veronmaksajat.fi

KOTI

Onko omakotitaloni myyntivoitto kokonaan verovapaa?

Onko omakotitaloni myyntivoitto kokonaan verovapaa?
21.2.2024

Omistan omakotitalon (160 m²), josta omassa käytössä on 90 neliötä ja vuokrattuna 70 neliötä. Jos nyt myyn kiinteistön, onko myyntivoitto kokonaan verovapaa vai vain omaa käyttöä vastaavalta osin?

Olen omistanut ja käyttänyt kiinteistöä vakituisena asuntonani yhtäjaksoisesti yli kaksi vuotta. Tontti on kooltaan sellainen, että se luetaan kokonaan omaan asuntoon kuuluvaksi. Olen sinkku.

Verojuristi Johnny Örnberg vastaa:

Asunnon myyntivoitto on kokonaisuudessaan verovapaata.

Jos omana asuntona käytetystä rakennuksesta vähintään puolet on ollut verovelvollisen tai hänen perheensä vakituisena asuntona omistusaikana yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta, verovapaussääntöä voidaan soveltaa rakennuksen koko myyntihintaan (TVL 48 § 2 mom.).

Jos omana asuntona käytetystä rakennuksesta vähemmän kuin puolet on ollut verovelvollisen tai hänen perheensä vakituisena asuntona omistusaikana yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta vain tätä vastaava osa luovutusvoitosta on verovapaata. Esimerkiksi jos tapauksessa yli puolet rakennuksesta olisi ollut vuokrattuna, luovutusvoitto olisi ollut verovapaa vain omaa käyttöä vastaavalta osin.

Oman asunnon luovutusvoittoa laskettaessa rakennukseen rinnastetaan myös sen rakennuspaikka siltä osin kuin se on pinta-alaltaan enintään 10 000 neliömetriä tai kaavoitetulla alueella enintään kaavan mukaisen tontin tai rakennuspaikan suuruinen.         

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti