veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Joulupöydässä maistuvat perinteiset juomat – punaviini on ikisuosikki

Joulupöydässä maistuvat perinteiset juomat – punaviini on ikisuosikki
15.12.2023

Joulu on rakas ruokajuhla, jolloin haluamme panostaa erityisesti ruuan ja juoman yhdistämiseen. Juomia kääräistään myös lahjapaketteihin.

Punaviini on joulupöydän perinteikäs tähti. Alko ennakoi punaviinin kysynnän olevan joulunalusviikolla noin 1,8 miljoonaa litraa, kun se tavallisesti on noin 700 000 litraa. Toinen joulun vakioruokajuoma on olut, jonka kysyntä tuplaantuu.

Samppanjan kuplista nautitaan yli kolminkertaisesti normaaliin verrattuna.

Joulun makeita herkkuja maistellaan portviinien liköörien, madeiran ja sherryn kera. Konjakit, viskit ja rommit löytävät tiensä usein lahjapakettiin.

Perinteisen lämpimän glögin lisäksi tarjolla on glögimaustetutuja kuohuviinejä. Lähes kaikista tuoteryhmistä löytyy myös alkoholittomia vaihtoehtoja.

Juomatrendit ovat Alkon tuoteviestintäpäällikkö Anri Lindströmin mukaan vuosien saatossa keventyneet.

Hanapakkauksella pieni hiilijalanjälki

Juomaa valitessa kannattaa miettiä myös pakkausta.

”Juomapakkaus voi olla ilmastoteko. Helppo muistisääntö on: mitä kevyempi ja kierrätettävämpi pakkaus on, sitä pienemmät ovat sen ilmastovaikutukset.”

Myytin siitä, että lasipullo on viinille ainoa oikea pakkaus, voi Lindströmin mukaan unohtaa.

Pienin hiilijalanjälki on hanapakkauksella. Seuraavaksi vastuullisimmat valinnat ympäristön kannalta ovat kartonkitölkki, viinipussi, alumiinitölkki, PET-muovipullo ja kevyt lasipullo.

JUHLAKAUDEN VIINEISSÄ VIVAHDUS KIRSIKKAA JA TUMMAA SUKLAATA | Taloustaidon viiniasiantuntija Risto Karmavuo on valinnut joulukuun suosituksiin herkullisia viinejä. Kuukauden suosikki sopii sekä lahjaksi, nautiskeluun että joulupöytään. Tutustu täällä viiniasiantuntijan vinkkeihin >>

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti