veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Kokeile kimppakyytejä, ketjuta matkoja – kävely, pyöräily ja joukkoliikenne säästävät eurojasi

Kokeile kimppakyytejä, ketjuta matkoja – kävely, pyöräily ja joukkoliikenne säästävät eurojasi
16.9.2022

Arjen liikkumisvalinnoilla voi vaikuttaa omaan taloudelliseen tilanteeseen ja osallistua valtakunnallisiin energiansäästötalkoisiin. Kävely, pyöräily ja joukkoliikenne ovat paitsi edullisempia vaihtoehtoja kuin autoilu myös ympäristöystävällisiä liikkumisvaihtoehtoja, joita suosimalla vähennät polttoaineiden kulutusta.

Vuosittainen Liikkujan viikko keskittyy tänä vuonna korostamaan eri liikkumisvalintojen vaikutuksia omaan talouteen ja energiankäyttöön. Liikkujan viikko päättyy torstaina 22.9. vietettävään auton vapaapäivään.

Suomessa liikutaan edelleen selvästi eniten henkilöautolla, myös muutaman kilometrin matkoja.

Jos on tarpeen käyttää omaa autoa, on hyvä muistaa taloudellisen ajamisen perusteet. Kaasujalkaa keventämällä säästää pitkän pennin polttoainekuluissa. Lisäksi kannattaa tarkistaa muun muassa auton rengaspaineet sekä lämmityksen ja ilmastoinnin asetukset, sillä ne molemmat vaikuttavat polttoaineen kokonaiskulutukseen.

Kauppareissulle porukassa

Kulkuneuvojen jakaminen on yksi keino kutistaa yksin omalla autolla ajettujen matkojen aiheuttamia kustannuksia. Kimppakyydit toimivat mainiosti myös haja-asutusalueilla. Kun matkat ovat pitkiä, esimerkiksi kauppamatkan jakaminen naapureiden kesken on järkevää.

Lisäksi kannattaa hyödyntää matkaketjuja, joissa yhdistellään erilaisia kulkumuotoja. Pienet etäisyydet taittuvat monesti kätevimmin jalan tai polkupyörällä. Liityntäpysäköintiä hyödyntämällä voi oman autolla aloitettua matkaa jatkaa joukkoliikenteen kyydissä.

Vinkkilista: Kuusi keinoa taloudelliseen liikkumiseen

  1. Suosi kävelyä ja pyöräilyä ensisijaisina kulkumuotoina aina kuin mahdollista. Pyörä on usein nopein menopeli alle viiden kilometrin matkoilla kaupungeissa.
  2. Anna kuskin kuljettaa. Joukkoliikenteellä kulkeminen on yleensä energiatehokkaampaa ja usein edullisempaa kuin autoilu.
  3. Vältä turhia startteja. Ajokilometrejä ja päästöjä voi vähentää helposti yhdistelemällä erillisiä automatkoja yhdeksi reissuksi.
  4. Kaksin aina kauniimpi ja autoillessa halvempi. Kimppakyydit ovat hyvä keino vähentää polttoaineen kulutusta ja saada säästöjä.
  5. Kevennä kaasujalkaa! Vähentämällä ajonopeuttasi 10 km/h voit säästää pitkän pennin polttoainekuluissa.
  6. Säästä säätämällä. Autojen ilmastoinnin osuus on 4–10 % polttoaineen kokonaiskulutuksesta, ja säännöllinen rengaspaineiden seuranta voi säästää jopa 1,5 % polttoaineen kulutuksesta.
    Lähde: Motiva

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti