veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Aiotko kaupata kotisi taideteoksen? Myyjä, tässä sinulle viisi vinkkiä

Aiotko kaupata kotisi taideteoksen? Myyjä, tässä sinulle viisi vinkkiä
21.11.2023

Vaikka taidetta ostetaan yleensä pysyvään omistukseen, joskus sitä täytyy myydä pois. Miten toimia ja arvioida teoksen arvoa, jos myytävä teos ei ole nimekkäimpien taiteilijoiden tuotantoa?

Teoksen arvonmuodostus alkaa taideteoksen tekijästä. Teoksen arvo määräytyy tekijän tunnettuuden ja teoksen laadun perusteella: onko kyseessä huutokaupattava laatutaiteen teos vai lähinnä sisustuselementti?

Vanha laatutaide kannattaa yleisesti ottaen myydä esimerkiksi Bukowskin, Helanderin, Stockholms Auktionsverkin tai Hagelstamin huutokaupoissa ja sisustustaulu taas käytettyjen esineiden markkinapaikoilla, kuten Facebookin omien alueiden myydään-ryhmissä tai kirpputoreilla.

Tuntemattomien tekijöiden laatuteoksia voi myös myydä isojen huutokauppojen nettihuutokaupoissa. Netistä voi helposti tarkistaa, löytyykö taiteilijan nimi eri huutokauppojen listoilta.

Toimi näin, jos haluat myydä kotisi taideteoksen:

1. Selvitä teoksen tekijä, koko, kunto ja merkinnät.

2. Lähetä valokuvat huutokauppiaalle ilmaista arviointia varten.

3. Vertaile eri huutokappojen tarjouksia ja provisiomaksua.

4. Voit myös hyödyntää sosiaalista mediaa ja myydä teoksen itse netissä. Muista antaa kattavat tiedot.

5. Jos teoksen arvo on vaatimaton, harkitse sen säilyttämistä.

Hyvää vanhaa taidetta tarjolla edullisesti 

Aika usein hyvääkin vanhaa taidetta myydään pilkkahinnoilla huutokaupoissa, kun käydään akuuttia taidekauppaa, jonka kierto on nopeaa ja teoskohtainen markkinointi vähäistä ja jossa hinnat siksi jäävät usein alhaisiksi.

Esimerkiksi ja Helanderin nettihuutokaupassa myytiin arvostetun konstruktivistimaalarin Göran Augustsonin guassimaalaus 280 eurolla. Tori.fi:ssä monien taideteosten hinnat ovat 30‒300 euroa.

Hyvin usein teos saavuttaa vain matalimman lähtöhinnan, ja siitä otetaan vielä huutokaupan provisiokulut. Sen vuoksi kannattaa pohtia tarkkaan, kannattaako jokin teos myydä vai toistaiseksi säilyttää.

Klassikkotaiteilija Ellen Favorinin öljymaalaus Syysmaisema myytiin äskettäin Bukowskin nettihuutokaupassa 2 100 eurolla. Tätä kalliimmissa huutokaupatuissa teoksissa pitää olla selvä syy teoksen korkeammalle hinnalle. Suositut ja arvostetut vanhat teokset kuuluvat usein 1 500‒3 500 euron hintaluokkaan. Kuva: Bukowskis

Vanhan taiteen hinnat ovat usein vain muutamia satoja euroja. Optimaalisesti kannattaisi myydä vain ne trendikkäät työt tai klassikkoteokset, joille huutokauppa antaa korkeammat lähtöhinnat. Toisaalta huutokaupassa teoksen hinnan nousemiseen riittää, että teoksesta kilpailee kaksi keräilijää.

Joskus tuntemattoman tekijän hienoinkin öljymaalaus jää alle viidensadan euron. Joskus taas upeat kehykset ovat itse teosta arvokkaammat ja saattavat nostaa hintaa jopa 500 euroa.

Taide kannattaisi myydä siinä myyntipaikassa, jossa uskotaan olevan eniten teoksesta kiinnostuneita ostajia, ja sillä paikkakunnalla, missä taiteilija on tunnetuin.

Taloussuhdanne alentaa tällä hetkellä vanhan taiteen keskihintaa 

Taloussuhdanteet vaikuttavat paljon vanhan taiteen keskihintaan. Tällä hetkellä se on hyvin matala.

Hinta myös laskee, jos signeeraus puuttuu, tekijä ei ole tiedossa, teoksen tietoja ei löydy internetistä, aihe ei ole miellyttävä, värit ovat tunkkaisia, tyyli on pois muodista, teos on huonossa kunnossa tai jos teosta yritetään myydä liian korkealla hinnalla.

Yleisesti ottaen ehkä vain noin sadan suomalaisen taiteilijan öljymaalausten hinnat kipuavat jälkimarkkinoilla yli tuhannen euron. Suurin osa taiteesta myydään alle 700 eurolla.

Suuntaa antavia esimerkkejä taideteosten hinnoista:

  • Tuntemattoman tekijän öljymaalaukset noin 100‒400 euroa.
  • 1940-luvun järvimaisemamaalaukset ehkä vain 50 euroa.
  • Muotokuvat noin 400‒1 500 euroa. Yli tuhannen euron hinta edellyttää, että taiteilija on tunnettu.
  • Klassikkotaiteilijoiden perusteokset maksavat noin 1 500‒3 500 euroa. Pääteokset hyvällä provenienssilla ovat huomattavasti kalliimpia.

Pauliina Laitinen 

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija 

Rahat, verot, työ & eläke, koti