veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Maanantaina vietetään kasvisruokapäivää – paahdetut punajuuret saavat seuraksi mehevän viinin

Maanantaina vietetään kasvisruokapäivää – paahdetut punajuuret saavat seuraksi mehevän viinin
1.10.2018

Kuukauden suosikki: 477437, Gérard Bertrand Réserve Spéciale Pinot Noir Grenache 2015, Ranska, 12,90 e

Loppusyksy on kotimaisten raaka-aineiden juhlaa. Satokauden juurekset ovat muhevia, punaposkiset omenat kypsiä ja metsä tarjoaa antimiaan, niin riistaa kuin sieniäkin. Ruokasesongista jokainen löytääkin varmasti mieleisensä antimet, lihalla tai ilman.

Lokakuun ensimmäinen päivä on maailman kasvisruokapäivä, ja moni viettää nyt lihatonta lokakuuta. Siihen voinee suhtautua samalla tyyneydellä kuin tipattomaan tammikuuhun, ja keräillä vuoden mittaan 31 tipatonta ja lihatonta päivää.

Kasvisten merkitys osana terveellistä ruokavaliota on itsestään selvää, ilman että siitä tarvitsee tehdä suurempaa numeroa, tai ampua kukkakaalisingolla. Kasvisruuat ovat aina olleet osa pidempiä menukokonaisuuksia, ilman että sitä on erikseen täytynyt korostaa. Kun kotimaisten kasvisten satokausi on nyt parhaimmillaan, kannattaa ehdottomasti vierailla toreilla ja tilamyymälöissä hakemassa kunnon multajuureksia.

Kuluvan vuoden kotimainen kasvis on muuten papu ja sen eri lajikkeet, jotka kuuluvat kaikki hernekasveihin. Suomen papu-sana on alkuaan tarkoittanut vain härkäpapua, jota on maassamme viljelty ainakin 600-luvulta lähtien. 

Kasvismaisia piirteitä löytää myös monista viineistä. Punajuurta ja lanttua en tosin vielä ole lasistani löytänyt, mutta sitä useammin kylläkin paprikaa, yrttejä ja yleisesti juuresmaisuutta ja metsäisyyttä.

Voimakkaina näitä piirteitä esiintyy rypäleissä muun muassa Cabernet Francissa (paprika), Sauvignon Blancissa (yrtit) ja Pinot Noirissa (metsäisyys ja marjaisuus). Monessa pohjoisen Italian rypäleessä on myös hyvin maanläheinen aromikartta, esimerkkinä vaikkapa Barbera.

Kasvisruuan ja viinin yhteensovittaminen on melko helppoa, sillä erityisesti juureksissa on runsaasti makeutta, joka entisestään korostuu kypsennettäessä. Tällöin seuraan käyvät melko hedelmäiset ja kevyehköt viinit, ellei ruuan valmistuksessa ole käytetty runsaasti kermaa, juustoa tai muita rasvaisuutta tuovia elementtejä.

NYT ”Kannattaa vierailla toreilla hakemassa kunnon multajuureksia.”

Tuoreet kasvikset ovat hieman haastavampia, sillä niiden perusmaku on usein hieman karvas. Valitse tällöin hieman hapokkaampi viini. Melko turvallisina yleisviineinä kasviksille pitäisin valkoisista esimerkiksi Pinot Gris -rypäleiden viinejä, joissa on melko matala hapokkuus ja yleensä runsaahko hedelmäisyys. Punaviinien rypäleistä Pinot Noir ja Barbera ovat sopivan keveitä ja hedelmäisiä. Ne soveltuvat aterialle hyvin, vaikka lautasella olisi myös lihaa.

Tämän kuukauden suosikki on melko epätavallinen yhdistelmä Pinot Noiria ja Grenachea, jotka makuparina muodostavat melko mehevän ja hillomaisen lopputuloksen. Kotimaisille juureksille viini on kuitenkin oiva kumppani. Kokeile sen seuraksi vaikka paahdettuja punajuuria ja vuohenjuustoa tai kaskinauriista ja smetanasta valkosipuliperunoiden tapaan tehtyä paistosta. 

Kolme aterialle

563247, Kracher Rosé Brut, Itävalta, 19,90 e

Zweigelt, Chardonnay ja Pinot Blanc toimivat tämän kuohuviinin runkona,

  • Friteerattu kukkakaali

953007, Peter Lehmann Layers White Blend 2017, Australia, 14,39 e

Puolikuiva usean rypäleen valkoviini.

  • Kasviscurry

945544, Monte Del Frá Monastero Passito Bianco 2014, Italia, 22,26 e (0,375 l)

Intensiivisen makea ja hunajainen jälkiruokaviini.

  • Omenacrumble

Kokeile myös

445174, Fritz Walter Pinot Noir Rosé 2017, Saksa, 8,99 e (0,375 l)

Pinot Noirista tehty tyylikäs rosee,

  • Sellerisalaatti

503974, Pieropan Soave Classico 2017, Italia, 9,20 e

Laadukas ja vivahteikas soave hyvältä tuottajalta.

  • Juurespihvit

935317, Armigero Barbera d´Asti Superiore 2013, Italia, 14,98 e

Klassinen ja runsaan puoleinen barbera.

  • Juureskakku ja sorsanrintaa 

Kolme uutta

927007, Cuatro Rayas Cuarenta Vendimias 2016, Espanja, 16,98 e

Rehevä Ribero del Dueron punaviini.

  • Pihvi

900306, Santa Sofia Recioto della Valpolicella Classico, Italia, 19,50 e (0,5 l)

Makea, punainen jälkiruokaviini.

  • Kovat juustot

946937, Saint Clair Hawke's Bay Premium Merlot 2016, Uusi-Seelanti, 15,98 e

Mielenkiintoinen ja ryhdikäs merlot.

  • Hirvipata

Risto Karmavuo

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti