veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Tutki, millainen persoona olet – menesty paremmin töissä ja vapaalla

Tutki, millainen persoona olet – menesty paremmin töissä ja vapaalla
19.10.2020

Onko joku leikillään tai tosissaan huomauttanut sinulle, että olet melkoinen persoona? Persoonallisuudestasi osan olet perinyt, osan oppinut elämäsi varrella. Jos haluat miettiä tapaasi suhtautua asioihin, voit tehdä elämästäsi rikkaampaa. Tutki tämän jutun avulla, millainen olet. Joka osion lopusta löytyy psykologin vinkki.

1. Suuntaudutko ulos- vai sisäänpäin?

Oletko iloinen ja itsevarma toisten seurassa? Saatko toisista energiaa? Hakeudutko mielelläsi ihmisten pariin? Tässä tapauksessa olet ulospäin suuntautuva. Jos viihdyt paremmin yksin tai pienessä porukassa ja tarvitset aikaa palautuaksesi isossa ihmisjoukossa oleskelusta, sinussa on suuntausta sisäänpäin.

Neuvo: Suhtaudu itseesi ymmärtäen ja sallivasti. Jokaisessa ihmisessä on hiukan kaikkia luonteenpiirteitä. Yhteisöissä tarvitaan erilaisia ihmisiä, vaikka läntisissä kulttuureissa arvostetaan sosiaalisuutta. Silti myös sisäänpäin suuntautunut on tärkeä. Hän pystyy keskittymään samaan asiaan pidempään, kun ei keskeyttele työtään turinoidakseen. Kerro myös rohkeasti toisille, jos olet luonteeltasi hitaammin lämpiävä.

2. Mukautuva tai vahvatahtoinen

Luotatko toisiin, ja syntyykö välillenne helposti sopu? Taidat olla mukautuva persoona. Sen vastakohta on vahvatahtoisuus, jota ennen sanottiin omapäisyydeksi! Vahvatahtoinen keskittyy omiin asioihinsa ja voi vaikuttaa kulmikkaalta tai jopa vihamieliseltä.

Neuvo: Kysy läheiseltä, kumpaa näistä muistutat. Mukautuvana olet ystäväporukan helmi – mutta et kai halua luisua tyypiksi, joka jatkuvasti joustaa toisten puolesta? Silloin koko elämäsi näyttää toisten elämältä. Vahvatahtoinen, opettelisitko kysymään muiden mielipiteitä? Tiimissä on hyötyä vahvasta päättäjästä, mutta ajattelu on monipuolisempaa, kun muutkin ovat mukana.

3. Enemmän vai vähemmän tunnollinen?

Jos teet tehtäväsi järjestelmällisesti valmiiksi, olet tunnollinen. Harkitset päätöksiäsi huolella ja suunnittelet asiat etukäteen. Elämäntapasi ovat terveelliset. Vähemmän tunnollinen ei ole samanlainen mallityöntekijä kuin sinä. Hän voi kuitenkin olla mukava työkaveri, joka ei stressaannu tiukassakaan paikassa.

Neuvo: Elämä ei ole pelkkää suorittamista. Tunnollinen, jos arvostat aikaa perheen ja ystävien parissa, viekö nipotus tuota aikaa? Huoleton, ryhdistäydy, jotta asiasi eivät jää puolitiehen. Ota avuksi välitavoitteet ja seurantapalaverit.

4. Tunne-elämä tasapainossa – tai ailahtelee

Tunteita tulee ja menee, mutta ne eivät ota sinua valtaansa, kun tunne-elämä on tasapainossa. Ailahtelevaisella tunteet viriävät helpommin ja syövät energiaa. Pelot kaihertavat ja leviävät turhaan.

Neuvo: Jos turhat huolet painavat, opettele ratkaisumalli tietoisuustaidoista. Varaa vaikkapa illalle huolihetki, jolloin mietit kaikkea mikä voi mennä pieleen. Päivällä sinulla on lupa olla hyvällä tuulella.

5. Avoin vai turvallisuushakuinen?

Uusille kokemuksille avoin nauttii vaihtelusta. Et tilaa ravintolassa aina samaa annosta. Testaat lomalla uusia paikkoja ja asioita. Turvallisuushakuinen antaa jonkun muun maistaa sitä sirkkarisottoa.

Neuvo: Jos uusi aina houkuttaa, mieti onko elämäsi jo liiankin kuluttavaa. Esimerkiksi jatkuva työpaikan vaihtaminen ei tee sinusta onnellisempaa ammattilaista. Aseta rajat ja päätä pysyä paikoillasi muutama vuosi. Sinä, joka pidät kiinni rutiineista ja turvallisista asioista, eikö elämä joskus tunnu vähän kapealta? Mieti, mikä olisi sellainen uutuus, jolla voisit laajentaa kokemuspiiriäsi.

Artikkelin neuvot antoi asiantuntijapsykologi Juho Mertanen MIELI ry:stä

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti