veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

NUORET JA RAHA

Kuka voi saada ajokortin 17-vuotiaana?

Kuka voi saada ajokortin 17-vuotiaana?
4.2.2020

Ajokorttilaki muuttui viime kesänä. Nyt aiempaa useampi saa henkilöauton ajokortin jo 17-vuotiaana. Mitä se edellyttää, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen?

”Aiemminkin laissa oli mahdollisuus saada henkilöauton ajokortti erityisen painavista henkilökohtaisista syistä jo 17-vuotiaana. Nykyisin poikkeusluvan saaminen on huomattavasti helpompaa, eli erityisen painavien syiden sijasta riittävät erityiset syyt.”

Mitä ovat tällaiset erityiset syyt?

”Poikkeuslupahakemusta käsiteltäessä arvioidaan nuoren kulkemisen ja ajokortin tarvetta. Olennaiseksi liikkumistarpeeksi katsotaan työ-, työharjoittelu- ja koulumatkat sekä matkat säännölliseen ja tavoitteelliseen harrastukseen.”

Vaikuttavatko joukkoliikenneyhteydet kortin saamiseen?

”Päätöstä tehtäessä puntaroidaan kohteiden etäisyyksiä kodista sekä käytettävissä olevia yhteyksiä. Harvoin kulkevista joukkoliikenneyhteyksistä johtuva vähintään tunnin kestävä kokonaismatka-aika yhteen suuntaan tai yli tunnin kestävä odotusaika useimpina päivinä viikossa saattavat johtaa positiiviseen päätökseen.”

Onko muita perusteita, joihin hakija voi vedota?

”Ajokorttitarpeen arvioinnissa voidaan ottaa huomioon myös ennalta arvaamattomat muutokset perheessä, esimerkiksi samassa taloudessa asuvan perheenjäsenen vakava sairastuminen tai kuolema.”

Milloin poikkeuslupaa kannattaa hakea?

”Ikäpoikkeuslupaa voi hakea aikaisintaan 4 kuukautta ennen 17-vuotissyntymäpäivää. Opetuksen voi kuitenkin aloittaa ja ajokorttiluvan hakea normaaliin tapaan, oppilaan täytettyä 16 vuotta. Poikkeusluvan saanut henkilö voi mennä teoriakokeeseen aikaisintaan 17-vuotissyntymäpäivänään.”

Lue myös: Hankkisinko ajokortin ajo-opetusluvalla? Näin se onnistuu

Outi Airaksinen 

Kunnioitamme nuorta lukijaa on media- ja markkinointialan yhteinen sitoumus. Siihen liittyen Taloustaito julkaisee erityisesti nuorille suunnattua taloudellista hyötytietoa niin lehdessä kuin sähköisissä kanavissa. Kampanja kestää 30.12.2020 saakka.

 

 

 

 

 

 

Nuoret ja raha

Nuoret ja raha

Rahat, verot, työ & eläke, koti