veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Työsuhdeauton ajokilometrit romahtivat – mitä vähennän verotuksessa?

Työsuhdeauton ajokilometrit romahtivat – mitä vähennän verotuksessa?
16.2.2021

Minulla on autoetuauto, joka on otettu käyttöön vuonna 2019. Ajoin työsuhdeautollani vuonna 2020 yksityisajoja vain 9 000 kilometriä. Normaalisti kilometrejä on kertynyt 18 000.

Olen ollut koronan takia etätöissä yhdeksän kuukautta vuonna 2020. Voinko saada verohyötyä vähäisten ajokilometrien ansiosta? Pitääkö minun lähettää ajopäiväkirja verottajalle?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa: 

Voit vaatia autoedun arvon alentamista vuoden 2020 verotuksessasi nyt keväällä annettavalla veroilmoituksella. Jos työnantajasi on laskenut autoetusi arvon kaavamaisesti olettaen, että ajat yksityisajoa 18 000 kilometriä vuodessa, saat verotuksessa hyötyä, kun autoetusi arvo lasketaan todellisuudessa ajettujen 9000 kilometrien mukaan.

Jos autoetusi on vapaa autoetu, vähennetään alennusta laskettaessa ansiotuloistasi 18 senttiä jokaisesta kilometristä, jonka yksityisajosi alittavat 18 000 kilometriä. Käyttöetuautolla vähennys on 7 senttiä kilometriltä. 

Ansiotuloistasi voidaan siis vähentää joko 1 620 euroa tai 630 euroa riippuen siitä, onko sinulla vapaa autoetu vai käyttöetuauto. Verovaikutus riippuu tulotasostasi. Karkeasti ottaen verovaikutus on oman lisäveroprosentin luokkaa ansiotuloista vähennettävästä määrästä.

Etätyöskentelyssä yksityisajokilometrejä ei yleensä synny niin paljon, koska asunnon ja varsinaisen työpaikan välistä matkaa ei taiteta niin usein. Ihmisten liikkuminen on muutenkin vähentynyt korona-aikana vain kaikkein välttämättömimpään.

Autoedun arvon alentamista vaaditaan joko Omaverossa tai lomakkeella 50A. Vähennyksen saamiseksi sinun täytyy pystyä osoittamaan autolla vuoden aikana ajettujen yksityisajojen ja työajojen määrä. Säilytä ajopäiväkirja tai muu luotettava selvitys itselläsi. Verohallinto pyytää ne tarvittaessa nähtäväksi. 

JÄSENILLE Etätyö on muuttanut monen arkea. Työmatkakulut ovat vähentyneet, mutta myös kotona työskentelystä syntyy menoja. Miten varmistan, että en maksa liikaa veroja – mutta en saa isoja mätkyjä? Mitkä kulut voin vähentää verotuksessa? Pitäisikö korjata verokorttia? Vastauksia löydät Taloustaito Bonuksen jutusta.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti