veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Arvokas taideteos – muista nämä kymmenen kullanarvoista asiaa taustatiedoista

Arvokas taideteos – muista nämä kymmenen kullanarvoista asiaa taustatiedoista
23.10.2020

Arvoteokset ovat aina uniikkeja, vaikka ne näyttäisivät samanlaisilta ja olisivat saman taiteilijan luomuksia. Jokaisella taideteoksella on oma provenienssi eli taustatiedot.

Siitä hetkestä lähtien, kun taideteos poistuu taiteilijan ateljeesta, alkaa teoksen meriittihistoria. Nämä tiedot kasvattavat vähitellen teoksen mainetta ja nostavat hintatasoa.

Jos taidesijoittajalle tarjotaan kahta samanlaista arvoteosta, sijoittaja valitsee yleensä teoksen, jolla on kiinnostavampi ja rikkaampi taustahistoria.

Esimerkiksi Pablo Picasson kahden samantyylisen ja -kokoisen kubistisen maalauksen vaikkapa 20 miljoonan euron hintaeroa selittää juuri toisen teoksen parempi provenienssi.

Miljoonien eurojen arvoisia yksityiskohtia

Maailman kuuluisimpien taiteilijoiden teosten vahvistetut provenienssit ovat kullanarvoisia. Jokainen tarkistettu yksityiskohta voi kasvattaa teoksen arvoa jopa miljoonilla euroilla.

Kotimaisen klassikkotaiteen mestariteosten proveniensseissa yksi vahvistettu lisätieto voi olla kymmenien tuhansien eurojen arvoinen.

Jos taustoista ei ole olemassa pidempiaikaisia tietoja, teoksen hinta perustuu taidemarkkinoiden viimeaikaisiin hintarekistereihin. Ja ilman provenienssia kyseessä on yleensä keräilykohde, ei sijoituskohde. Käytännössä silti yleensä vain taiteen parhaimmistolla taustat on dokumentoitu.

Provenienssiin merkitään myös tiedot, missä näyttelyissä teos on ollut ja missä kirjoissa, mediassa tai akateemisissa opinnäytteissä teos on mainittu. Klassikkotaiteilijoiden parhaimmat teokset ovat yleensä aina päässeet taiteilijan tuotantoa käsitteleviin näyttelyihin, jotka siis kirjataan provenienssiin.

Provenienssissa on tärkeää tarkistaa ensiksi se, että kyseessä on varmasti sama teos eli teoksen tekniset tiedot ja yksityiskohdat on mainittu, koska väärentäjät usein myyntiyrityksessään käyttävät hyväkseen taiteilijan toisen samankaltaisen teoksen tietoja.

On tärkeää tiedostaa, ettei provenienssitiedot tarkoita samaa kuin taiteilijan ansioluettelo. Väärennösten myyjät tarjoavat yleensä ansioluetteloa provenienssitietona sekä dokumenttia, jossa on eritelty teoksen teknisiä tietoja.

Varaa aikaa taideteoksen tietojen keräämiseen

Jos keräilijä aikoo myydä taideteoksen, hänen kannattaa käyttää tutkimuksen tekemiseen muutamia kuukausia ja selvittää kaikki mahdollinen kerättävissä oleva tieto kyseisestä taideteoksesta.

Huutokaupoissa on yleensä kova kiire, ja taustatietojen etsiminen vie paljon aikaa. Jos taustatietoja ehdittäisiin selvittää enemmän, teosten hinnat nousisivat. Tämän vuoksi tarkkanäköiset keräilijät ovat saaneet joskus huutokaupasta poikkeuksellisen edullisesti arvoteoksia.

Tyypillistä on, että teoksia ostetaan hyvinkin epätäydellisten tietojen varassa. Onneksi historian pimentämät salaisuudet ovat myös yksi taidekaupan suola.

Miten kohottaa arvoteoksen provenienssia?

  1. Selvitä omistussuhteet koko olemassaolon ajalta.
  2. Vahvista provenienssitiedot.
  3. Kirjaa muistiin kaikki näyttelyt, joissa teos on ollut.
  4. Onko teosta käsitelty akateemisessa opinnäytteessä?
  5. Liittyykö teokseen kiinnostavia tositarinoita?
  6. Ajoita ja hinnoittele teoksen myynti huolellisesti.
  7. Kirjaa muistiin teoksen tekninen tutkimus, ja etsi siitä kiinnostava aito tarina lisämausteeksi teokselle.
  8. Lisää provenienssiin tiedot teoksen sekä ostajan ja myyjän tilanteista omistajuuden vaihtohetkellä.
  9. Huolehdi, että arvoteos näkyy myös virallisissa lähteissä, kuten vakuutuksissa ja perukirjoissa.
  10. Löytyykö taiteilijalta teokseen liittyvää kirjeenvaihtoa?

Pauliina Laitinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti