veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Taideteoksen heikko kunto pudottaa hintaa

Taideteoksen heikko kunto pudottaa hintaa
30.5.2024

Uskaltaisitko ostaa pahasti tummuneen klassikkomaalauksen tai grafiikan, jossa näkyy kosteusvaurio? Nykyään huonokuntoinen tai tummunut teos ei kiinnosta, jos hinta ei ole alhainen.

Huono kunto laskee teoksen hintaa jopa kolmasosaan. Vaikka maalaus olisi miljoonien arvoinen, jos siitä puuttuu kehykset, hinta putoaa.

Tupakansavun aiheuttamat haju- ja värihaitat alentavat hintaa. Samoin tekevät home, liika pöly, lika, suora auringonvalo, säilytyspaikan lämpötilan vaihtelu tai lämpöpatterin päällä riippuminen.

Teos voidaan entisöidä ja puhdistaa

Huonokuntoinen ja likainen teos voidaan korjata, entisöidä ja puhdistaa. Konservaattorilta asiakas saa etukäteen kuntokartoituksen ja kustannusarvion, jälkikäteen konservointiraportin.

Helene Schjerfbeckin Pikkusiskoaan ruokkiva poika -teosta konservoidaan. KuVa_ Kansallisgalleria_Hannu_Aaltonen.jpg

Helene Schjerfbeckin Pikkusiskoaan ruokkiva poika -teos (1881) on päässyt Kansallisgallerian konservaattorin käsittelyyn. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen.

Laadukkaat ja suositut arvoteokset kannattaa viedä konservaattorille. Silti suurinta osaa taideteoksista ei välttämättä kannata lähteä konservoimaan ennen myyntiä, sillä kunnostuskulu voi olla suurempi kuin teoksen arvo.

Joskus vahvasti patinoitunut laatuteos myydään edullisesti, ja se saattaa olla hyvä hankinta. Kunnon hyvän säilymisen kannalta on tärkeää, että lämpö, valo ja kosteus ovat sopivat ja tasaiset.

Talvella suositeltava lämpötila on +20ﹾ C ja kesällä kaksi astetta enemmän (± 2ﹾ C). Kosteuden on hyvä olla talvella 45 % RH  (± 5% RH) ja kesällä viisi RH-prosenttia enemmän.

Huolehdi, että ilma kiertää

Jos jätät laatutaidetta talvella lämmittämättömään kesäasuntoon, nosta teos tai ryijy irti seinästä. Kiertävä ilma estää homeen, kosteuden tai tuhohyönteisten aiheuttamat vauriot. Epäpuhtaudet ja kosteus kutsuvat tuhoeläimiä.

Jos säilytät taideteoksia varastossa, huolehdi että grafiikkateoksen kehykset ja lasi ovat kunnossa. Varaston pahvilaatikoissa saattaa asua grafiikan lehtiä syöviä silkkitoukkia. Vältä siis teosten paketoimista muoviin tai pahviin, samoin maalauksen rullalla säilyttämistä, jos maali- tai lakkakerros on paksu.

Puhdista varastotilasta säännöllisesti pölyt pois. Öljymaalaukset voivat parhaiten mahdollisimman pimeässä ja tasalämpöisessä huoneessa, joista puuttuvat elektroniset laitteet sekä pölyä ja bakteereja mukanaan kantavat ihmiset, eläimet ja tekstiilit. 

Näin hoidat ja suojaat taideteosta

Grafiikan kosteusvaurion voi ehkä pelastaa kosteuskäsittelyllä. Silloin myös patinan väri häviää, kun happamuus poistuu.

Arvomaalaus kannattaa konservoida ennen myyntiä. Laadukas konservointi voi jopa kaksinkertaistaa hinnan.

Maalauksia, joissa on kullatut kehykset, kannattaa siirrellä puuvillahansikkaat kädessä.

Pidä taide-esineen tai -tekstiilin pinta aina puhtaana. Pöly sitoo kosteutta. Öljy- tai akryylimaalauksen voi pintapuhdistaa eli kirkastaa liasta, patinasta tai tupakansavusta.

Taideteosten siirtäminen on yleensä riskialtista, joten jokainen siirto pitäisi suunnitella etukäteen ja ehkä jopa käyttää ammattiapua. Vanhat kehykset ovat hauraita, varsinkin jos niissä on kipsikoristeita. Jos teos tai esine siirretään talon ulkopuolelle, pakkaa se niin, etteivät lämpötilan ja kosteuden muutokset vaikuta esineen pintaan. Käytä kuljetuksessa tukia ja pehmusteita.

Poista taideteoksen pintaan tullut tahra heti. Jos lika ei irtoa höyhenhuiskulla tai puuvillarievulla, voit käyttää vettä, mutta kuivaa kosteus heti pois.

Taulun paras paikka on huoneen ikkunaseinällä, johon valo tulee epäsuorasti. Auringon ultravioletti- ja lämpösäteily haalistavat ja haurastuttavat.

Estä verhoilla liian voimakas auringonvalo. Myös kohdevalaisin saattaa kuumentaa ja heikentää. Älä sijoita arvokkaimpia taideteoksia seinälle, jossa on lämpöpatteri, tai oven viereen.

Huolehdi tekstiilitaiteen kunnosta. Kesän kuumimpana aikana ota ryijy pois seinältä, puhdista se, kääri pitkän putkilon ympärille ja rullaa puhtaiden lakanoiden väliin nukka ylöspäin. Putken halkaisijan olisi hyvä olla vähintään 10 senttiä. Lakanoiden päät kannattaa sitoa, jotta sisälle ei pääse pölyä eikä tuholaisia.

HUOMAA! Teoksen kuntoarvioon voi joskus liittyä aitousepäily. Onko maalaus patinoitu, jotta se näyttäisi vanhalta? On siis eri asia, laskeeko teoksen hintaa huono kunto vai väärennösepäily.

Pauliina Laitinen

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti