veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Sähköautoni arvo on alentunut – miksi autoedun palkkaverotus pysyy ennallaan?

Sähköautoni arvo on alentunut – miksi autoedun palkkaverotus pysyy ennallaan?
20.5.2024

Minulla on ollut vapaana autoetuna vuodesta 2022 lähtien uutena hankittu Teslan Model Y. Autoni hinta on alentunut aika lailla, mutta autoedun palkkaverotus ei ole keventynyt vastaavasti.

Mikä tähän on syynä? Eikö hinnan laskun pitäisi näkyä myös autoedun perusarvossa?

Tämä on mielestäni aika kohtuutonta. Autooni ei ole hankittu uusia lisävarusteita vuoden 2022 jälkeen.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Valitettavasti autosi hinnanlasku ei vaikuta autoedun perusarvoon. Perusarvo määritetään auton uushankintahinnasta laskettavana prosenttiosuutena.

Uushankintahinta pysyy samana koko auton käyttöajan. Hankinnan jälkeiset auton hinnan tai omistajan muutokset eivät siten vaikuta jo käytössä olevan auton luontoisetuarvoon.

Auton pääomakulut ovat uusissa autoissa suuremmat kuin vanhoissa autoissa. Mitä enemmän auton arvo putoaa sitä suuremmat auton pääomakulut todellisuudessa ovat. Autoedun verotus on kuitenkin kaavamaista eikä ota huomioon auton todellista arvon laskua.

Automallin uushankintahinnasta laskettava ns. perusarvo on kolmena ensimmäisenä vuonna kaikkein korkein. Vuonna 2024 kerroin on 1,5 prosenttia kuukaudessa ikäluokassa A. Kolmen vuoden jälkeen auto siirtyy ikäluokkaan B, jossa pääomakulujen osuus on vuonna 2024 1,2 prosenttia uushankintahinnasta. Ikäluokassa C, johon kuuluvat yli kuusi vuotta vanhat autot, kerroin on 0,9 %. Ikäluokka määräytyy käyttöönottovuoden mukaan.

Uushankintahinnalla tarkoitetaan automallin maahantuojan tai sen puuttuessa tukkukaupan ilmoittamaa uutena hankitun auton ostopäivänä voimassa ollutta automallin yleistä suositushintaa vähennettynä 3 400 eurolla.  Suositushinnalla tarkoitetaan arvonlisäverollista ja autoverollista hintaa.

Vuoden 2022 alusta autoveroa ei kuitenkaan makseta sähköautoista. Autoveron poisto alentaa auton uushankintahinnasta laskettavaan perusarvoon ja alentaa näin autoedun arvoa.

Uushankintahintaan sisältyy myös lisävarusteiden arvo.

Vuonna 2022 lisävarustesääntö oli seuraava: Lisävarusteiden arvo lisätään auton uushankintahintaan siltä osin kuin niiden arvo ylittää 850 euroa. 

Luontoisetupäätöksen lisävarusteita koskevaa sääntöä on muutettu vuoden 2023 alusta lukien. Lisävarusteiden hankintahinnat lisätään auton uushankintahintaan siltä osin kuin niiden arvo ylittää 1 200 euroa. Muutos ei vaikuta ennen vuotta 2023 hankittujen lisävarusteiden arvon laskentaan.

*Vastaukseen on lisätty kolmas ja neljäs kappale 10.6.2024. 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti