veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Albert Edelfelt Ateneumissa – teosten hinnat vahvistuvat taidemarkkinoilla

Albert Edelfelt Ateneumissa – teosten hinnat vahvistuvat  taidemarkkinoilla
26.5.2023

Albert Edelfelt (1854–1905) on yksi Suomen taidehistorian ehdottomasti rakastetuimpia ja arvostetuimpia kuvataiteilijoita. Edelfeltin tuotannossa on useita kulttuurihistoriallisesti merkittäviä romanttisia, naturalistisia ja uskonnollisaiheisia maalauksia, muotokuvia ja taidesijoituskohteita.

Sosiaalisesti taitavan, Antwerpenissä, Pariisissa sekä Pietarissa opiskelleen Edelfeltin taiteilijaura alkoi menestyksekkäästi ja hän sai nopeasti tilaustöitä. Esimerkiksi klassikkomaalaus Kuningatar Blanka oli yksi Venäjän hovin monista tilauksista.

Taiteilijan kansainväliset kontaktit edesauttoivat, joten hänen teoksiaan ostettiin jopa ulkomailla arvostettuihin museoihin.

Tänä vuonna Edelfeltin teoksia on esillä Ateneumissa (5.5.–17.9.2023). Näyttely on sitä ennen kiertänyt Pariisissa ja Göteborgissa. Tämä tarkoittaa sitä, että Edelfeltin tuotanto nousee valokeilaan ja teosten hinnat vahvistuvat taidemarkkinoilla noin seuraavat viisi vuotta.

Osassa taidemarkkinoilla myydyistä Edelfeltin perinteisimmistä aiheista hinta on pysynyt 100 000 euron paikkeilla ja paljon alle, kun esimerkiksi Helene Schjerfbeckin modernimpi tyyli on moninkertaistanut hintoja. Vielä 1970-luvulla ja 1980-luvun alkupuolella ne olivat melko lähellä toisiaan.

Rakastetun klassikkotaiteilijamme Albert Edelfeltin (1854–1905) Nyländska Jaktklubbenin soutusatama Helsingissä vuodelta 1899 oli esillä maineikkaassa vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyssä. Kaksi vuotta myöhemmin se ostettiin Ateneumin kokoelmiin. Maalaus on ollut tasavallan presidentin työhuoneen seinällä vuosina 2000–2020 ja näkynyt taustalla presidentin televisioiduissa uudenvuoden puheissa. Teos on esillä 5.5.–17.9. Ateneumin taidemuseossa. Kuva Kansallisgalleria, Kirsi Halkola.

Aktiivisena ja ahkerana taiteilijana tunnetun Edelfeltin eleganttien maalausten hinnoissa on vielä paljon nousuvaraa. Edelfeltin teosten hintojen noususta hyötyisivät kaikki taidemaailman osapuolet.

Porvoolainen kauppaneuvos August Eklöf oli tunnettu Edelfeltin mesenaatti. Edelfeltin maalaus Porvoon sisäänkäynniltä (v.1889) huutokaupattiin vuonna 2015 Ruotsissa Uppsalan huutokauppatalossa 320 000 eurolla. Samana vuonna sommitelmaluonnos Kaarle herttua herjaa Klaus Flemmingin ruumista (v.1878) huudettiin Bukowskisilla vain 75 000 eurolla.

Vuonna 2017 Bukowskisilla oli myynnissä Edelfeltin maalaus Menossa soutuveneelle. Pohjahintaa 45 000 euroa ei saavutettu ja teosta ei myyty, mutta samana vuonna Stockholms Auktionsverketillä huutokaupattiin Edelfeltin Ristiäissaatto 637 000 eurolla. Klassikkomaalaus meni Anders Wiklöfin kokoelmaan.

Parhaimmat pääteokset melko pitkälti museoissa

Edelfeltin keskikokoiset naishahmot ovat viime vuosina maksaneet noin 75 000–200 000 euroa. Kevyistä tekniikoista esimerkiksi värietsaukset ovat olleet noin 700–2 200 euron hintaisia. Vesivärityöt saattavat sen sijaan maksaa jopa 35 000 euroa. Pastellitöiden hintahaitari vaihtelee tuhansista euroista kymmeniin tuhansiin.

Koska Edelfelt teki paljon kevyitä teoksia, on hänen teoksiaan tasaisesti myynnissä taidemarkkinoilla. Parhaimmat pääteokset ovat tosin jo melko pitkälti museoissa. Sijoittajalle sopiva teos on tehty arvostetuimpina vuosina eli 1870–1900-luvuilla. 

Aitoustarkitus ennen ostoa

Koska osa Albert Edelfeltin tuotannosta on korkeissa hinnoissa, on taiteilijan nimiin myös tehty väärennöksiä. Sen vuoksi ennen ostoa kannattaa teetättää aitoustarkistus.

Jos yksityinen myyjä tarjoaa ostettavaksi Edelfeltin arvoteosta, pitää ensin tarkistaa teoksen tausta ja sen jälkeen vielä vahvistaa tiedot aidoiksi. Edelfeltin arvokkaimmissa sijoituskohteissa tulisi olla hyvä provenienssi, jonka mukaan teos on ollut esillä taideasiantuntijoiden hyväksymänä eri näyttelyissä.

Lisäksi taustatiedoissa tulee olla vähintään yksi merkintä teoksen esiintymisestä isossa näyttelyssä tai taiteilijan uraa käsittelevässä kirjassa. Kaikki nämä yksityiskohtaiset tiedot nostavat teoksen hintaa ja vahvistavat sen sijoituksellisuutta. 

Pauliina Laitinen

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidesijoittamisen asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti