veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Ankarakin vuosi voi tuottaa laadukasta viiniä

Ankarakin vuosi voi tuottaa laadukasta viiniä
3.11.2023

Lokakuu oli viinitarhoilla kiireistä aikaa, kun sadonkorjuu Euroopassa on ollut täydessä käynnissä. Sadonkorjuun alku ajoittuu elokuun puolivälin tienoille, vaikkakin ilmaston lämpeneminen on vuosi vuodelta aikaistanut sitä, mikä ei ole hyvä uutinen. Jos rypäleet kypsyvät liian varhain, eivät ne laadultaan ole kovin hyviä.

Kuukauden suosikki: 485617, Château Fourcas-Borie 2012, Ranska, 19,99 e. Kuva: Alko

Kesä 2023 on aiheuttanut viininviljelijöille jälleen sydämentykytyksiä ympäri Eurooppaa.

Kevät oli vielä aivan suotuisa, ja köynnösten kukinta onnistui useimmilla alueilla hyvin. Rypäleiden muodostus näyttikin kovin lupaavalta, ja alkukesän sääolot olivat optimaaliset kevyine sateineen. Hallaöitäkin oli vain paikoittain.

Kesän edetessä sää kuitenkin muuttui. Äärimmäinen kuivuus vaivasi monin paikoin Eurooppaa, ja esimerkiksi Saksassa nuoret köynnökset, joiden juurakot eivät vielä ole kovin syvät, kärsivät veden puutteesta.

Toisaalta Ranskan Bordeaux’ssa vettä saatiin liialtikin, kun rajuilmat kurittivat aluetta. Se yhdistettynä korkeisiin lämpötiloihin tiesi homekasvustojen villiintymistä. Onneksi elokuu toi mukanaan tavanomaisempia ilmoja, mikä on herättänyt toiveet kohtuullisen hyvästä sadosta.

Muista pääalueista Bourgogne ja Champagne näyttävät selvinneen helpommalla, ja sato-odotukset ovat hyvät. Koko Ranskan viinisadon arvellaan olevan reilun kymmenen prosenttia isompi kuin vuonna 2022 ‒ arviolta noin 46 miljoonaa hehtolitraa ‒ ja laadultaan kohtuullisen hyvä.

Samoin naapurimaassa Saksassa odotukset ovat melko hyvät. Sadonkorjuun alkaessa elokuun puolivälissä oli rypäleiden kypsyys jo hyvällä tasolla, ja säät ovat olleet suotuisat. 

Kaikkein kovimmin sääolot ovat kurittaneet tänä vuonna Italiaa. Järkyttävät helleaallot sekä myrskytuulet ovat aiheuttaneet satomenetyksiä. Italian maatalousjärjestö Coldiretti ennustaa sadon jäävän ennätyksellisen pieneksi ja kutistuvan lähes 10 miljoonaa hehtolitraa viimevuotisesta.

Kaiken kaikkiaan kuluttajalla on lupa odottaa kohtuullisen hyvää viinivuotta Euroopassa.

On myös hyvä muistaa, että vuosikerran olosuhteet ovat vain yksi osa tarinaa. Laatuun keskittyvät talot pystyvät tuottamaan hyviä viinejä haastavinakin vuosina, ja toisaalta edullisemman kategorian viineissä vuosikerralla ei ole edes kovin suurta merkitystä.

Tämän kuukauden suosikki on jo melko ikääntynyt, klassinen Bordeaux’n punaviini. Se sopii erityisesti syksyn riistaherkuille. 

Kolme uutta punaviiniä  

449047, Langlois-Chateau Saumur-Champigny 2021, Ranska, 19,99 e

Hieman harvinaisempi Loiren alueen punaviini.

  • Sienipiirakka 

463687, KWV The Mentors Orchestra 2018, Etelä-Afrikka, 30,95 e

Erittäin runsas ja roteva punaviini.

  • Lihapata 

466767, Kriechel Ahr Spätburgunder B 2021, Saksa, 27,50 e

Ahrin alueelta tuleva vivahteikas punaviini.

  • Riistalinnut

Kokeile myös nämä punaviinit 

429967, M. Chapoutier Les Meysonniers Crozes-Hermitage 2018, Ranska, 26,90 e

Ryhdikäs Rhônen alueen punaviini.

  • Hirvenfilee 

940253, Gaudium Vinum Galos Pinot Noir Reserve Organic 2016, Itävalta, 19,95 e

Hienostunut ja vivahteikas pinot noir Burgenlandin alueelta.

  • Patasorsa  

927997, Viña Real Crianza 2019, Espanja, 15,98 e

Melko runsas ja tyylikäs Riojan alueen punaviini.

  • Jänispata 

Kolme juomaa aterialle  

910788, Gonzalez Byass Alfonso Oloroso Seco Sherry, Espanja, 22,49 e

Tyylikäs kuiva sherry.

  • Aperitiivi 

407597, Kanonkop Kadette Pinotage 2020, Etelä-Afrikka, 17,98 e

Stellenboschin alueen melko runsaan hedelmäinen ja tamminen punaviini.

  • Possua ja sienikastiketta 

942792, Mad Sweet by Tokaj Late Harvest 2018, Unkari, 14,98 e (0,375 l)

Erittäin makea ja runsaan hedelmäinen jälkiruokaviini.

  • Omenapiirakka

Risto Karmavuo 

Viiniasiantuntija, Haaga-Helia AMK

Rahat, verot, työ & eläke, koti