veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Iskikö venekuume? Ole tarkkana, jos ostat veneen käytettynä

Iskikö venekuume? Ole tarkkana, jos ostat veneen käytettynä
1.6.2021

Venekauppa on käynyt vilkkaana tänä keväänä. Käytettyjen veneiden markkinoilla liikkuu paljon myös huonosti hoidettuja veneitä, joista pyydetään ylihintaa. Vahinkotilanteissa ylihintaan ostettu vene voi tuoda omistajalleen ikävän yllätyksen.

Venekauppa käy nyt kuumana. Oikein hinnoiteltujen veneiden myyntiaika voi olla nyt hyvinkin lyhyt. Venekaupoilla saa olla kuitenkin tarkkana. Veneisiin erikoistunut tavarantarkastaja (HTT) Ari Tirkkonen on havainnut, että käytettyjen veneiden markkinoilla liikkuu tällä hetkellä paljon huonosti hoidettuja veneitä ylihintaan – etenkin yksityisten myyminä.

”Ylihintaan ostettu vene voi tuoda yllätyksiä vahinkotilanteessa”, kertoo Tirkkonen. 

Tavarantarkastaja apuun venekaupoille

Jos ennen veneen ostoa haluaa varmistua ostettavan veneen kunnosta ja asianmukaisesta hinnasta, voi kutsua apuun Keskuskauppakamarin hyväksymän tavarantarkastajan (HTT). Tavarantarkastajan tehtäviin kuuluu tehdä arvonmäärityksiä myös viranomaisten ja vakuutusyhtiöiden toimeksiannosta ja laatia vahinkojen kustannusarvioita. Tavarantarkastajia käytetään paljon myös vahinkotapahtumiin liittyvissä vaurioiden selvittelyissä.

”Kun venekauppa käy kuumana, on veneen huolellinen tarkastus erityisen tärkeää. Etenkin kalliimmissa hankinnoissa on hyvä käyttää mukana asiantuntijaa. Kokematon ostaja ei välttämättä osaa tai malta kiinnittää huomiotaan oikeisiin asioihin ja tämä voi aiheuttaa paljonkin harmia myöhemmin”, Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju sanoo.

Älä unohda piileviä kustannuksia

Venettä ostaessa on hyvä ottaa huomioon kauppahinnan lisäksi myös piilevät kustannukset, kuten vakuutus, huollot, laituripaikka sekä talvisäilytys. Mikäli vene vaatii korjausta, kustannuksista kannattaa ottaa selvää etukäteen.

Ulkopuolinen ammattilainen osaa yleensä sanoa myös, onko veneellä joskus aiempien omistajien aikana ajettu karille.

”Asiantuntija osaa etsiä veneen sisältä merkkejä korjauksesta. Veneen arvoa ei välttämättä alenna korjaus, joka on tehty ammattitaitoisesti”, Tirkkonen sanoo.

Muista huoltaa polttoainejärjestelmä

Keväällä veneen huoltotoimenpiteisiin kuuluu akkujen kunnon varmistaminen. Akkuja tulee myös ladata tarvittaessa. Lisäksi polttoainejärjestelmän huoltaminen on tärkeää.

”Polttoaineissa on nykyisin bioaineita, jotka saattavat reagoida pitkän seisonnan aikana. Veneen voi kuitenkin suojata kemikaaleilla säilytyksen aikana. Veneissä ja niiden koneissa on usein paljon elektroniikkaa, joten on perusteltua säilyttää vene lämpimässä säilytyshallissa. Tällöin myös verhoilut ja sisustus pysyvät paremmassa kunnossa”, Tirkkonen sanoo.

Tirkkonen kehottaa myös varmistamaan, että pohjatulpat ovat paikoillaan ja läpiviennit kunnossa, kun vene lasketaan vesille. Koneen öljyt ja nesteet pitää myös aina tarkistaa ennen ensikäynnistystä.

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti