranska,14,71 e

Sydäntalven herkkuja ovat pitkään muhineet pataruuat. Tumma ja tuoksuva lihapata on helppo valmistaa, kunhan raaka-aineet ovat hyviä.

Lihapatojen klassikko on Boeuf Bourguignon eli Burgundinpata. Se on samalla oiva esimekki siitä, miten maalaisesta ruokalajista on muodostunut vuosisatojen saatossa hienoimpiin keittiöihin kelpaava annos.

Burgundinpata on nimensä mukaisesti Kaakkois-Ranskan Bourgognen maakunnan ruokaperintöä. Sen pääraaka-aineet naudanliha ja punaviini ovat molemmat paikallisia tuotteita.

Etelä-Bourgognen Charollesin alue on kuuluisa murealihaisesta Charolais-karjastaan, jota ruokitaan lähinnä paikallisella heinällä ja viljalla. Ranskalaiseen tapaan paikallisesta rodusta ollaan niin ylpeitä, että vuosittain alueella järjestetään lehmien kunniaksi juhlia ”Fête du Charolais”.

Toinen tärkeä raaka-aine on luonnollisesti hyvä punaviini. Burgundi onkin yksi Ranskan keskeisistä viinialueista. Pataan ei kannata kaataa parasta burgunderia, vaan hyvä alue- tai kyläviini käy mainiosti.

Vaikka Bourgogne on vanhaa viininviljelyseutua, on alueella myös uudistumiskykyä. Marraskuun alussa (2017) saatiin tieto, että pitkän harkinta-ajan jälkeen alueelle muodostuu kaksi uutta alueluokitusta eli apellaatiota. Bourgogne Côte d’Or on laajempi alueellinen apellaatio. Bourgognen luoteisosassa sijaitseva Vézelay, jonka viinihistoria ulottuu aina roomalaisaikoihin, sai puolestaan oman kyläluokituksensa.

Burgundinpata on periaatteessa hyvin yksinkertainen naudanlihan ja punaviinin liitto höystettynä juureksilla ja yrteillä. Se on selvästi maalainen ruokalaji, jota alueella on valmistettu vuosisatojen ajan ja tarjottu paikallisissa majataloissa.

Laajempaan maineeseen se nousi 1900-luvun alussa. Kuuluisa keittiömestari Auguste Escoffier kirjoitti ja julkaisi perinteisen lihapadan reseptin vuonna 1903. Hän käytti padassaan kokonaista häränlihapalaa.

Tuota reseptiä puolestaan jalosti kuuluisa amerikkalainen keittokirjailija, Ranskassa pitkään asunut Julia Child, ja hänen reseptissään lihapalat olivat pilkottuina. Tällä tyylillä padan yleensä nykyään näkeekin.

Burgundinpadan kaltaiset paikalliset ja perinteiset ruokalajit, jotka ovat saaneet jalostua rauhassa, ovat tyypillisintä keskieurooppalaista gastronomiaa, mikä valitettavasti Suomesta puuttuu. Meillä kehityksen katkaisi 1800-luvun puolivälissä alkanut erikoinen alkoholi- ja ravintolapolitiikka, joka käytännössä tappoi maaseudun majatalot. Meilläkin olisi paljon upeita pataruokia, jotka hienovaraisen kehityksen tuloksena olisivat mitä oivinta ravintolaruokaa.

Tämän kuukauden suosikki on luonnollisesti burgundilainen punaviini, Beaujolais’n alueelta. Kyseessä on niin sanottu kyläviini eli rajatulta alueelta Juliénasin kylän viinitarhoilta. Tuottaja on alueen mahtitalo Georges Dubouef. Miellyttävän marjaisa viini sopii sekä padan valmistukseen että sen kumppaniksi

Kokeile myös

006341, Jules Bernolin Beaujolais 2016, Ranska, 10,40 e

Monikäyttöinen perus-beaujolais, marjaisa ja raikas, kuten kuuluukin.

  • Kermaiset juustot 

006121, Bouchard La Vignée Pinot Noir 2015, Ranska, 15,36 e

Yleisluokiteltu bourgogne, jossa rypälelajikkeena luonnollisesti pinot noir.

  • Savulohelle viilennettynä 

481967, Marsannay Le Finage 2015, Ranska, 27,39 e

Laadukas burgundilainen Marsannayn kylästä.

  • Sorsanrinta

Kolme aterialle

577307, Blason de Bourgogne Chardonnay 2015, Ranska, 12,90 e

Kuiva ja tyypillinen bourgognen valkoviini. Tarjoa cassisliköörin kanssa Kir.

  • Aperitiiviksi 

562727, Bouchard Hautes-Côtes de Beaune 'Les Prieurés' 2015, Ranska, 16,30 e

Sitruksinen ja aromikas valkoviini tunnetulta tuottajalta.

  • Etanapannu 

423177, Joseph Drouhin Rully Rouge 2015, Ranska, 19,39 e

Mausteinen ja tyylikäs kyläviini.

  • Lampaankare 

Kolmen ajankohtaista

741264, BrewDog Nanny State, Skotlanti, 2,37 e (0,33l)

Raikkaan puraiseva alkoholiton olut.

  • Saunajuomaksi 

752384, Alko Cranberry Sour Mocktail, Suomi, 2,49 e (0,33l)

Karpaloinen ”limuviina” ilman viinaa.

  • Bileisiin 

455017, Jacob's Creek UnVined Shiraz 2016, Australia, 6,98 e

Pidän nimestä UnVined, kun kyseessä ei enää ole viini.

  • Ateriajuomaksi

Risto Karmavuo 

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.