veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Riittävätkö varasi klassikkotaiteeseen? Nyt kannattaa harkita kauppoja

Riittävätkö varasi klassikkotaiteeseen? Nyt kannattaa harkita kauppoja
16.8.2023

Talous ja keräilijöiden ostovoima vaikuttavat vahvasti taiteen myyntiin, joten taidekauppa on aina kansainvälisten taloussuhdanteiden armoilla. 

Tällä hetkellä Yhdysvalloissa keskuspankin koronnostot ovat pysähtyneet, päinvastoin kuin Euroopassa. Korkojen nousu kasvattaa kuitenkin edelleen kaikkien investointien tuottovaatimuksia, ja velkarahalla investoineet voivat ehkä joutua myymään arvoteoksiaankin. 

Kuvanveistäjä Björn Weckströmin (s. 1935) teokset myyvät hyvin kotimaisen taidekaupan odottavasta asenteesta huolimatta. Yleensä Reidar Särestöniemen teoksia pidetään talouden ilmapuntareina, mutta Weckströmin teokset näyttävät myös saman: legendaarisen taiteilijan teos on sijoituskohde, jonka myyntiin talousvaihtelu ei vaikuta. Kun suhdanne on epävarma ja inflaatio laukkaa, sijoitetaan mieluiten varman päälle ja klassikoihin.  Kuvassa Weckströmin teoksia Taidekeskus Salmelan näyttelyssä kesällä 2023. Kuva: Taidekeskus Salmela

Kuten muissakin sijoituskohteissa, jos uskotaan, että hinnat – vaikka Pekka Halosen maalauksien hinnat – kaksinkertaistuvat ensi viikolla, tapahtuu nousu jo tänään. Niillä, joilla on pääomaa hankkia klassikkotaidetta, olisi vielä nyt hyvä hetki tehdä ostoksia. Näin siksi, että ostajia ei ole liikaa, mutta laatutarjontaa on riittävästi pitämään kiinnostusta yllä ja hinnat ovat kohtuullisia. 

Tällä hetkellätaiteen hinnat polarisoituvat eli kalliit taideteokset kallistuvat ja edullisempien hinnat laskevat entisestään. Tämä on tyypillistä taidemarkkinoilla silloin, kun liikkeellä on vähemmän pääomaa. 

Onneksi taidetta myydään kaikissa taloussuhdanteissa ja esimerkiksi edullisemmat, kevyemmän tekniikan työt kuten grafiikka, eivät ole kovin herkkiä suhdanteille. Grafiikan hintahaarukka on noin 200–900 euroa, joten teoksia voi hankkia heräteostoksina.

Miten taloustilanne vaikuttaa taidemarkkinoilla? Wenzel Hagelstam, Sofia Rehbinder ja Tuomas Hoikkala kertovat 

Veteraanihuutokauppias Wenzel Hagelstamin mielestä taloustilanne on odottava. Suurin osa taiteen myynnistä on siirtynyt huutokauppoihin, tarjontaa on paljon ja ostaminen netin kautta on helppoa. Samalla taidekauppiaiden määrä ja yksityinen myynti ovat vähentyneet.

Hagelstamin mukaan ihmisillä on edelleen rahaa käytettävissä taiteeseen, mutta he harkitsevat ostamista aikaisempaa enemmän ja seuraavat, miten naapuri toimii. 

Galleria Brondan Sofia Rehbinder kertoo, että nykyinen taloustilanne näkyy siten, että päätöksenteko on hitaampaa ja asiakkaat ovat varovaisempia hankinnoissaan. Edullisimpien grafiikoiden kauppa on vähentynyt, sillä asuntolainaiset lapsiperheet eivät uskalla ostaa taidetta.

Ne, joilla on varaa, ostavat maalauksia normaaliin tapaan, tosin ehkä hieman enemmän harkiten. Erityisesti lakitoimistot ovat näkyvä ostajaryhmä. Muutoin yritysten taidehankinnat ovat niukkoja.

Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala sanoo, että heidän kesänäyttelynsä taidemyynti on alkanut hyvin. Kalleimmat teokset on jo varattu, jokunen on mennyt museokokoelmaan, suurin osa yksityisille.

Hoikkalan mukaan taloustilanne näkyy siten, että laatutaide myy parhaiten.  

Viisi vinkkiä taiteen ostajalle 

  1. Nykytaidetta on nyt hyvä hankkia, sillä hintojen nousut ovat olleet maltillisia.
  2. Varaudu siihen, että klassikkotaiteessa hinnat voivat nousta reippaasti lähtöhinnasta.
  3. Tunnettua ja suosittua vanhempaa maalaustaidetta kannattaa nyt hankkia hyvillä hinnoilla.
  4. Kuluttajat ovat tulleet vaativammiksi ja laatutietoisemmiksi, joten ei kannata ostaa signeeraamattomia, kehystämättömiä tai huonokuntoisia teoksia, jos aikoo joskus myydä ne.
  5. Muista: jos nykytaiteen näyttely on myynyt hyvin, todennäköisimmin ne teokset säilyttävät suosionsa ja vahvat hintansa tulevaisuudessakin.

Pauliina Laitinen  

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti